„Jis nekėlė pavojaus jokiam asmeniui ar JAV nacionaliniam saugumui“, – antradienį Pekine žiniasklaidos atstovams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning. JAV esą į tokius incidentus turėtų reaguoti „ramiai ir profesionaliai“, nenaudojant jėgos. Tačiau Vašingtonas, anot atstovės, nusprendė kitaip, ir tai buvo „aiški perdėta akcija“.

Paklausta, ar Kinija reikalaus grąžinti balioną, atstovė sakė: „Orlaivis nepriklauso JAV“. Vyriausybė Pekine esą gins teisėtus Kinijos interesus ir teises, tačiau detalių Mao Ning neįvardijo. Diena anksčiau buvo užsimenama apie įmones, o tai tikriausiai netiesiogiai turėjo reikšti galimus civilinius baliono savininkus.

JAV šiuo metu Atlante prie Pietų Karolinos krantų surinkinėja baliono liekanas Tikimasi, kad balione buvusi įranga padės gauti informacijos apie misiją. Grąžinti nuolaužas Kinijai neketinama. JAV Nacionalinės Saugumo Tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby‘is Vašingtone atsakydamas į atitinkamą klausimą teigė: „Nieko nežinau apie tokį ketinimą ar planus grąžinti (nuolaužas)“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė pakartojo versiją, kad tau buvo civilinis balionas, kuris dėl „nenugalimos jėgos“ nukrypo nuo kurso ir netyčia įskrido į JAV oro erdvę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)