Šiuo metu Lietuvoje draudžiama naudoti naktinius taikiklius medžioklėje, toks draudimas yra įtvirtintas Medžioklės taisyklėse.

Seimo socialdemokratas Linas Jonauskas siūlė šį ir kitus medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus iš taisyklių perkelti į įstatymą.

„Taip bus įtvirtinti saugikliai, užtikrinantys, kad tokie prietaisai, kaip naktinio matymo taikikliai, nebūtų lengvai įteisinami naudoti medžioklėje“, – pataisų aiškinamajame rašte dėstė L. Jonauskas.

Tačiau per pataisų svarstymą Seime L. Jonausko iniciatyva buvo pakoreguota į priešingą pusę: pritarta grupės parlamentarų, iš kurių bent dalis medžioja, siūlymui įteisinti naktinius taikiklius ir leisti juos naudoti medžiojant lapes, šernus ar mangutus.

Lapiukas traukia į medžioklę

Šimonytė: siūlau Seimui atsikvošėti

Apie tai antradienį kalbėjo ir premjerė konservatorė Ingrida Šimonytė.

„Aš dar kartą siūlau Seimui atsikvošėti. Nes, kai buvo pateiktas projektas, kurį mes čia dabar svarstome, jis Seimo svarstymų dėka pavirto savo paties priešingu projektu, ir tai, kas buvo numatyta projekte įrašyti konkrečiai, kad nėra galima, staiga Seimo narių valia pasidarė galima. Tai natūralu, kad įvyko labai keistas performansas“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ji apgailestavo, kad naktinių taikiklių klausimas siejamas su krašto gynyba: „Tarsi žmonės, kurie turi mokytis šaudyti, turi mokytis šaudyti su naktiniais taikikliais naktį šaudydami šernus miške, o ne šaudyklose.“

Taikiklių įteisinimo šalininkų teigimu, priėmus Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimus, numatyta, kad „naktiniai, lazeriniai, termovizoriniai taikikliai ir jų priedai prie optinių taikiklių nebėra priskiriami A kategorijos ginklams“ ir taip išplečiamas juos galinčių įsigyti bei turėti asmenų ratas, tai yra sporto atstovai, profesinei veiklai ginklus naudojantys asmenys bei medžiotojai.

Visgi, aiškinta, kad pastarieji neturi paskatų įsigyti naktinių taikiklių.

„Kartu įstatymo pakeitimas turėjo palengvinti konvencinių hibridinių grėsmių valdymą ir, esant krizinei situacijai, ginklų naudojimą padaryti efektyvesnį. Šie įstatymo leidėjo tikslai iki šiol nėra įgyvendinti, kadangi medžiotojams nėra paskatų įsigyti ir turėti naktinių, lazerinių, termovizorinių taikiklių ir priedų prie optinių taikiklių, nes jų vis dar jokia apimtimi negalima naudoti medžioklėje.

Siekiant realiai įgyvendinti įstatymų leidėjo ketinimus, būtų optimalu medžiotojams suteikti ribotą teisę išskirtiniais ir aiškiai Medžioklės įstatyme įvardintais atvejais naudoti naktinius taikiklius bei jų priedus medžioklėje“, – tikino siūlymą užregistravę Seimo nariai.

Skelbiama, kad panaši praktika egzistuoja kaimyninėse Lenkijoje ir Latvijoje.

Mažeika: nežinau, nuo kada premjerė yra įsigilinusi

Oponentai, tarp kurių ir premjerė I. Šimonytė, aiškino, jog, įteisinus naktinius taikiklius, nebus įmanoma sukontroliuoti, kad jie būtų naudojami medžiojant tik lapes, šernus ar mangutus. Be to, vertinta, kad tai neturės pridėtinės vertės krašto gynybai.

Ji pasiūlė drausti naktinius taikiklius naudoti medžioklėje, o taip pat drausti medžioti su lankais ir kovinių, agresyvių veislių šunimis.

Galiausiai dėl tokio turinio pataisų antradienį per priėmimą ir balsavo Seimas, tačiau jas priimti pritrūko balsų, taigi, liko galioti senoji tvarka – naktiniai taikikliai liko neįteisinti.

Protestas prieš naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimą

Už pataisas balsavo 63 parlamentarai, prieš buvo 2, 1 balsuodamas susilaikė. Priėmimui reikia 71 balso, kadangi toks balsų skaičius nesusidarė, dėl pataisų dar kartą bus balsuojama vėliau.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia. Beje, daug jų per balsavimą ištraukė savo korteles.

Seimo posėdžio metu valstietis Kęstutis Mažeika aiškino, jog premjerė nesiklauso medžiotojų išsakomų argumentų.

„Nežinau, nuo kada ministrė [pirmininkė] yra įsigilinusi, ar lygiai taip pat kaip žemės ūkio klausimais jai pataria geri žmonės. Tai apie medžioklę nežinau, kas pataria, gal ji pati pradėjo naktimis ar vakarais medžioti, nežinau, su kuo ir kaip, ir ką“, – dėstė politikas.

Į diskusiją įsijungęs konservatorius Arvydas Pocius tikino, jog medžiotojai stojo ir dar kartą stotų į šalies gynybą ir leido suprasti, jog naktinių taikiklių įteisinimas juos paskatintų tokius įsigyti.

„Argumentas yra toks: suomiai, estai, latviai, lenkai, kitos Europos Sąjungos šalys leidžia, tai mes esam Europos Sąjungos nariai ar ne? Kodėl mes neleidžiam? Kodėl niekas tuo nepasidomėjo ir nepaaiškino, kur yra skirtumas?

Kitas argumentas: ar žemės ūkio darbuotojų, ūkininkų pusę kas nors atstovavo? Kiek šernų bandos išknisa jų derliaus? Niekas apie tai irgi nekalba, ūkininkai ir apie tai turėtų ką pasakyti. Kiek kompensacijų jiems yra išmokama.

Paskutinis mano argumentas. Girdėjau, kad kažkas klaidino, kad nereikalingi naktinio matymo taikikliai šalies gynyboje. Šiąnakt aš grįžau iš NATO Parlamentinės asamblėjos. Bendravau su ukrainiečių kariškiais, kurie yra atėję iš fronto, kurie yra atvažiavę prašyti pagalbos, kad kiek įmanoma daugiau siųstų į Ukrainą naktinio matymo taikiklių, kad siųstų termovizorius, kad siųstų ginkluotę. Izraelio pavyzdys dar prideda, kad turime galvoti ir apie tai“, – komentavo A. Pocius.

Arvydas Pocius

Pasiūlymą dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo savo parašais parėmė valdantieji Seimo konservatoriai A. Pocius, Sergejus Jovaiša, Justinas Urbanavičius, Laurynas Kasčiūnas, Kazys Starkevičius, Jonas Gudauskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Romualdas Vaitkus ir opozicionieriai valstietis K. Mažeika, demokratas Algirdas Stončaitis, darbietis Valentinas Bukauskas ir Mišrios Seimo narių grupės atstovas Jonas Pinskus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)