Kaip pranešė departamentas, oficialiame rašte teigiama, kad nuo šių metų pradžios nustatyta keliolika muitinės veiklą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, kai Lietuvos vežėjų gabenamoms prekėms nebuvo įformintos muitinės procedūros, o dėl to į Rusijos biudžetą nebuvo sumokėti muito ir kiti mokesčiai už įvežamas prekes.

Lietuvos muitinė, atsakydama į šį raštą, paprašė Rusijos muitinės nesudaryti kliūčių visiems Lietuvos prekių vežėjams, tuo pačiu įsipareigodama bendradarbiauti su Rusijos muitine, siekiant išaiškinti konkrečius pažeidimus.

„Linava“: įprasta pažeidimų statistika

Tuo tarpu Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ šią priežastį vadina pretekstu ir tvirtina, kad keliolika pažeidimų nuo metų pradžios yra normali statistika.

„Į savaitę po vieną du sulaikomus vilkikus iš Lietuvos ar iš Rusijos yra normali statistika, kuri pastaruoju metu niekaip nesikeitė. Mes spėjame, kad nurodomi pažeidimai tėra tik pretekstas, nes tvarkos sugriežtinimas būtų suprantamas, jeigu pažeidimų būtų šimtais arba būtų aiški kilimo tendencija, paūmėjimas. Mūsų niekas papildomai neinformavo ir neperspėjo apie planuojamą naują tvarką“, – DELFI sakė „Linavos“ komunikacijos vadovas Gytis Vincevičius.

Santykiai nesinormalizuoja

Rytų geopolitikos studijų centro direktorius Laurynas Kasčiūnas DELFI sakė manantis, kad dabartinė situacija rodo, jog Lietuvos-Rusijos santykių normalizacijos proveržio nėra.

„Aš galėčiau pasakyti tik tiek, kad tai rodo, jog mūsų pasirinkta santykių normalizacijos linija arba jos užuominos, neveikia. Aš manyčiau, kad tai (sugriežtinta vilkikų patikra – DELFI) yra tam tikra prasme politizuotas dalykas, galbūt chronologiškai tai galėtų būti susieta su M. Kolerovo neįleidimu į Lietuvą, nors aš nedrįsčiau teigti, kad tai susiję su šiuo faktu“, – sakė jis.

DELFI jau rašė, kad nuo šios savaitės pradžios Rusijos pasienyje vis ilgėja vilkikų eilės, nes jų patikra gerokai sulėtėjo dėl sugriežtėjusios kontrolės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją