Kaip praneša Seimo Ryšių su visuomene skyrius, ŠMKK vienbalsiai pritarė Seimo priimtam naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymui be pakeitimų. 

Tuo tarpu grąžintą įstatymą svarstęs Žmogaus teisių komitetas nusprendė pritarti prezidento pozicijai ir įstatymą laikyti nepriimtu. 

Seimas šią savaitę nusprendė iš naujo svarstyti prezidento grąžintą įstatymą dėl nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio. Prie prezidento grąžinto įstatymo Seimas grįš, kai jis bus apsvarstytas parlamentiniuose komitetuose. Norint priimti prezidento vetuotą įstatymą reikia ne mažiau pusės - 71 iš 141 - Seimo narių balsų. Jei Seimui nepakanka balsų įveikti prezidento veto, lieka senasis teisinis reguliavimas. 

Kadenciją baigiantis prezidentas prieštaringai vertinamą naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą vetavo, argumentuodamas, kad kriterijai, kuriais remiantis būtų nusprendžiama, kokia informacija priskiriama šitai kategorijai, suformuluoti neaiškiai ir abstrakčiai. 

"Konstitucinis Teismas ne kartą yra pabrėžęs, kad vienas iš esminių Konstitucijoje įtvirtintų principų - teisinis aiškumas, teisės aktų formuluotės turi būti aiškios ir suprantamos", - antradienį pristatydama prezidento poziciją sakė jo patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė. 

V.Adamkų vetuoti minėtą įstatymą ragino žmogaus teisių gynėjai nevyriausybininkai. Įtakingos nevyriausybinės organizacijos neigiamai įvertino šį dokumentą, teigdamos, kad jis - homofobiškas, prilygsta cenzūrai, jame pažeidžiami Lietuvos įsipareigojimai, kuriuos ji prisiėmė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir Europos Sąjungoje (ES). 

Naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą kiek anksčiau pasmerkė ir kita žinoma organizacija "Amnesty International". Ji pareiškė, kad įstatymas esą skatina homofobiją ir pažeidžia žmogaus teises. 

Pagal naująjį įstatymą, nepilnamečiams neigiamą poveikį daranti informacija laikoma informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės. Įstatymu įtvirtinti papildomi kriterijai viešajai informacijai, kuri, anot jo iniciatorių, daro neigiamą poveikį nepilnamečių fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi.
Kaip ir ankstesnėje redakcijoje, neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti pripažįstama informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto vaizdavimu, rodomu mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūnu, erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas. 

Neigiamo poveikio informacija pripažįstama ir sukelianti baimę ar siaubą, taip pat - kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai, sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį. 

Be to, neigiamą poveikį turinčia pripažįstama ir tokia informacija, kurioje vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją