Beveik 2,9 mln. žmonių dalyvauja referendume dėl ES plėtros sutarties ratifikavimo. Ši sutartis pernai buvo pasirašyta Prancūzijos Žydrojo kranto Nicos kurorte.

Sutartis numato naujas ES valdymo struktūras, kurios leis šiai organizacijai per dešimtmetį priimti iki 12-os naujų šalių.

Kitose ES šalyse Nicos sutartis turėtų būti ratifikuota parlamentų balsavimu.

Tačiau jeigu Nicos sutartis Airijoje nebus patvirtinta, tai reikš jos žlugimą, nes šią sutartį iki 2002 metų pabaigos turi ratifikuoti visos 15 dabartinių ES narių.

Dabar Airijoje sutartį remia vyriausybė ir dvi pagrindinės opozicinės partijos. Jos tvirtino, kad ši sutartis užtikrins taiką bei stabilumą ir suteiks naujai stojančioms šalims tokią pat galimybę sustiprinti savo ekonomiką, kokią gavo Airija. 1972 metais daugiau kaip 83 proc. airių pritarė šalies stojimui į tuometinę Europos Ekonominę Bendriją.

Tačiau nuomonių apklausos rodo, kad parama Nicos sutarčiai Airijoje sumažėjo. Kilo susirūpinimas, kad apatija, menkas šios sutarties išmanymas bei mažas rinkėjų aktyvumas gali sustiprinti Nicos sutarties priešininkų stovyklą.

Žaliųjų partija, respublikonų partija "Sinn Fein", socialistai bei religines ir šeimos vertybes propaguojančios grupuotės surengė mažą, bet efektyvią kampaniją, nukreiptą prieš Nicos sutartį. Jos teigė, kad ši sutartis kels grėsmę tradiciniam Airijos neutralitetui ir reikš mažiau demokratijos.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją