„Kalbėjausi su JAV prezidentu Josephu Bidenu. Pozityvus ir įkvepiantis pokalbis“, – tviteryje parašė V. Zelenskis.

„Aptarėme karo veiksmų eigą ir Rusijoje vykstančius procesus“, – nurodė jis ir pridūrė, kad su JAV vadovu taip pat pasikalbėjo apie ilgojo nuotolio ginkluotę.

Baltieji rūmai atskiru pranešimu patvirtino žinią apie abiejų lyderių pokalbį.

„Pasaulis turi daryti spaudimą Rusijai, kol bus atkurta tarptautinė tvarka“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Ginkluotas samdinių grupuotės „Wagner“ vadeivos Jevgenijaus Prigožino, kuris penktadienį žadėjo nuversti aukščiausią Rusijos karinę vadovybę, maištas Rusijoje sukėlė didžiausią politinę krizę per kelis dešimtmečius. Savaitgalį J. Prigožinas įsakė savo pajėgoms užimti svarbius karinius objektus Rusijos pietuose ir pradėti judėti sostinės Maskvos link, tačiau neilgai trukus netikėtai pareiškė savo samdiniams, kad šie apsisuktų, sudarius susitarimą su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka.

Atšauktas maištas pribloškė daugybę žmonių Rusijoje ir užsienio šalyse.

V. Zelenskis taip pat nurodė, kad su J. Bidenu pasikalbėjo apie papildomą JAV paramą, „daugiausiai dėmesio skiriant ilgojo nuotolio ginkluotei“, ir koordinavo abiejų šalių pozicijas prieš kitą mėnesį Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Jis krizę dar aptarė su Kanados premjeru Justinu Trudeau ir pasidalino „Ukrainos vertinimu apie bandymą surengti perversmą Rusijoje ir šios situacijos poveikį karo veiksmų eigai“. Tuo metu per atskirą V. Zelenskio pokalbį su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, anot Ukrainos lyderio, buvo pasikalbėta apie padėtį karo lauke ir grėsmę Zaporižios atominei elektrinei.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją