Pagal Informatikos ir ryšių departamento paskelbtus duomenis, per praėjusius metus iš viso pradėti 76 tyrimai dėl nužudymų. Iki tol mažiausiai žmogžudysčių fiksuota 2019 m., kai jų buvo 98.

Didžioji dalis nužudymų Lietuvoje įvyksta apsvaigus nuo alkoholio buitinių konfliktų metu.


Policija kol kas šios tendencijos nekomentuoja, plačiau juos planuoja aptarti ir visuomenei pristatyti kitą savaitę.

Tiesa, remiantis praėjusių metų pabaigoje paskelbtais naujausiais Eurostato duomenis, Lietuva vis dar yra tarp lyderių pagal nužudymus tenkančius 100 tūkst. gyventojų, prasčiau Europos kontekste atrodo tik kaimyninė Latvija.

Beje, pernai užregistruota ir mažiausiai nusikaltimų per visą nepriklausomybės laikotarpį, kiek daugiau nei 42 tūkst. Svarbu paminėti, kad kriminologai nuolat ragina šiuos skaičius vertinti atsargiai, nes registruotas nusikalstamumas nebūtinai atspindi tikrąją kriminalinę padėtį šalyje.


Dalis įvykdytų nusikaltimų taip ir lieka neužregistruoti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, nukentėjusieji nesikreipia į teisėsaugą. Norint susidaryti tikslesnį vaizdą, reiktų atlikti viktimologinius tyrimus, tačiau jie Lietuvoje nedaromi jau ne vienerius metus.

Tuo metu sunkių bei labai sunkių nusikaltimų skaičius Lietuvoje jau ne vienerius metus išlieka gana stabilus.

Įdomu tai, kad nors buvo baiminamasi, jog dėl pandemijos ir karantino išaugs smurto artimoje aplinkoje skaičiai, įvyko priešingai.

Smurto atveju, lyginant su 2020 m., Lietuvoje fiksuota kur kas mažiau, pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius krito nuo 9245 iki 7649.

Užregistruota ir 20 proc. mažiau vagysčių, ju užpernai buvo 10673, o pernai – 8555. Šalyje ištiriama maždaug trečdalis šių nusikaltimų. Smarkiai krito ir plėšimų skaičius, jų, lyginant su 2020 m., sumažėjo 35 proc., nuo 479 iki 310.

Panašu, kad per pandemiją suaktyvėjo sukčiai, kadangi fiksuotas šių nusikaltimų augimas. Jų padaugėjo nuo 2693 iki 3172. Taip pat darbavosi ir kontrabandininkai bei naminukės mėgėjai, abiejų šių nusikaltimų fiksuota trečdaliu daugiau.

Pareigūnai kiek aktyviau gaudė tiek narkotikų mėgėjus, tiek prekeivius. 2020 m. dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis be tikslo platinti pradėta 2206 tyrimai, 2021 m. – 2329. Tyrimų dėl prekybos narkotikais išaugo nuo 678 iki 750.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)