38-erių metų amžiaus Jekaterina yra Vladimiro Putino šalininkė. Ji įsitikinusi, kad Rusija galiausiai triumfuos, nors dabar kovoja su Ukraina, kurią remia NATO su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis priešakyje. Moters bute, esančiame pietinėje Maskvos dalyje, pilna paaukotų drabužių ir maisto produktų, kuriuos ji ketina nusiųsti į rusų kontroliuojamą Donbasą, kur dėl karinių veiksmų daug žmonių neteko namų.

„Ne itin aiškiai prisimenu, ką jaučiau vasario 24-ąją. Visada palaikiau savo šalį ir jos kariuomenę. Tik lapkričio mėnesį aiškiau suvokiau susidariusią situaciją. Gyvenu Maskvoje, Doneckas kažkur toli toli, ten kažkas vyksta... Atrodo, kad tavęs tie įvykiai niekada nepaveiks, niekada nepalies. Bet paskui supratau, kad jie paveikia visus. Du man brangūs žmonės – vaikinas ir artimas bičiulis – tapo savanoriais ir išvyko į Donecką. Supratau, jog turiu kažką daryti, kad prisidėčiau prie pargalės“, – kalbėjo Maskvoje gyvenanti Jekaterina.

Vos už 10 kilometrų į pietus gyvenančios kitos Jekaterinos požiūris yra visiškai kitoks. 26-erių metų amžiaus Jekaterina Varenik, anksčiau dirbusi valstybės kontroliuojamoje dujų pramonės milžinėje „Gazprom“, neapkenčia Maskvos „specialiosios karinės operacijos“ ir viešai nepritaria V. Putinui.

Jos butas praktiškai tuščias. Viskas buvo parduota ar supakuota, nes moteris ruošiasi vykti į Kirgiziją pas savo vyrą, kuris paliko Rusiją netrukus po V. Putino įsakymo pradėti Ukrainos puolimą.

Jekaterina Varenik prisiminė tą sukrėtimą ir emocijas, kurias patyrė išgirdusi apie invazijos pradžią.

Kaip ir daugelis rusų, ji turi draugų ir giminaičių karo niokojamoje šalyje. Vaikystėje ne kartą ilsėjosi Ukrainoje, bet dabar ją nuo artimųjų skiria uždarytos sienos ir neįžengiama fronto linija.

„Karo pradžioje ilgai negalėjau susisiekti su Mariupolyje gyvenančiomis seserimis. Laimei, paskui jos pačios susisiekė. Pasirodo, persikėlė gyventi į Lenkiją“, – kalbėjo J. Varenik.

„Daug žmonių išvyko (iš Rusijos). Kai kurie – beveik iš karto po vasario 24 d. Taip pat nemažai rusų išvyko paskelbus mobilizaciją. Palaikau tokius žmones. Gerbiu jų sprendimą. Manau, kad jeigu tau gresia pavojus ir nenori būti bendrininku, turi visais būdais bandyti gelbėtis“, – sakė ji.

Po praėjusį mėnesį Rusijos suduoto smūgio Dniprui ji iškėlė plakatą su užrašu „Ukrainiečiai yra ne mūsų priešai, o broliai“ prie Maskvoje esančios ukrainiečių poetės Lesios Ukrainkos statulos. Už šią protesto akciją moteris buvo nubausta 12 parų arešto.

Prasidėjus karui ir rugsėjo mėnesio pradžioje V. Putinui paskelbus dalinę mobilizaciją, dalis turtingo Maskvos elito, dirbusio kultūros, technologijų ir ekonomikos srityse, išvyko iš šalies. Ši emigracijos banga buvo didžiausia nuo 1991-ųjų, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga.

„Nors ir labai liūdna, bet manau, kad šis konfliktas artimiausiu metu tikrai nesibaigs. Nėra priežasčių manyti, jog jo pabaiga yra arti. Ko gero, viskas baigsis tik Rusijai pripažinus pralaimėjimą arba iš tikrųjų pralaimėjus. Mes, rusai, tikriausiai niekada nenusiplausime šios dėmės“, – sakė J. Varenik.

Kita Jekaterina mąsto priešingai.

„Taip, palaikau prezidentą ir manau, kad jis gerai atlieka savo pareigas. Viskas baigsis (Rusijos) pergale, taika. Pergale džiaugsis tie, kurių pusėje tiesa. O ji yra Rusijos pusėje“, – aiškino ji.

Praėjus beveik metams nuo invazijos pradžios, 145 mln. rusų nuomones apie Maskvos „specialiąją karinę operaciją“ vis dar sunku įžvelgti. Kita vertus, oficialių apklausų rezultatai rodo, kad V. Putiną palaiko apie 80 proc. šalies gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją