Praėjusią savaitę Biržų rajono ūkininkus pasiekusi žinia apie kranklių užpultas ir užkapotas avis ne juokais visus išgąsdino.

Nelaimė nutiko Pačeriaukštės seniūnijos Dvargalių kaime, Kristinos ir Jūrio Milišiūnų ūkyje. Lietuvos juodagalves ir melžiamas Ostfryzų veislės avis laikanti šeima pirmuosius nuostolius patyrė prieš pat rugsėjo pirmąją. Vieną hektarą užimančiame plote ganėsi apie keturis šimtus Lietuvos juodagalvių veislės avelių. K. Milišiūnienė pasakojo vakare elektrinio piemens tinklinę tvorą perkėlusi į kitą vietą.

Iš ryto moteris nustebo pamačiusi, kad avys iš aptvaro išėjusios ir pasklidusios po laukus. Netrukus Milišiūnai pamatė virš gyvulių skraidančius didelius juodus paukščius - kranklius. Išvydę žmones, jie traukėsi miškelio pusėn.

Įėję į aptvarą, ūkininkai pamatė gulinčias tris nebegyvas aveles. Iš karto žmonės gerai nesuprato, kas nutiko. Tik apžiūrėję gyvulius, pamatė netikėtą dalyką - gabalais išplėštą vilną, prakirstą pilvaplėvę, iškapotas akis ir t. t. Dar dvi aveles Milišiūnai rado sužeistas. Nedidelės žaizdelės raudonavo kaktose ir šonuose.

Maitą parodę veterinarijos gydytojui Antanui Kubiliui, ūkininkai ėmė domėtis, kaip ateityje apsaugoti savo turtą. Kalbinti medžiotojai paaiškino, jog krankliai yra valstybės saugomi paukščiai - jų medžioti negalima. Ūkininkams belieka tik saugoti savo gyvulius. Tačiau atvejis, ištikęs avių augintojus, neįprastas - gyvulius puola ne vilkai ar kitokie plėšrūnai, nuo kurių bandą galima aptverti.

Kol žmonės konsultavosi, kaip elgtis, krankliai vėl pasidarbavo. Po dviejų parų užkapojo dar vieną, ketvirtąją bandos avį. Milišiūnai matė ant maitos ir gyvų avių nusileidusius paukščius.

Šį kartą negyvo gyvulio ūkininkai iš lauko nebeišvežė. Jie išgirdo patarimą, jog tol, kol paukščiai turės, ką lesti, nelies gyvųjų gyvulių. Greitai iš užkapotos avies teliko tik skuteliai.

Milišiūnai patyrė apie 1500 litų nuostolių.

Veterinarai bejėgiai padėti

Neįprasta nelaimė nustebino visus, kurių pagalbos ar patarimo teiravosi K. ir J. Milišiūnai.

Pirmieji apie įvykį sužinojo veterinarai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Adolfas Rinkūnas patvirtino, jog tarnybos darbuotojams apie tai buvo iš karto pranešta. Dėl įvykio jie galintys tik apgailestauti. „Esame bejėgiai - tai ne liga, o laukinės faunos užpuolimas. Kranklių medžioti negalima. Galime patarti juos gąsdinti šūviais ar kitais paukščiams nepatinkančiais garsais. Čia tas pats kaip ir su vilkais, kurių medžioti irgi negalima. O jie mūsų rajone kiekvieną savaitę papjauna po veršelį", - aiškino Adolfas Rinkūnas.

Ūkininkus viršininkas ragino kreiptis į savivaldybėje esančią komisiją dėl nelaimių žemės ūkio subjektų nuostolių apimtims nustatyti.

Pasak A. Rinkūno, per paskutinį dešimtmetį nieko panašaus mūsų rajone nėra nutikę.

Kituose Lietuvos rajonuose girdėti pavienių skundų tik dėl kormoranų - jūros kranklių, kurie neša nuostolių žuvininkystės ūkiams. Šie paukščiai jau pastebėti ne tik Šilutės, bet ir Panevėžio rajonuose.

Komentuoti atsisakė

Biržų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriuje dauguma ūkininkams reikalingų specialistų atostogauja. Apie tai „Šiaurės rytus" informavusi skyriaus vyriausioji specialistė, komisijos dėl nelaimių žemės ūkio subjektų nuostolių apimtims nustatyti narė Stanislava Jankūnienė sakė, jog jokio panašaus atvejo nėra girdėjusi.

Komentuoti situaciją specialistė sakė esanti nekompetetinga ir ŠR siūlė pakalbinti savivaldybės ekologą Vytautą Zurbą. Į Milišiūnų ūkį komisijos nariai, pasak S. Jankūnienės, nuvyks, kai po atostogų grįš skyriaus vedėjas Steponas Staškevičius ir vyriausiasis specialistas Zigmas Rupšys. Įvykį komentuoti atsisakė ir kiti Žemės ūkio skyriaus specialistai - Vena Mozūrienė ir vedėjo pareigas einantis Rimantas Šikšnys.

Savivaldybės ekologas Vytautas Zurba nuomonę išsakyti taip pat atsisakė. Jis teigė, jog ekologas „nė prie ko".

Aplinkosaugininkai gynė kranklius

Aplinkos apsaugos agentūros inspektorė Elona Pipiraitė patvirtino, jog krankliai yra saugomi paukščiai, kuriuos naikinti draudžiama. Inspektorė prisipažino, kad jai netekę girdėti atvejų, kad krankliai užpultų gyvulius, nes jie daugiausiai mintantys dvėseliena. „Nežinau, ar iš viso gali būti toks atvejis?" - abejojo aplinkosaugininkė. Panevėžio regiono Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos skyriaus specialistai jai teigę, kad Panevėžio apskrityje panašių atvejų nėra pasitaikę.

Aplinkos apsaugos agentūros inspektorius Artūras Griška buvo kategoriškas. „Krankliai gyvų suaugusių žvėrių ar gyvulių nepuola. Gali užpulti tik neseniai atsivestą kiškutį ar bejėgį stirniuką. Tai aš galiu patvirtinti ir kaip veterinarijos gydytojas, ir kaip medžiotojas, ir kaip aplinkosaugininkas. Ūkininkai pirmiausiai turėtų išsiaiškinti gyvulių kritimo priežastis", - teigė aplinkosaugininkas.