Architektas teigia, kad priekinė parduotuvės siena griuvo dėl to, kad šalia stovinčio namo priekinė siena išsilenkė į priekį, taip spausdama parduotuvės pastato plokštes.

„Parduotuvės plokštėms numatyta vertikali apkrova, bet šiuo atveju gavosi, kad jos buvo spaudžiamos iš šono“, - sakė E. Vilnis.

Architektas įsitikinęs, kad prie to prisidėjo ir pastate įvykęs gaisras, dėl kurio pasikeitė medžiagos struktūra. Būtent toje vietoje įvyko pirmasis lūžis (stogo viduryje, kur plokščių jungtys pačios silpniausios).

E. Vilnis tikina, kad visiškai nugriovus „Maximos“ griuvėsius, deformuota kaimyninio namo siena grius ir tai tėra laiko klausimas, patikino jis.

„Tai gali įvykti po kelių valandų, po dviejų dienų, galbūt, po mėnesio“, - įspėjo architektas.

Specialistas: į rizikos zoną patenka ir seni rajono namai

Statybiniai gyvenamųjų namų sprendimai dažniausiai yra žymiai paprastesni nei viešųjų statinių, todėl ir tragedijos, lapkričio 21-osios vakarą įvykusios „Maximos“ prekybos centre, rizika, kalbant apie daugiabučius, yra minimali.

Tokią nuomonę per interviu dienraščiui „Diena“ išsakė statybos specialistas Sergejus Mejerovicas, skelbia DELFI.lv.

Tačiau buvęs statybų inspekcijos vadovas Leonidas Jakobsonas mano, jog būtina apžiūrėti ir daugiaaukščius gyvenamuosius namus, pastatytus seniau nei prieš 40 metų.

„Labai svarbu, kad visos institucijos ir įstaigos, atsakingos už statybas, šiuo klausimu būtų nusiteikusius itin rimtai. Kalbama, kad vieną dieną neišvengiamai grius. Todėl ir reikia skirti ypatingą dėmesį, nenumoti ranka“, - perspėja specialistas.

Statybų inžinierius Viktoras Kopytinas, savo ruožtu, įsitikinęs, jog silpnosios gyvenamųjų namų vietos – „prasta šilumos izoliacija, nekokybiška apdaila, abejonių keliantys ir tikrai rizikingi architektūriniai sprendimai“.

Per pastaruosius metus Latvijoje gyvenamojo fondo analizė atliekama nebuvo. Kaip teigia Latvijos ūkio ministerijos atstovas, paskutinį kartą situaciją minėtame fonde analizuota 2006-2008 metais. Maždaug prieš mėnesį Latvijos ūkio ministras Danielis Pavliutas nurodė svarstyti pakartotinės analizės būtinybę.

Rygos vakariniame rajone esančio prekybos centro „Maxima“ stogas įgriuvo lapkričio 21 dienos vakarą. Per tą incidentą žuvo iš viso 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)