Bakas: vargu ar ministrė suvokia savo misiją

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė R. Urbonaitė Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ tikino, jog būtinas vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės darbo vertinimo.

„Klausimas – kokia forma tas vertinimas turėtų būti atliktas, nes mes matome situaciją, kai dėl ministrės veiklos apskritai kyla vis daugiau klausimų. Bet tokios tyrimo komisijos dar praėjusioje Seimo kadencijoje buvo gana stipriai devalvuotos“, – laidoje priminė MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Visgi, nors opozicijai parlamentinio tyrimo inicijuoti nepavyko, tai nereiškia, kad valdantieji galėtų atsipūsti, aiškino politologė R. Urbonaitė.

„Nes ministrės darbą vis dėl to įvertinti dar reikėtų“, – sakė ji.

Opozicijos atstovas, Seimo narys Vytautas Bakas laidoje teigė, jog šis tyrimas galėjo būti labai nepatogus valdančiosios daugumos atstovams, o konkrečiai – vidaus reikalų ministrei.

„Bet jis būtų labai naudingas visuomenei. (…) Yra du aspektai šio tyrimo – koks galėtų būti rezultatas. Pirmas dalykas, kiek mes Lietuvoje apskritai esame pasirengę užtikrinti susirinkimų laisvę.

Turiu mintyje ne tik leidimų išdavimą, bet kad žmonės galėtų taikiai, ramiai susirinkti ir išreikšti savo protestą. Tam, kad tai vyktų yra reikalingos tiek vidaus reikalų ministrės pastangos, tiek teisėsaugos institucijų. (…) Dabar susiklostė tokia situacija, kad žmonės bijo susirinkti arba net negali to daryti, nes susirinkus nuolat vyksta neramumai, bet mes nenorime į tai gilintis“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo opozicijos atstovas V. Bakas.

Jo teigimu, opozicijos inicijuotas tyrimas galėjo atskleisti vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės vaidmenį.

„Vargu ar ministrė suvokia savo misiją, atsakomybę šioje vietoje. Nes įstatymas labai aiškiai pasako – ypatingų situacijų atvejais sprendimą panaudoti, pavyzdžiui, Viešojo saugumo tarnybos pajėgas įsakymu priima ministras. Tai yra ministro atsakomybė, ji nėra tik simbolinė“, – tikino parlamentaras V. Bakas.

Jis teigė, jog antra tyrimo dalis – tikrosios generolo R. Pociaus atleidimo priežastys ir aplinkybės.

„Galvoju, kad neturėtų į Lietuvą grįžti laikai, kai teisėsaugos įstaigos tampa politinio savotiško pasitikėjimo žmonėmis, kai įstaigos – politizuojamos. Ir generolai verčiami tarnauti ministrui, o ne valstybei“, – kalbėjo V. Bakas.

Saudargas: atsakomybę turi prisiimti opozicija

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas priminė, jog po riaušių visi klausimai parlamento komitetuose jau buvo nagrinėjami.

„Jeigu yra manymas, kad reikia ką nors aiškintis, bet turime sudėlioti į stalčiukus turbūt atskirus klausimus – ką mes čia norime aiškintis. (…) Bet jeigu yra manymas, kad reikia kažką aiškintis, tai yra Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) ir Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK). Pagal jų kuruojamas sritis tas aplinkybes galėtų aiškintis. Ir man atrodo, kad jau buvo tie klausimai nagrinėjami iš karto po riaušių“, – kalbėjo P. Saudargas.

Politikas kėlė klausimą – kodėl šiuos įvykius reikia nagrinėti, praėjus pusantrų metų.

O kalbėdamas apie buvusio VST vado, generolo R. Pociaus atleidimą, jis priminė, jog taškas ten padėtas – iš pareigų R. Pocius buvo atleistas šalių sutarimu.

„O dabar vyksta žodžių mūšis – komentarai. Jau kai žmogus yra išėjęs iš pareigų, jis kažkur kažką pakomentuoja, tada politikai ir ministrai komentuoja atgal – valdantieji vienaip, opozicija kitaip. Nes teisiškai nėra jokių atleidimo aplinkybių. Jis yra atleistas šalių sutarimu, jis neturėjo jokių klausimų“, – priminė parlamentaras P. Saudargas.

Opozicija, anot valdančiųjų atstovo P. Saudargo, turėtų prisiimti atsakomybę dėl to, kad „apaugino“ ir mistifikavo šią atleidimo istoriją.

„Atleidimas yra viena kategorija, bet apauginti politiniais debatais pačią riaušių bylą jau yra kas kita. Ir čia reikėtų mums visiems atšalti ir padėti tašką. Nes riaušių byla yra pasiekusi teismą ir man atrodo, kad nagrinėjimas viešai aplinkybių pačio mitingo, riaušių ir jų malšinimo, neprisideda pozityviai prie pačio teismo proceso.

Nes kaip politikai neturėtume į tai kištis. Nežinau, kam čia dirba ir kokie motyvai skatina opoziciją kelti būtent šiuos klausimus. Nes tai gali būti naudinga tiems, kurie gali būti traukiami atsakomybėn dėl riaušių“, – teigė valdančiosios koalicijos atstovas P. Saudargas.

„Tinkamas laikas pakeisti Bilotaitę praėjo“

MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ stebėjosi valdančiųjų aklumu.

„Juk pozityviai prie tos situacijos suvaldymo neprisideda pati ministrė. (…) Bet kad ministrė nesugebėjo suvaldyti situacijos yra visiškai akivaizdu. Ir kad yra netinkamai atsakoma į klausimus yra akivaizdu taip pat. Nes mes nieko ir negavome į klausimą (…) – jeigu buvo taip blogai, tai kodėl veiklos metinis vertinimas yra su išvada, kad veikla vertintina gerai.

Kitaip sakant, pati ministrė A. Bilotaitė pati ir pakišo sau didžiausią koją, pati sau kaišioja pagalius į ratus. Aišku, opozicija irgi atitinkamai žaidžia savo žaidimus. Bet nematyti ministrės klaidų yra labai ydinga“, – tikino MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Ji teigė, jog kartais atrodo, jog valdantieji tiesiog atsisako patraukti bet vieną ministrą.

„Nes lyg tas patraukimas lemtų viso ko griūtį. Aš irgi nepritariu tokiam veikimui, kuris man kelia vis daugiau klausimų. O beje, dėl ministrės konkrečiai klausimų kilo jau migrantų krizės metu. Tikrai nepriimu argumento, kad krizė buvo suvaldyta. O kaip ji buvo suvaldyta? Ar nebuvo tai padaryta deleguojant kitus asmenis į ministrės komandą, nes pati ministrė nesugebėjo su tuometine komanda susitvarkyti? (…) Man atrodo, kad valdantiesiems nereikėtų žaisti tik su opozicija, bet ir imtis ir savikritiškumą“, – kalbėjo MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Agnė Bilotaitė

Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovė dar pridūrė, jog tinkamas laikas vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės patraukimui jau yra praleistas.

„Dabar ministrės patraukimas neapsieitų ir be tam tikros žalos, bet apie bent jau susimąstyti reikėtų labai rimtai. Nepaisant to, kad ministrės patraukimas, žinoma, būtų generolo R. Pociaus laimėjimas. Reikėjo nesukurti tokios situacijos, kai reikia rinktis dar mažesnių blogybių ir ieškoti sprendimo, kai jį sunku surasti“, – pabrėžė pašnekovė, politologė R. Urbonaitė.

Opozicijos atstovas V. Bakas laidoje tikino, jog „vidaus reikalų ministrės asmenyje nemato jokio profesionalumo“.

„Todėl labai sunku tikėtis, kad ji turės kažkokį autoritetą. (…) Teisingai buvo pasakyta apie migrantų krizę, kai buvo paminti visi tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai, žmogaus teisių sistema. Viešai keliantiems klausimus buvo klijuojamos etiketės, vadinami prorusiškais. (…) Manau, kad ši ministrė neatlaikė tų egzaminų, iššūkių, kurie jai kilo. Vardan mūsų visų saugumo, susitelkimo, reikėtų peržiūrėti šią poziciją ir deleguoti kitą asmenį“, – pažymėjo jis.

Konservatorius teigia, kad Bilotaitė egzaminą išlaiko

Seimo vicepirmininkas, konservatorius P. Saudargas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ tikino, jog ministras iš pareigų turi trauktis tik tada, kai padaryta rimta reputacinė žala.

„Ir kai tai yra aiškios apraiškos, galimos korupcijos. Tokių atvejų mes Lietuvos istorijoje turėjome. Ir ministrai pasitraukdavo, arba būdavo patraukiami, kai yra tokių apraiškų. Dabar šioje Vyriausybėje tokių apraiškų nelabai buvo. Klausimai dažniau yra keliami turinio“, – teigė konservatorių atstovas.

Jis dar pridūrė, jog šią politinę kadenciją vidaus reikalų sistemoje yra gana karšta.

„Visos tos situacijos nėra lengvos ir paprastos. (…) Manau, kad A. Bilotaitė išlaiko tos karštos kėdės egzaminą“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ tikino P. Saudargas.