Bet visoms mūsų su gėrimus susijusioms problemoms gali būti pasiūlytas sprendimas – toks sprendimas, kuris suteiktų galimybę nueiti į barą ir gerti tiek, kiek norisi, pralinksmėti, bet nenusitašyti iki žemės graibymo, prabusti be pagirių ir niekada nesirūpinti, kad tai, kas mums teikia malonumą, taip pat ir palengva mus žudo. Tas sprendimas – tai vaistų kokteilis, imituojantis malonumą teikiantį alkoholio poveikį be jokių alkoholio neigiamų pasekmių.

Tokia idėja kol kas dar egzistuoja tik popieriuje, bet, pasak Bristolio universiteto (D.Britanija) psichofarmakologo Davido Nutto, nėra jokių priežasčių manyti, kad to šiais laikais neįmanoma padaryti.

Alkoholio poveikis smegenims iš esmės pasireiškia dėl to, kad blokuojamos signalinės molekulės, vadinamos GABA-A receptoriais. Yra žinoma daugiau nei dešimt tokių receptorių potipių, ir kai kurie jų siejami su specifiniais alkoholio poveikiais. Pavyzdžiui, atmintis tikriausiai prarandama tada, kai hipokampo srityje alkoholis susijungia su receptoriaus potipiu, vadinamu alfa-5. D.Nuttas mano, kad įmanoma sukurti tokias molekules, kurios stipriai jungtųsi prie „gerųjų“ receptoriaus potipių, bet silpniau prie „blogųjų“.

Iš tiesų, tokie „daliniai agonistai“ GABA-A receptoriams egzistuoja jau dabar – tai yra bretanezilis ir pagoklonas. Šie preparatai buvo sukurti kaip vaistai nuo nerimo, bet jais niekada nebuvo prekiaujama. Prie šių molekulių privalumų reikia priskirti galimybę tučtuojau panaikinti jų poveikį kitu vaistu – flumazeniliu, kuris yra vartojamas kaip priešnuodis apsinuodijus valiumu ir kitais trankviliantais. Alkoholis taip pat blokuoja ir NMDA receptorius, kurie priklauso bendrajai sužadinimo signalų sistemai.

Todėl antroji alkoholio pakaitalo sudėtinė dalis būtų NMDA blokatorius – pavyzdžiui, dizoklipinas, sukurtas kaip vaistas nuo insulto.

Farmakologams atsiradusi užduotis – sukurti tokį molekulių mišinį, kuris teiktų visus malonius alkoholio poveikius – labiausiai atsipalaidavimą ir polinkį bendrauti – bet ne agresiją, pykinimą, koordinacijos netekimą ir amneziją. Šie neigiamieji alkoholio poveikiai geriantiesiems ir esantiems šalia jų gali būti labai nemalonūs.

Ilgalaikės alkoholio keliamos problemos (pavyzdžiui, kepenų cirozė) – taip pat išvengiamas dalykas, mano D.Nuttas, kurio idėjos bus publikuojamos kito mėnesio žurnalo „Journal of Psychopharmacology“ leidime.

Be abejonės, šioje srityje negalima apsieiti be kliūčių. Farmacijos pramonė gali atsisakyti kurti tokį sudėtingą ir brangų mišinį, o be to, kuriant gyvenimo būdą įtakojantį preparatą gali kilti ir politinių bei etinių sunkumų.

Taip pat gali būti sunku priversti alkoholio mėgėjus atsisakyti jų mėgiamo alaus ar vyno. Ir visgi ši idėja yra verta tolesnio vystymo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją