Įsiveržusios Rusijos pajėgos penktadienį atakavo ir užėmė Zaporožės atominę elektrinę Ukrainoje. Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) pranešime sakoma, kad Ukraina ją informavo, jog elektrinės vadovybė dabar vykdo Rusijos pajėgų vado įsakymus.

Ukraina taip pat pranešė, kad Rusijos pajėgos išjungė kai kuriuos mobiliojo ryšio tinklus ir internetą, o telefono linijos, elektroniniai laiškai ir faksas nebeveikia. Ji teigė, kad susisiekimas mobiliaisiais telefonais vis dar įmanomas, bet yra prastos kokybės, pranešė TATENA.

„Esu labai susirūpinęs dėl šių įvykių, apie kuriuos man buvo pranešta šiandien“, – sakė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi. „Kad elektrinė būtų saugiai eksploatuojama, vadovybei ir personalui turi būti leista atlikti gyvybiškai svarbias pareigas stabiliomis sąlygomis be nereikalingo išorinio trukdymo ar spaudimo“, – pridūrė jis. „Patikimas ryšys tarp reguliavimo institucijos ir operatoriaus yra esminė branduolinės saugos ir saugumo dalis“, – sakė R. Grossi.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį patikino Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną Zaporožės atominės elektrinės „fizine ir branduoline sauga“, teigė Kremlius.

TATENA nurodė, kad Ukrainos branduolinės energetikos reguliavimo institucija taip pat pranešė, kad susisiekti su Černobylio atominės elektrinės, kurią Rusijos pajėgos užėmė vasario 24 d., darbuotojais šiuo metu galima tik elektroniniais laiškais. Taip pat pranešta, kad darbuotojai negali keistis, todėl R. Grossi pabrėžė, kaip „svarbu darbuotojams pailsėti, kad galėtų saugiai atlikti savo svarbų darbą“.

Ukrainos Černobylio atominė elektrinė po 1986 metais įvykusio sprogimo – didžiausios branduolinės avarijos istorijoje – apgaubta milžinišku sarkofagu. Penktadienį R. Grossi pasisiūlė vykti į Černobylį derėtis su Kijevu ir Maskva, kad būtų garantuotas Ukrainos branduolinių objektų saugumas. Šis pasiūlymas buvo pateiktas praėjus kelioms valandoms, kai Rusijos pajėgos perėmė Zaporožės kontrolę po mūšio su Ukrainos kariuomene, elektrinėje kilo gaisras ir baiminamasi nelaimės.

Ukrainoje yra keturios veikiančios atominės elektrinės, tiekiančios maždaug pusę šalies elektros energijos, taip pat branduolinių atliekų saugyklos, tokios kaip Černobylyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją