Dujotiekis „Balticconnector“ dėl nuotėkio buvo sustabdytas spalio 8 d., Suomijos institucijos tiria žalą, kurią, jų teigimu, sukėlė „išorinė“ veikla.

„Su Honkongo vėliava plaukiojančio laivo „Newnew Polar Bear“ judėjimas sutampa su dujotiekio pažeidimo laiku ir vieta“, – sakoma Nacionalinio tyrimų biuro pranešime. „Bendradarbiausime su Kinijos valdžios institucijomis, kad nustatytume minėto laivo vaidmenį“, – sakė vyresnysis detektyvas Risto Lohi.

Policija taip pat patvirtino, kad žalą padarė „išorinė mechaninė jėga“ ir kad netoli pažeisto dujotiekio aptiko „sunkų daiktą“. „Jūros dugne buvo rastas neseniai susiformavęs didžiulis grunto gumulas, kuriame tikriausiai yra itin sunkus daiktas“, – sakė R. Lohi. Policija mėgins iškelti objektą iš jūros dugno ir išsiaiškinti, ar jis susijęs su vamzdyno pažeidimu.

Paskelbė, kiek užtruks remontas

Suomijos valstybinis dujų transportavimo sistemos operatorius „Gasgrid“ pareiškė, kad dujotiekio „Balticconnector“ remonto darbai ir saugumo patikros truks mažiausiai penkis mėnesius. Dujotiekis gali būti vėl pradėtas eksploatuoti ne anksčiau kaip 2024 metų balandžio pradžioje, praneša portalas „Yle“.

„Gasgrid“ teigimu, dujotiekio patikros pareikalaus daugiau laiko dėl sunkių oro sąlygų ir oficialaus su „Balticconnector“ susijusio incidento tyrimo.

Bendrovės atstovai patikino, kad situacija Suomijos dujų sistemoje išlieka stabili, prie to prisideda ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalas Inko mieste.

Suomiją ir Estiją jungiančio dujotiekio „Balticconnector“ pažeidimas buvo aptiktas naktį į spalio 8-ąją.

Centrinė kriminalinė policija jau baigė incidento techninį tyrimą. Anksčiau pareigūnai pripažino, kad dujotiekis galėjo būti pažeistas dėl mechaninio poveikio.

„Yle“ gautais duomenimis, tiriant dujotiekio Suomijos įlankoje pažeidimą daugiausia dėmesio skiriama antvandeniniams laivams.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau paneigė kaltinimus, kad Maskva susijusi su šiuo incidentu.

Pernai dėl povandeninių sprogimų Baltijos jūroje buvo sugadinti trys vamzdynai, kuriais gamtinės dujos tekėjo iš Rusijos į Vakarų Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją