Jeigu Ukrainoje ar netoli jos nėra už ataką atsakingo vado, nieko nuostabaus, kad iš skirtingų Rusijos karinių apygardų atsiųsti daliniai įvairiose šalies vietose, regis, varžosi tarpusavyje dėl išteklių, užuot koordinavę veiksmus, nurodė du JAV gynybos pareigūnai.

Skirtingas Ukrainos dalis puolantiems daliniams nepavyko susijungti, pridūrė šaltiniai. Tiesą sakant, atrodo, kad jie veikia savarankiškai, neturėdami jokio bendro plano. Taip pat akivaizdu, kad rusų pajėgos susiduria su rimtomis komunikacijos problemomis. Kareiviai ir vadai ne kartą naudojosi komerciniais mobiliaisiais telefonais ir kitais nesaugiais kanalais, kad apsikeistų informacija, todėl jų pokalbius nesunkiai perėmė Ukrainos kariuomenė ir surengė kontratakų.

Todėl ir matome padriką, retkarčiais netgi chaotišką, operaciją, nustebinusią JAV ir Vakarų pareigūnus, samprotauja šaltiniai.

„Vienas iš karo principų – vadovavimo vieningumas, – CNN tvirtino karybos analitikas, į atsargą išėjęs generolas leitenantas Markas Hertlingas, anksčiau vadovavęs JAV pajėgoms Europoje. – Tai reiškia, kad kažkas turi viskam vadovauti: koordinuoti atakas, logistiką, siųsti rezervines pajėgas, vertinti operacijos pažangą (ir nesėkmes) bei atitinkamai planuoti tolesnius veiksmus.“

Istorijoje būta atvejų, kai Rusija viešai skelbė informaciją apie vadus, tačiau dabar Gynybos ministerija neužsiminė apie jokį karinių operacijų Ukrainoje vadą ir neatsakė į CNN prašymą pateikti komentarų šia tema.

Ir nors visai įmanoma, kad Rusija tyliai paskyrė už invaziją atsakingą vadą, net jeigu JAV ir nepavyko nustatyti jo tapatybės, atliekamų karinių operacijų pobūdis leidžia daryti prielaidą, kad jis yra „neišmanėlis“, mano M. Hertlingas.

„Galutinis rezultatas toks: jų vadovavimo ir valdymo sistema subyrėjo“, – pareiškė į atsargą išėjęs JAV generolas Davidas Petraeusas.

Anot šaltinių, Ukrainoje esančios Rusijos sausumos pajėgos neretai tampa atkirstos nuo vyresniųjų vadų.

„Kareiviai gauna uždavinį, tačiau negali pranešti vadams [jei kyla nesklandumų]“, – sakė kitas su žvalgybos informacija susipažinęs šaltinis ir pridūrė, kad Vakarų pareigūnai yra įsitikinę, jog iš dalies dėl šios priežasties kai kurie rusų kareiviai palieka tankus ir šarvuotuosius transporterius ir tiesiog nueina šalin.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės