Vilnietė Tamara Vasilenko, kurios sutuoktinio vairuojamą transporto priemonę laikinai sulaikė muitininkai, neabejoja, kad praras vestuvių proga dovanų gautą „Peugeot 307“. „Iš advokatės sužinojome, kad šiemet Baltarusijoje mes jau esame 66-ieji, kurių automobilį sulaikė”, - DELFI pasakojo T. Vasilenko.

Kad padėtis Baltarusijos muitinėje yra komplikuota, pripažįsta ir Minske įsikūrusi Lietuvos ambasada. Prieš porą metų plačiai nuskambėjo istorija, kai kaimyninės šalies pareigūnai konfiskavo Pelesos lietuvių mokykloje dirbančios mokytojos Antaninos Arbačiauskienės automobilį.

„Apie Lietuvos Respublikos piliečių nusiskundimus dėl automobilių sulaikymo ambasada informuoja Baltarusijos užsienio reikalų ministeriją bei Baltarusijos Respublikos muitinės komitetą“, - sakė Lietuvos ambasados antroji sekretorė Kristina Pakonytė. Pasak jos, šiuos klausimus ambasados darbuotojai nuolat kelia dvišalių susitikimų su Baltarusijos pareigūnais metu.

Nemalonumai dėl muitininko nurodymų vykdymo

„Nors mūsų automobilis dar tik sulaikytas ir nėra priimtas teismo sprendimas, tačiau mes jau nebesitikime jo atgauti, - neslėpė T. Vasilenko. – Noriu, kad apie situaciją Baltarusijoje žinotų visi žmonės, nes bet kuris gali pakliūti į tokią situaciją, kai muitininkai nuspręs tiesiog sulaikyti mašiną. Ir niekas nieko negalės padaryti – tokie Minsko įstatymai“.

Vilnietė pasakojo, kad kovo 10-ąją Rusijos pilietybę ir leidimą gyventi Lietuvoje turintis jos sutuoktinis Eugenijus vyko trumpam į Baltarusiją su šeimai priklausančiu 2003-iųjų metų laidos automobiliu „Peugeot 307”. Kai vyriškis parodė visus dokumentus muitininkams, „raudonuoju koridoriumi“ važiavusiam vairuotojui muitininkas nurodė persirikiuoti į kitą juostą ir važiuoti „žaliuoju koridoriumi“ – esą taip bus patogiau.

Kai vairuotojas įvykdė muitininko nurodymus, jį pareigūnas sustabdė dar kartą ir vėl paprašė pateikti dokumentus. Tada, pasak T. Vasilenko, muitinės darbuotojas pareiškė, kad Eugenijus padarė pažeidimą ir liepė eiti kartu užpildyti dokumentų.

Nors vairuotojas ir aiškino, kad muitininkas jam liepęs važiuoti šia eismo juosta, tačiau šiam buvo pasakyta, jog tai niekam neįdomu ir teks sumokėti iki 500 litų baudą.

Į Vilnių pakeleivingu automobiliu grįžęs Eugenijus savo istoriją papasakojo pažįstamiems, kurie patikino, jog jis esą yra ne vienintelis, kuriam tiesiog nepasisekė Baltarusijos muitinėje.

„Kai kitą dieną vyras nuvažiavo į muitinę, jo bylą tiriantis pareigūnas atvirai pareiškė, kad automobilio jis neatgaus, esą tokia yra teismų praktika Baltarusijoje, - pasakojo T. Vasilenko. – Mes prašėme, kad parodytų vaizdo kamerų užfiksuotus įrašus, iš kurių aiškiai turėjo matytis, jog muitininkas pats nurodė vykti kita juosta. Tačiau peržiūrėjus įrašus paaiškėjo, kad kameros buvo pastatytos taip, kad nieko nesimatė“.

„Jeigu byla pasieks teismą, mašinos neatgausime“

T. Vasilenko teigė, kad kreipėsi pagalbos į įvairias valstybės institucijas, tačiau atsimušdavo lyg į sieną. „O ką mes galime padaryti? Ar jiems turėtume paskambinti ir pasakyti, kad taip nedarytų?“ – aiškindavo valstybės tarnautojai.

Lietuvos ambasadoje Minske jiems buvo pasiūlyta kreiptis į advokatę, kuri jau yra atstovavusi ne vieno lietuvio interesams.

„Mūsų skambutis jos nenustebino, o per susitikimą teisininkė prasitarė, kad šiais metais esame jau 66-ieji, kurių automobilį muitininkai sulaikė, - kalbėjo T. Vasilenko. - Ji mums aiškiai pasakė, kad jeigu byla pasieks teismą, mes mašinos neatgausime. O tada bus aukcionas, kuriame kas nors įsigys mūsų automobilį už 10-20 litų“.

Pasak vilnietės, teisininkė jai pasakojo, kad lietuvių automobilius pradėjo sulaikinėti nuo 2003-iųjų, tačiau pastaraisiais metais daliai vairuotojų vis dėlto pavyko atgauti savo transporto priemones.

„Šiais metais teismas dar nė vienos negrąžino, - sakė moteris. – Pagaliau baltarusiai sudaro tokias sąlygas, kad laikinai sulaikytas mašinas pastato į brangiai apmokamas aikšteles, kad vėliau jų savininkai negalėdami susimokėti didelių sumų už jų laikymą tiesiog mašinų atsisakytų. O muitininkams apsimoka sulaikyti automobilius – esą jie gauna premijas“.

Nori įspėti visus Lietuvos vairuotojus

T. Vasilenko neslėpė, kad po incidento muitinėje ji visus savo draugus perspėjo: „Nevažiuokite į Baltarusiją su automobiliu, nes taip gali nutikti bet kuriam žmogui. Noriu, kad tai žinotų visi žmonės“.

Pasak Lietuvos ambasados antrosios sekretorės K. Pakonytės, šiais metais į ambasadą telefonu kreipėsi keli Lietuvos Respublikos piliečiai, turintys laikiną arba nuolatinį leidimą gyventi Baltarusijoje, kurių Lietuvoje registruotas transporto priemones sulaikė Baltarusijos muitinės pareigūnai.

„Baltarusijos muitinė tokius piliečius traktuoja kaip Baltarusijos Respublikos rezidentus, todėl pagal Baltarusijos muitinės teisės aktus šie piliečiai, įveždami ne Baltarusijos Respublikoje registruotas transporto priemones, privalo sumokėti transporto muito dydžio užstatą“, - sakė ji.

Baltarusijos valstybinis muitinės komitetas dar 2002 metų liepos 31 dieną potvarkiu yra nustatęs įvažiavimo transporto priemone į Baltarusijos teritoriją tvarką. Pagal ją pasienio kontrolės punkte savininkui yra išduodamas transporto priemonės laikinojo įvežimo pažymėjimas, kuriame surašomi duomenys apie transporto priemonę ir įrašoma data, iki kurios ji gali būti Baltarusijos teritorijoje.

„Atkreipiame dėmesį, kad pažymėjime nurodytuoju laikotarpiu (paprastai 3 mėnesių laikotarpiu) transporto priemonė gali įvažiuoti ir vėl išvažiuoti neribotą skaičių kartų, tačiau būtina išvykti iki pažymėjimo galiojimo pabaigos, - Lietuvos ambasada Baltarusijoje įspėja Lietuvos piliečius būti ypač budriais. - Pagal Baltarusijos teisės aktus šis pažymėjimas yra griežtos atskaitomybės dokumentas, todėl iki pažymėjime nurodytos datos jį būtinai reikia grąžinti muitinės pareigūnui. To nepadarius, transporto priemonės valdytojas traktuojamas kaip laikinai įvežamos transporto priemonės tvarkos pažeidėjas ir jam dažnai taikomos pačios griežčiausios priemonės – konfiskuojamos transporto priemonės ir skiriamos iki kelių tūkstančių litų dydžio piniginės baudos“.

Pataria nepasikliauti muitininkų žodžiais

Dėl konfiskuotų automobilių Baltarusijos ambasadai buvo įteiktos notos dėl konfiskuotų keleivinių automobilių.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) Konsulinis departamento duomenimis, 2005-2006 metais Baltarusijos muitinės pareigūnai pasienio kontrolės punktuose konfiskavo 14 Lietuvos Respublikoje registruotų keleivinių automobilių. URM pataria griežtai laikytis laikinai įvežamų transporto priemonių įforminimo muitinėje ir pažymėjimų išdavimo tvarkos reikalavimų.

Automobiliu vykstantiems į Baltarusiją Konsulinis departamentas pataria:

* Atsiimant vizą Baltarusijos ambasados Vilniuje Konsuliniame skyriuje, išsiaiškinti, ar nėra pasikeitusi transporto priemonių įvežimo į Baltarusiją tvarka.

* Gavus pažymėjimą pasienio kontrolės punkte, nepasikliauti Baltarusijos muitininko žodine informacija, o asmeniškai susipažinti su pažymėjimo turiniu ir įsidėmėti, iki kada galioja išduotasis pažymėjimas.

* Baltarusijos teisės aktai nustato, kad išvykstant transporto priemone iš Baltarusijos, muitinės pareigūnas privalo pareikalauti pažymėjimo, o asmuo privalo jį pateikti. Muitinės pareigūnui užmiršus pareikalauti pažymėjimo, o piliečiui užmiršus jį pateikti, šis faktas vėliau traktuojamas kaip šiurkštus pažeidimas, todėl piliečiui gali būti taikomos administracinio poveikio priemonės – automobilio konfiskavimas ir piniginė bauda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)