Prireikė ugniagesių


Kol atsakingos institucijos, prikirpusios uodegą didžiausiam Panevėžio apsileidėliui Vladimirui Karpenkai, stebi jam kapsinčias baudas, šio verslininko lūšnynuose Vasario 16-osios gatvėje pramogauja jaunimas.

Naktį į trečiadienį, likus pusvalandžiui iki vidurnakčio, į Vasario 16-osios vaiduoklį, pažymėtą 5-uoju numeriu, skubėjo ugniagesiai gelbėtojai.

Juos išsikvietė dvi merginos, sumaniusios po apleistą pastatą pasivaikščioti. Užlipusios į trečią aukštą, tamsoje pačios nulipti jau negalėjo. Namas tiek nuniokotas vandalų ir gaisrų, kad vietomis perdangoje žioji skylės, o dalies laiptų nebėra, išdaužyti langai, išverstos durys. Į pagalbą atskubėjusiems ugniagesiams tariamas drąsuoles teko nukelti automobiliniu keltuvu.

Merginos perduotos medikams įtarus, kad yra neblaivios.

Tokios nelegalios ekskursijos po Vasario 16-osios gatvės lūšnynus ne tokios ir retos.

Vasaros pabaigoje ugniagesiai čia buvo kviečiami gesinti įsisiautėjusių liepsnų. Tikėtina, kad ir tąkart senus rakandus padegė siautėjantys paaugliai.

Kol avarinės būklės 5-uoju numeriu pažymėto namo Vasario 16-osios gatvėje jo savininkai V. Karpenka bei šio sūnus neaptvers, neužkals langų bei durų, kiekvienam jų kasdien kapsės po 100 ir 50 eurų baudos

Bendrijos dar pagailėjo


Abejingumas apleistiems savo pastatams turėtų nepigiai atsirūgti ne tik Karpenkoms.

Antstolio rankose – jau trys bylos, kur apsileidėlifai įpareigoti prižiūrėti savo turtą.

Vienoje jų figūruoja ir Vasario 16-osios g. 11 namo bendrija. Nors šiame name apleistos taip pat Karpenkoms priklausančios patalpos, visgi teismo sprendimu už stogo virš jų ir namo fasado sutvarkymą atsakinga bendrija.

Panevėžio savivaldybės Teisės skyriaus specialistės Astos Reikienės teigimu, kol kas bendrijai jokios piniginės sankcijos nėra taikomos.

„Vis tikimės, kad bendrija gražiuoju įvykdys teismo sprendimą. Procedūros užsitęsė, nes sudėtinga įteikti dokumentus bendrijai ar jos atstovui. Jeigu sprendimai ir toliau bus ignoruojami, antstolis galės kreiptis į teismą dėl baudos skyrimo“, – komentavo A. Reikienė.

Spaus per piniginę


Tačiau Vasario 16-osios g. 5-uoju numeriu pažymėto pastato savininkams V. Karpenkai ir jo sūnui išsisukti nepavyks.

Antstolį jau pasiekusi byla dėl šio avarinės būklės ir praeiviams pavojingo namo.

Teismas patenkino Panevėžio savivaldybės prašymą ir už kiekvieną uždelstą susitvarkyti dieną V. Karpenkai kapsi 100 eurų, o jo sūnui – 50 eurų baudos.

Per mano ilgametę praktiką labai retas atvejis, kai teismas nusprendžia iš karto pritaikyti sankcijas.
Antstolis Andrius Bespalovas

Kaip teigė Panevėžio miesto savivaldybės Teisės skyriaus vedėjo pavaduotojas Aušrys Valkūnas, kitaip neįmanoma šių žmonių priversti prižiūrėti savo turtą, jau išbandyti visi galimi būdai.

„Būna, kad teismas atsižvelgia į atsakovų prašymą sumažinti baudas, bet šiuo atveju priteisė tiek, kiek prašė Savivaldybė. Sprendimas teisme buvo priimtas už akių, pats V. Karpenka į jį nereagavo. Kai pradėsime baudų išieškojimą, gal žmogus susimąstys, kad geriau vykdyti teismo reikalavimą sutvarkyti apleistą pastatą, nei mokėti tokio dydžio baudas“, – tikisi A. Valkūnas.

Kol kas Karpenkos nepuolė nei tvarkytis, nei mokėti baudų.

Į Savivaldybės sąskaitą iš jų neįplaukė jokie pinigai, tad šiuos taip pat teks išieškoti antstoliui.

Kol avarinės būklės 5-uoju numeriu pažymėto namo Vasario 16-osios gatvėje jo savininkai V. Karpenka bei šio sūnus neaptvers, neužkals langų bei durų, kiekvienam jų kasdien kapsės po 100 ir 50 eurų baudos

Įpareigotas išgabenti laužą


Šiuo metu V. Karpenkai kapsi baudos ir kitoje byloje, kur jis įpareigotas iš Respublikos gatvėje 19-uoju numeriu pažymėto namo, kuriame taip pat turi patalpų, kiemo pašalinti senus ir ne kartą jau degusius automobilius.

Dar 1898 metais bajoro Puzino statytas trikampio formos namas – unikalus Panevėžio senamiesčio perlas. Tai vienintelis išlikęs namas, turintis vidinį kiemą ir įėjimą pro arką.

Visą tą grožį daugybę metų bjaurojo V. Karpenkos suvilktas ir paliktas „turtas“. Gyventojų bandymai juo atsikratyti baigdavosi tariamo verslininko pareiškimais policijai dėl vagystės. Galiausiai teismas pripažino, kad tai ne turtas, o bevertės atliekos, teršiančios daugiabučio kiemą, ir V. Karpenka privalo jas išgabenti.

Kol įvykdys šį teismo sprendimą, už kiekvieną dieną apsileidėliui taip pat teks mokėti kone šimtą eurų siekiančią baudą.

„Nuo termino pabaigos jau praėjo du mėnesiai, tad jau turėjo susikaupti nemaža suma. Jeigu baudos nebus mokamos, ir vėl kreipsimės į antstolį dėl išieškojimo“, – sako A. Valkūnas.

Kol avarinės būklės 5-uoju numeriu pažymėto namo Vasario 16-osios gatvėje jo savininkai V. Karpenka bei šio sūnus neaptvers, neužkals langų bei durų, kiekvienam jų kasdien kapsės po 100 ir 50 eurų baudos

Išskirtinis atvejis


Antstolis Andrius Bespalovas, kuriam perduotos V. Karpenkos bylos, teigė, kad baudas bus galima išieškoti tuomet, kai ieškovas, šiuo atveju Panevėžio savivaldybė, kreipsis su nauju vykdomuoju raštu.

„Per mano ilgametę praktiką labai retas atvejis, kai teismas nusprendžia iš karto pritaikyti sankcijas. Klasikinė situacija būdavo, kad atsakovą įpareigodavo atlikti tam tikrus veiksmus, bet niekuomet nenurodydavo, kokios atsakomybės gresia, jeigu įpareigojimų nevykdys. Jeigu tokia praktika, kokia buvo pritaikyta Karpenkos atveju, bus taikoma toliau, bus labai džiugu“, – sakė A. Bespalovas.

Jį labai nustebino ir Karpenkoms skirtų baudų dydis.

Antstolio ilgametėje praktikoje yra buvęs tik vienas kartas, kai teismas už vieną dieną, kol būtų įvykdytas teismo sprendimas, skirtų šimto eurų baudą.

„Bet bauda buvo skirta stambiam juridiniam asmeniui, vertinant jo turimą kapitalą. Šiuo atveju tokia bauda skirta fiziniam asmeniui. Mano akimis, tai labai griežtas teismo sprendimas, bet gal jis pagaliau duos rezultatų“, – teigė A. Bespalovas.