Pirmasis kreipimasis į Seimo narius prieš pusmetį beveik nesulaukė tautos išrinktųjų dėmesio. Pasak draugijos pirmininko padėjėjo Bronislovo Kielos, tąkart aukoti ryžosi tik keli parlamentarai.

Paminklas iškiliam XIX amžiaus antrosios pusės lietuvių tautinio sąjūdžio veikėjui V. Kudirkai iki šių metų lapkričio turėtų iškilti Vilniuje, šalia Vyriausybės rūmų. Paminklo „Varpo“ redaktoriui statybos sostinės centre iniciatyva priklauso Vilniaus medikų įkurtam Labdaros ir paramos fondui dr. V. Kudirkos vardui įamžinti. Beje, paminklui bus panaudotos statybinės medžiagos, atgabensimos iš Kinijos ir Indijos.

Trečiadienį Seimo valdyba apsvarstė Lietuvai pagražinti draugijos kreipimąsi ir nusprendė jo kopijas išdalinti visiems parlamentarams. „Nutarėme kiekvienam Seimo nariui rekomenduoti priimti individualų sprendimą. Kiekvienas Seimo narys yra laisvas apsispręsti“, – „Panoramai“ sakė Seimo pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas.

Jis neatskleidė, ar ketina savo lėšomis prisidėti prie paminklo statybos: „Aš pagalvosiu. Viena vertus, idėja labai kilni ir gera, bet, kaip man sakė žmonės Vilniaus savivaldybėje, lėšų, kurias investavo savivaldybė ir valstybė, turėtų pakakti. Man tikrai negaila nei šimto, nei dviejų šimtų, nei tūkstančio kilniam reikalui, bet manau, kad valstybė turi būti pajėgi pastatyti paminklą V. Kudirkai be jokių išankstinių aukų. Tai valstybės garbės reikalas.“

Kaip informavo B. Kiela, paminklo sąmatinė vertė yra apie 3,5 mln. litų. Vyriausybė šiam projektui skyrė 2 mln. litų, o Vilniaus savivaldybė – dar 1,5 mln. litų. Paklaustas, kam tada reikalingos aukos, B. Kiela paaiškino: „Papildomų pinigų reikia projektui, techniniams darbams ir dokumentacijai parengti. Be to, kadangi dabar vyksta visokie derinimai, važiuojama į Kiniją, atsiranda papildomų išlaidų“.

Nors B. Kiela negalėjo tiksliai atsakyti, kiek aukų jau surinkta paminklo statybai, jis pripažino, kad sumos nėra įspūdingos. „Didžiausia auka gauta iš Jungtinių Amerikos Valstijų – lietuvių išeiviai paaukojo 10 tūkst. litų. O Seimo nariams labai tiktų prisidėti, nes tai svarbiausias paminklas Lietuvoje“, – sakė B. Kiela.