Po šaudynių, per kurias galingu šautuvu ginkluotas asmuo pradėjo pliekti į daugiausiai šeimoms skirto Liepos 4-osios parado dalyvius Ilinojaus valstijos mieste Hailand parke, 22 metų Robertas Crimo (Robertas Krimas) buvo įvardytas „interesuojančiu asmeniu“ ir buvo pradėtos didelio masto gaudynės.

Greitosios pagalbos pareigūnai sakė, kad mažiausiai 30 žmonių, įskaitant keletą vaikų, buvo sužeisti ir kad kai kurių iš jų būklė kritinė.

Po trumpai trukusio persekiojimo automobiliais R. Crimo buvo sulaikytas „be incidento“, žurnalistams sakė Hailand Parko policijos viršininkas Lou Jogmenas.

Anksčiau policija perspėjo, kad įtariamasis yra ginkluotas ir „labai pavojingas“. Kol kas neaišku, ar jis yra to paties amžiaus Čikagos muzikantas tuo pačiu vardu, taip pat žinomas scenos vardu „Awake the Rapper“.

Leiko apygardos šerifo biuras, atsakingas už teritoriją, į kurią įeina netoli Čikagos esantis Hailand Parkas, anksčiau pranešė, kad reaguoja „į šaudymą Nepriklausomybės dienos parado maršruto teritorijoje“.

Šerifo biuras nenurodė, ar parado dalyviai jau buvo pasiekę tą maršruto vietą, kai nuaidėjo šūviai, tačiau laikraštis „Chicago Sun-Times“ pranešė, kad šaudyti imta praėjus maždaug 10 minučių nuo parado pradžios.

Hailand Parko pareigūnai paskelbė, kad dėl incidento buvo atšaukti visi Liepos 4-osios šventiniai renginiai.

Nevyriausybinės organizacijos „Gun Violence Archive“ duomenimis, Jungtinėse Valstijose smurtas, susijęs su šaunamaisiais ginklais, kasmet pareikalauja apie 40 tūkst. gyvybių. Šis skaičius apima ir nusišovusius asmenis.

Išpuolis Hailand Parke taip pat aptemdė JAV Nepriklausomybės dienos iškilmes, kai visoje šalyje rengiamos panašios eitynės, o žmonės taip pat dalyvauja iškylose, sporto renginiuose arba fejerverkų šou.

Diskusijos ginklų kontrolės klausimu, kuris šalyje kelia daug nesutarimų, vėl įsiplieskė po gegužę įvykusių dvejų šaudynių: Niujorko valstijoje gyvybių neteko 10 juodaodžių prekybos centro pirkėjų, o Teksaso pradinėje mokykloje nužudytas 21 žmogus, daugiausia maži vaikai.

Po šių incidentų Kongresas pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius priėmė svarbų įstatymą dėl ginklų saugumo. Birželio pabaigoje prezidentas Joe Bidenas pasirašė šį įstatymą, sakydamas, kad nors jis ir neatitinka to, ko iš tikrųjų reikia, jis vis tiek išgelbės gyvybių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją