Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teisme, nagrinėjančiame vadinamąją Vilniaus mero rinkimų bylą, pirmą kartą viešai paskelbta dešimtys telefoninių pokalbių įrašų su dialogais, kurių autoriai nesivaržydami laido rusiškus keiksmažodžius ir gatvės žargonui būdingus epitetus.

Miesto tarybos narys Vilmantas Drėma, antradienio posėdyje įvardytas senu geru A. Zuoko šeimos bičiuliu, šiuose pokalbiuose vadinamas alkoholiku, narkomanu, vaiduokliu, durneliu, pederastu, o tariamas projektavimo darbų kontraktas su juo - tik trumpalaikiam akių dūmimui skirtu šou.

2003 metų balandį ir birželį operatyvinėmis priemonėmis įrašytuose pokalbiuose A. Zuokas su "Rubicon group" valdybos pirmininku Andriumi Janukoniu, o šis su bendrovės "Ogmios Astra pramogų centras" valdybos pirmininku Dariumi Leščinsku aptarinėja schemą, kaip papirkti tarybos narį V. Drėmą ir užtikrinti, kad šis užsitęsusiuose mero rinkimuose balsuotų už Liberalų ir centro sąjungos vadovą A. Zuoką, o ne už panašų rėmėjų skaičių turėjusį A. Zuoko konkurentą, socialdemokratą Gediminą Paviržį.

2003 metų balandžio 7-ąją, kai, tyrimo duomenimis, V. Drėma atsisakė D. Leščinsko jam siūlyto 20 tūkst. litų kyšio, A. Janukonis raportavo A. Zuokui tokia fraze: "Šitas gi narkomanas, alkoholikas nepaėmė, šitas Drėma". Vertindamas tokį V. Drėmos poelgį, A. Zuokas pritarė: "Manau, jis yra sergantis žmogus".

Mero rinkimams nusikėlus į birželį, A. Zuokas ir jo pergale suinteresuoti "Rubicon" atstovai telefonu aktyviai aptarinėjo ir ėmėsi įgyvendinti schemą, kaip V. Drėmą "pakišti po kokia nors architektūrine firma", - tai yra, kaip sugundyti jį pinigais, kurie atrodytų ne kaip kyšis, o kaip atlygis už architekto paslaugas.

Pinigus šiam tikslui turėjo skirti A. Janukonis, tariamą sutartį sudarinėti teko D. Leščinskui, o visai operacijai vadovavo A. Zuokas. A. Janukonio paklaustas, kaip elgtis, jeigu V. Drėma nenori visos gaunamos sumos forminti oficialiai, A. Zuokas pagalvojęs atsakė: "Darykit, taip, kad būtų geriau".

Pokalbių dalyviai V. Drėmą pašaipiai vadina tai "mūsų draugas architektas", tai "alkoholikas", "durnelis", "vaiduoklis", kurį būtina "laikinai intriguoti". A. Zuokas su A. Janukoniu atrodo susirūpinę, kad V. Drėmą rinkimų išvakarėse gali vilioti ir politiniai oponentai - G. Paviržio stovykla.

Todėl likus kelioms dienoms iki birželio 11 dieną planuoto sostinės tarybos posėdžio, A. Zuokas aiškina A. Janukoniui, esą būtina "sukurt aplinkybes", kad V. Drėma būtinai pasirašytų jam siūlomą susitarimą. D. Leščinskas savo ruožtu teisinasi A. Janukoniui negalįs kokiai nors architektų grupei kaip priedėlio įpiršti V. Drėmos.

"Niekam negaliu jo primesti. Galiu, bet nenoriu. nežinau, ką jis moka". Iš šio ir kitų pokalbių matyti, kad V. Drėmos balso geidę A. Zuoko rėmėjai nelaikė architekto geru specialistu. "Niekam jis nereikalingas yra, alkoholikas, visi tą žino", - aiškino A. Zuokui A. Janukonis.

Vėliau ramindamas D. Leščinską, A. Janukonis sakė, kad vargai su V. Drėma tęsis neilgai: "Manau, kad po 10 dienų tu galėsi jį pasiųsti na... Ir išsisuksim su vienu dešimtadaliu tos sumos, kurią pažadėsim". Kol buvo apsispręsta dėl V. Drėmai skiriamos 45 tūkst. litų avanso sumos, pokalbių dalyviai aptarinėjo, kokią bendrą tariamo kontrakto sumą "jam parodyti" - gal 100, gal 150 tūkst. litų.

Po to, kai tariamas kontraktas su V. Drėma jau buvo pasirašytas, 2003 metų birželio 10-ąją A. Janukonis su A. Zuoku sutarė V. Drėmą išvežti į savo pažįstamo sodybą Molėtų rajone, o prieš pat planuotus mero rinkimus - vėl atvežti į miestą. Tokiu būdu V. Drėmą siekta izoliuoti nuo galimos oponentų įtakos, nes jis esąs "iš tų, kuriems visi siūlo".

Nors V. Drėma ir aiškino, kad savo noru važiavo į užmiestį, nes prieš mero rinkimus Vilniuje buvusi didelė įtampa ir jis tiesiog norėjo pailsėti, pokalbiuose girdėti, kaip A. Janukonis nurodo atimti V. Drėmos mobilųjį telefoną ir palikti jį Vilniuje, pas D. Leščinską. Prieš kelionę į Molėtų rajoną A. Janukonis "Svaikai" (apsaugos darbuotojui Svajūnui Navikui, Eltos past.) pateikė net rašytinę instrukciją, kaip elgtis su V. Drėma.

Visus šiuos pokalbius išklausęs V. Drėma žurnalistams per posėdžio pertrauką prisipažino jaučiąsis nepatogiai, kai jį vadina alkoholiku, vaiduokliu ar narkomanu, tačiau teigė nesistebįs, kad nepagarbiai apie jį atsiliepė ir A. Zuokas, oficialiai vadinęs šeimos draugu.

"Man niekas nekeista. Tuo metu, prieš dvejus su puse metų vykę mero rinkimai tikrai buvo labai įtemptas laikotarpis, ir aš niekuo nesistebiu. O kai praeis senaties terminas, jeigu būsiu sveikas gyvas, tai, matyt, dar užsidirbsiu, parašęs gerą knygą apie tai", - filosofiškai kalbėjo V. Drėma.

Vengdamas atsakyti į nepatogius klausimus, V. Drėma tvirtino nekomentuosiąs svetimų telefoninių pokalbių.

Trečiadienio posėdyje taip pat buvo apklausta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininko pavaduotoja Rita Arlauskaitė, kuri 2004 metų sausį pirmoji apklausė V. Drėmą kaip liudytoją pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl galimų pažeidimų per Vilniaus mero rinkimus.

Pareigūnė neigė V. Drėmos atstovo bei teisiamųjų kaltinimus, kad parodymai iš tuometinio liudytojo buvo tiesiog "išmušti" ir kad V. Drėma į STT būstinę atvežtas labai susijaudinęs.

"Tikrai nevartojau jokios psichologinės ar fizinės prievartos. Nepastebėjau, kad V. Drėma būtų šoko būsenos. Ponas V. Drėma jautėsi gana laisvai", - kalbėjo STT darbuotoja.

Tačiau ji prisiminė, kad V. Drėmos pageidavimu jo parodymų protokolas buvo perrašinėjamas ir koreguojamas kokius keturis kartus, todėl visa apklausos procedūra užtruko. Be to, apklausoje dalyvavo ir STT Vilniaus valdybos viršininkas Vaidas Skirmantas, nors po protokolu jis nepasirašė.

Tyrimo duomenimis, A. Zuokas 2003 metų balandžio-birželio mėnesiais per "Rubicon group" valdybos pirmininką A. Janukonį įvairiais būdais bandė paveikti ir darė spaudimą V. Drėmai, kad šis balsuotų už A. Zuoką.

Pagal kaltinimą, A. Zuoko prašymu A. Janukonis 2003 metų balandį buvo nurodęs perduoti V. Drėmai 20 tūkst. litų kyšį, tačiau šis pinigų atsisakė.

Mero rinkimų batalijoms užsitęsus, V. Drėmai nuspręsta pasiūlyti tariamą šimtatūkstantinį projektavimo darbų kontraktą ir 45 tūkst. litų jam buvo įteikti kaip avansas už neva užsakomą didelės vertės projektą. Kaltintojo teigimu, šiuos pinigus V. Drėmai 2003 metų birželio 10 dieną perdavė D. Leščinskas. Po to A. Zuoko nurodymu V. Drėma buvo išvežtas į sodybą Molėtų rajone, o birželio 11-osios popietę vėl atvežtas į Vilnių prieš pat miesto tarybos posėdį. V. Drėma buvo ne tik izoliuojamas nuo kitų tarybos narių, bet ir sekamas.

Po du mėnesius užsitęsusios bevaldystės A. Zuokas išrinktas Vilniaus meru 2003 metų birželio 25-ąją. Rinkimus jis laimėjo vieno balso persvara: A. Zuoko kandidatūrą parėmė 26 tarybos nariai, o konkurentas G. Paviržis surinko 24 balsus. Vienas biuletenis pripažintas sugadintu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją