„Tenka pripažinti, kad tai yra sisteminė korupcija. Su sistemine korupcija galima ir reikia kovoti ne vien tiktai sulaikant pareigūnus, taikant baudžiamąją ar kitokią atsakomybę, visų pirma labai svarbi yra pareigūno motyvacija tinkamai atlikti savo darbą. Pareigūnui reikia sudaryti tinkamas darbo sąlygas, užtikrinti jo socialines garantijas, ir manau, kad, parengus visą šitą priemonių kompleksą, mes pasieksime, kad tikimybė pasireikšti korupcijai pasienio postuose bus minimali“, – „Žinių radijui“ sakė A. Šipavičius.

Vis dėlto požymių, kad korupcija egzistuotų ir aukštesnėse muitinės grandyse, A. Šipavičius tvirtino neįžvelgiantis: „Jeigu bus nustatyti korupcijos atvejai aukštesniam lygmeny, valymas bus ir aukštesniam lygmeny. Kol kas tyrimo metu šito nėra nustatyta.“

Paklaustas, ar galima būti tikriems, kad tyrimas Medininkuose nebus vienetinis atvejis ir su korupcija muitinėje bus aktyviai kovojama ir toliau, A. Šipavičius atsakė, kad Lietuvos muitinė pribrendo apsivalymui ir jau už pusmečio esą galima tikėtis apčiuopiamesnių šios kovos rezultatų.

„Geriausiai galima įsitikinti po tam tikro laiko, kada bus pasiekti rezultatai. Geriausiai tai parodys atlikti darbai, todėl dabar duoti kažkokias išankstines žodines garantijas būtų per anksti. Aš manau, kad muitinės sistema yra pasirengusi išsivalyti, pasirengusi atlikti tuos darbus, kuriuos privalo šiandien padaryti tam, kad organizacija dirbtų skaidriai. Palaukim tam tikrą laikotarpį ir po pusės metų ar pan., sunku pasakyti tą laikotarpį, mes galėsim kalbėti ir apie pasiektus rezultatus, ir apie pokyčius, kurie yra padaryti“, – kalbėjo A. Šipavičius.

Muitinės vadovas teigė, kad didžiausias dėmesys bus skiriamas viduriniosios grandies pareigūnams, pirmiausiai – postų ir postų pamainų viršininkams.

„Visų pirma dar kartą peržiūrėsime viduriniosios grandies pareigūnų atsakomybę, atranką į šias pareigas bei motyvaciją ir skatinimą tų pareigūnų tinkamai atlikti savo darbą. Mano asmeniniu įsitikinimu, patys pagrindiniai muitinės pareigūnai, nuo kurių priklauso pasienio punktų darbas, tai yra postų viršininkai ir postų pamainų viršininkai, todėl didžiulis dėmesys bus skiriamas šiai grandžiai“, – „Žinių radijui“ sakė A. Šipavičius.

Visą interviu su Muitinės departamento vadovu A. Šipavičiumi galite rasti čia.