Senovės Graikijos istorijos paminkluose iškilę Antikos laikų simpoziumų vaizdai. Valgymas buvo vienas svarbiausių laisvalaikio leidimo būdų senovės Graikijoje, gyva diskusija, pramogos buvo ne mažiau reikšmingos negu malonumą teikiantys patiekalai ir gėrimai. Kai buvo bandoma atkurti, ką valgė senovės graikai, be istorikų neapsieita.

„Tai buvo senovės gyvenimo centras – beje kaip ir dabar – jeigu mes rimtai vertiname savo gyvenimą ir savo šeimą, valgymas yra labai svarbus, kaip ir jiems“, – teigia Didžiosios Britanijos maisto istorikas Andrew Dalby.

Tai, ką valgė senovės graikai, valgo ir šiuolaikiniai žmonės – alyvuogės, jų aliejus, petražolės, raudonėlis, medus, žuvis, duona. Bet skirtumų daugybė. Pirmiausia senovės graikai retai valgė mėsą.

Senovės graikai nedaug valgė mėsos – bent jau ne tiek daug kaip dabar arba kitose šalyse. Dabar žmonės vis daugiau valgo mėsos, nors ne visada ji mums naudinga, praneša LTV „Šiandien“.

Žuvį Antikos graikai valgė žalią arba džiovintą saulėje, marinuodavo vyne arba acte, kuris mažina mikrobų skaičių.

Pusryčiai, pietūs, vakarienė – buvo neatskiriama senovės graikų kasdienybės dalis, bet pavyzdžiui, pusryčiams, žinoma, jokios šaltos kavos ar pieno, ką dabar mėgsta graikai. Senovės graikai pusryčiams išgerdavo taurę vyno ir suvalgydavo duonos.

„Taip, Antikos gydytojai pusryčiams rekomenduodavo greičiau puodelį, ne taurę vyno, skiesto vandeniu. Būtent. Taip pat ir Bizantijos laikais. Bet ne daugiau, nes reikia dirbti visą dieną, bet būtent taip ją būdavo patariama pradėti“, – teigia birtų istorikas A. Dalby.

Graikai protėviai neturėjo modernių virtuvės įrengimų, tad druska buvo skirta produktams konservuoti, o ne skoniui, saldindavo ne cukrumi, o medumi. Be to, jokių bulvių, pomidorų, baklažanų, be kurių dabar sunku įsivaizduoti graikų virtuvę, o tik alyvuogės, figos.

Šiam simpoziumui buvo paruoštos žalios acte marinuotos sardinės, ančiuviai su agurkais, kapariai su balta duona, o desertui – meduje mirkytos figos su riešutais. Vieniems patiekalai patiko, kiti sakė – „kažkokie žali“.