ŠMKK trečiadienį per slaptą balsavimą nepatvirtino G.Drėmaitės kandidatūros į Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkės pareigas. Jos kandidatūrą teikė pati komisija.

Komiteto pirmininkė "darbietė" Audronė Pitrėnienė BNS sakė, kad vyko slaptas balsavimas, už G.Drėmaitės kandidatūrą buvo trys komiteto nariai, prieš septyni.

"Tokio balsavimo motyvų nežinau, nes jokios diskusijos tuo klausimu nebuvo", - sakė ji.

A.Pitrėnienės teigimu, suformavus Valstybinę kultūros paveldo komisiją, jos nariai renka pirmininką ir teikia ŠMKK, o šis patvirtina jį arba ne. Pasak komiteto pirmininkės, komisija turės pateikti naują pirmininko kandidatūrą.

Tuo metu G.Drėmaitė BNS sakė, kad komitetas nesilaikė Valstybinės kultūros paveldo komisijos įstatymo nurodymų.

Įstatyme sakoma, kad "pirmininką Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu iš komisijos narių dvejiem metams skiria ir atleidžia Seimas. Komisijos pirmininko kandidatūrą Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui teikia komisija".

"Jie pasielgė ne pagal įstatymą. Seimas turi tvirtinti, o ne komitetas", - tvirtino G.Drėmaitė.

Ji teigė nežinanti, kodėl neįtiko jos kandidatūra, jokių priekaištų nebuvo pareikšta, net nepageidauta jos išklausyti.

"Čia toks susidorojimas, nepatogūs žmonės", - teigė paveldosaugininkė.

Buvęs ŠMKK pirmininkas Valentinas Stundys BNS sakė, kad ir anksčiau komitetas balsuodavo, ar pritaria Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininko kandidatūrai ir teikdavo ją parlamentui.

Penktadienį Valstybinė kultūros paveldo komisija renkasi į posėdį ir svarstys susidariusią situaciją.

A.Pitrėnienė pabrėžė, kad jau antri metai komisija veikia be vadovo. Buvusios kadencijos Seimui net nepavyko susitarti dėl komisijos narių skyrimo. Šios kadencijos Seimui gegužės vidury pavyko baigti formuoti komisiją.

Komisiją sudaro 12 narių: du narius skiria ir atleidžia prezidentas, keturis narius – Seimas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu, keturis narius – ministras pirmininkas kultūros ministro teikimu, du narius renka ir atšaukia įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos visuomeninės organizacijos, kurių veikla susijusi su kultūros paveldo paieška, saugojimu ir propagavimu. Jie skiriami 4 metams.

Komisija yra Seimo, prezidento ir Vyriausybės ekspertė bei patarėja kultūros paveldo valstybinės politikos ir jos įgyvendinimo klausimais.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)