Kaip interviu per radiją sakė Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Arkadiuszas Mularczykas, toks kompromisų nepripažįstantis elgesys ateityje atsisuks prieš pačią Vokietiją, juk jos pozicija prieštarauja tarptautinės teisės principams ir esminėms europietiškoms vertybėms.

„Vokietija, nesutikusi nusiųsti tankų, atsiduria tam tikroje tarptautinėje izoliacijoje, jų [vokiečių] pozicija bus labai silpna, jeigu jie ir toliau užims tokią poziciją“, – teigė diplomatas.

Jis pakomentavo ir Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock pareiškimą, jog šalies vyriausybė neva nėra prieš, kad Lenkija nusiųstų į Ukrainą tankus, kurie Varšuvoje laikomi atsargai.

A. Mularczykas pabrėžė anksčiau negirdėjęs tokių Berlyno pasiūlymų, jam tai – naujiena.

Vokiečių laikraštis „Suddeutsche Zeitung“, remdamasis savo šaltiniais, rašo, kad JAV labai nepatiko Berlyno dvejonės dėl tankų „Leopard 2“ perdavimo: manyta, kad praėjusį penktadienį Ramšteine vykusiame sąjungininkų susitikime visgi bus priimtas sprendimas.

„Baltieji rūmai komunikavo su kanclerio kabinetu neįprastai aštriu tonu – Vašingtoną akivaizdžiai suerzino tai, kad federalinė vyriausybė susiejo „Leopard“ [tankų] tiekimą Ukrainai su išankstinėmis sąlygomis“, – rašoma leidinyje.

„Suddeutsche Zeitung“ duomenimis, JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas kalbėdamas telefonu su Vokietijos kanclerio patarėju Jensu Plotneriu griežtai įvertino Berlyno elgesį, o kiek anksčiau, Ramštaino susitikime, JAV ir Vokietijos delegacijų susitikime jautėsi įtampa.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis paskelbė, kad jo šalis ketina oficialiai kreiptis į Vokietiją dėl galimybės iš savo arsenalo Ukrainai perduoti vokiškų kovinių tankų „Leopard“.

„Kreipsimės dėl tokio patvirtinimo, tačiau tai yra antraeilis klausimas“, – tikino M. Morawieckis.

Politikas pridūrė, kad net jei Vokietija neduotų leidimo, Lenkija vis vien formuotų koaliciją, kuri padėtų aprūpinti Kyjivą atitinkama ginkluote. „Jei vokiečiai nebus šios koalicijos dalis, mes vis vien perkelsime savo tankus į Ukrainą“, – pareiškė M. Morawieckis.

Latvijos prezidentas Egilis Levitas pirmadienį interviu Vokietijos radijui paragino kanclerį Olafą Scholzą pritarti itin trokštamų Vokietijos tankų „Leopard 2“ tiekimui Ukrainai.

„Turi būti padaryta viskas, kas būtina, kad Ukraina galėtų apsiginti“, – sakė E. Levitas visuomeniniam transliuotojui „Deutschlandfunk“. Tai būtina visos Europos saugumui, sakė jis, pridurdamas, kad toks yra „beveik vieningas Europos požiūris“.

„Jei viena šalis nebendradarbiauja, tai, žinoma, yra problema“, – sakė E. Levitas. Jis sakė negalįs suprasti, kodėl O. Scholzą taip jaudina Vokietijoje paplitusios abejonės dėl tankų perdavimo. Ukraina patiria didelį spaudimą ir jai neturėtų būti atsisakyta perduoti tankų, sakė Latvijos prezidentas.

Nors prezidento E. Levito vaidmuo yra daugiausia formalus, vis dėl to jis yra ir Latvijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)