„Pasidomėkit, kaip vyksta mokyklų evakuacija. Aišku bombų ten nebus, bet aplink karai vyksta, tai naudokimės proga pažaisti evakuacijas. O tai dabar praneša, kad bomba sprogs 12 val., tai vaikai iki 12 sėdi pamokose, o tada evakuojasi, tarsi mokyklos bomberis pats sąžiningiausias pasaulyje žmogus ir bombas ne minute anksčiau susprogdins.

Po to vaikus evakuoja ir sako stovėkit prie mokyklos išėjimo…. Čia tam, kad stiklais vaikai būtų papjauti ar, kad plytom juos užgriūtų? Yra proga, tai repetuokim realias evakuacijas, juk nežinom, gal rytoj karas bus, naudokimės proga, nes tokia evakuacija tai jau geriau jokios“, – pasipiktinusio kauniečio laiško „Kas vyksta Kaune“ redakcija sulaukė pirmadienį apie 11.51 val.

Kaip pirmadienį pranešė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, pranešimus apie sprogmenis gavusios Lietuvos įstaigos prieš vidurdienį turėjo palikti pastatus.

Tokių veiksmų imamasi po to, kai naktį Lietuvos policija ir 1,5 tūkst. adresatų gavo tris elektroninius laiškus su identišku tekstu, kad švietimo įstaigose, savivaldybių patalpos ir kituose viešuose objektuose padėti sprogmenys.

Laiškuose nurodoma, kad sprogimai turėjo įvykti pirmadienį, 12.12 valandą.

Kauno apskrityje – per šimtą pranešimų


Šiandien Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Kauno apskr. VPK) gavo per šimtą pranešimų apie galimai užminuotas švietimo įstaigas.

Anot Kauno apskr. VPK, pirmadienį iki 10.00 val. gautas 121 pranešimas:

„Prašome gyventojų nepanikuoti, elgtis ramiai, vykdyti pareigūnų nurodymus“, – prašė Kauno policija.

Pranešimai apie sprogmenis Lietuvos įstaigose nepasitvirtino, sako policija.

„Niekas nesprogo. 1200 panešimų gavom iš žmonių, į visus važiuojam ir visi bus patikrinti. Kol kas nieko įtartina nerasta“, – BNS pirmadienį sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pasak jo, dabar įstaigoms jau leidžiama grįžti į patalpas, prieš tai policija ragino vidurdienį pranešimus apie sprogmenis gavusių įstaigų darbuotojus palikti pastatus.

Vietoje pamokų vaikai leido laiką lauke

Pirmadienį į gautus grasinimus sureagavo Vilniuje veikianti privati „Saulės“ gimnazija – vietoje pamokų vaikai leido laiką lauke.

Pirmadienį „LNK Žinių“ kalbinta gimnazijos direktorė Irena Baranauskienė pasakojo matanti būtinybę reaguoti, net jei grasinimai ir nepasitvirtina. Tiesa, ji pripažino, kad tai trukdo mokymosi procesui, svarstoma pereiti prie nuotolinio mokymosi.

„Visame pasaulyje į bet kokius panašius grasinimus reaguojama labai rimtai ir visada reaguojama. Tai mes irgi reaguosim visada, tik galvojame, kad, galbūt, jeigu tai tęsis, išeiti į nuotolinį, nes tai tikrai labai trukdo ugdymo procesą. O tokios minties, kad nereaguoti, tikrai būti negali“, – tikino įstaigos vadovė.

„Mes nežinom, savaitę [pranešimai] gali būti nerealūs ir vienas realus. Vienas, tik vienas, bet jis bus ne mažiau skausmingas. Apie tai, kad realus ar nerealus, aišku, specialistai žino geriau, bet mes turim reaguoti bet kokiu atveju“, – pridūrė ji.

Gal įmanoma ugdymo procesą vykdyti lauke?

I. Baranauskienė teigė, jog vesti rimtos pamokos lauke neišeitų, bet kažką esą galima nuveikti ir lauke: „Pavyzdžiui, dabar ką tik buvo gimnazijos mokinių tarybos posėdis, nes tai būtų buvę po pamokų, o dabar jie tai padarė čia. Chemijos mokytojas turi labai nedidelę grupę, pasiėmė kompiuterius ir sėdi automobilyje, ir dirba.“

Jeigu grasinančių pranešimų bus ir antradienį, ketvirtadienį ir penktadienį mokiniai ir gimnazijos darbuotojai dirbs nuotoliu, sakė direktorė.

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška taip pat pasidalijo situacija savo mieste.

„Tarp Elmos mokyklos ir Sporto centro teritorijų rasta kuprinė su nežinomu turiniu. Teisėsaugos sprendimu evakuojamas personalas iš abiejų ugdymo įstaigų, mokymo veiklos sustabdytos. Įvestas "Skydo" režimas, jis truks tol, kol atvyks spec. žinybos ir įvertins įtartino nešulio turinį. Prašau būti kantriais ir išlaikyti rimtį. Padėtis valdoma, vaikų saugumui pavojaus nėra“, – rašo meras.

Melagingi pranešimai nesiliauja Kėdainiuose

Pirmadienį nuo ryto Kėdainių miesto ir rajono švietimo įstaigas lanko policijos pareigūnai. Mokyklos ir darželiai ir vėl gauna elektroninius laiškus, kuriuose grasinama susprogdinti įstaigas.

Į mokyklas siunčiama tik policija, nei greitosios medicinos pagalbos medikai, nei ugniagesiai gelbėtojai nėra kviečiami.

Pareigūnai į mokyklas vyksta be garso ir šviesos signalų, taip siekiama išvengti panikos.

Nė vienoje švietimo įstaigoje jokių sprogmenų neaptikta.

Manoma, kad tai tiesiog gerai organizuota informacinė ataka, kuria siekiama sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą ir pasėti paniką tarp gyventojų.

Nuo 6 iki 10 val. ryto Kauno apskrities policija gavo 121 pranešimą apie galimai užminuotas švietimo įstaigas: Kaune – 75, Kauno r. – 17, Kėdainių r. – 13, Jonavos r. – 11, Kaišiadorių r. – 5

Kaip suaugusiems elgtis, kilus panikai dėl pranešimų ugdymo įstaigose: 6 svarbiausi punktai

Plintant grasinantiems pranešimams apie ugdymo įstaigose neva padėtus sprogmenis ir kilus panikai, svarbu nusiraminti patiems suaugusiems ir neužkrėsti savo nerimu vaikų. Paramos vaikams centro psichologai rekomenduoja, kaip reikėtų elgtis suaugusiems.

1. Išlikite, kiek įmanoma ramesni ir susikaupę. Prieš nusprendžiant ko nors imtis, svarbu fiziškai sustoti kelioms minutėms, įkvėpti oro, surikiuoti savo mintis, kiek įmanoma nuraminti jausmus ir tik tada imtis veiksmų, jeigu jie tikrai reikalingi.

2. Kaip nuraminti vaikus ir paauglius? Vaikai ir paaugliai šioje situacijoje gali būti taip pat sunerimę, išsigandę, pasimetę, bet kartu ir susidomėję, smalsūs, susikaupę, todėl svarbu neišgąsdinti jų dar labiau. Vaikams galima pasakyti: „Taip, darželis ar mokykla gavo grasinimų dėl galimų sprogmenų padėjimo, bet suaugusieji žinojo, kaip elgtis tokioje situacijoje, kad visi išliktume saugūs“.

3. Priminkite vaikams ir sau, kad Lietuvoje yra daug žmonių, kurie rūpinasi mūsų saugumu: „Patikimi ir rūpestingi policijos pareigūnai bei kitos institucijos padeda suvaldyti situaciją“. Svarbu vaikams ir paaugliams gražinti saugumo jausmą, tikėjimą, kad gėris laimi prieš blogį, nes gėriu rūpinasi daugiau patikimų ir draugiškų žmonių.

4. Jeigu vaikas ar paauglys dalyvavo evakuacijos veiksmuose, pagirkite, kad tinkamai reagavo: laikėsi taisyklių, girdėjo mokytojus, bendradarbiavo. Nepaisant to, jog galėjo būti neramu, stengėsi išlikti susikaupęs. Tokiu būdu parodysime vaikams, kad esant krizinėms situacijoms, jie turi gebėjimų ir žinių reaguoti. Ir taip sumažinsime jų bejėgiškumo jausmą.

5. Pasistenkite grįžti į įprastą rutiną. Susiplanuokite ramesnį vakarą, daugiau laiko praleiskite su vaikais. Jeigu jiems norisi pasikalbėti ar kyla klausimų apie šios dienos įvykius, atsakykite kuo ramiau, aiškiau ir jiems suprantama kalba.

6. Pasitarkite su Paramos vaikams centro psichologais „Tėvų linijoje“. Nemokamas numeris – 800 900 12. Konsultacijos teikiamos darbo dienomis 9.00-13.00 ir 17.00-21.00 val.

Švietimo, ugdymo įstaigos, institucijos įvairiose šalies vietose penktadienį nuo pat ryto masiškai gauna grasinimus sprogdinimais, patvirtino policija. Įstaigos nuo ryto gavo 850 tokio pobūdžio elektroninių laiškų.

„Mokyklos ir darželiai įvairiuose šalies miestuose iki 13.30 val. 850 gavo pranešimų su grasinimais susprogdinti“, – Eltai sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Kaip pranešė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba.

Dalis švietimo, ugdymo įstaigų, gavusios pranešimus su grasinimais susprogdinti, evakuoja iš pastatų žmones, praneša apie įvykį vaikų tėvams, pačius vaikus paleidžia į namus.

Policija feisbuke skelbia, kad laiškai švietimo ir ugdymo įstaigoms su grasinimais sprogdinimais yra centralizuota ataka.

„Tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą. Dirbame įtemptai, važiuojame į visus objektus, juos tikriname, kol kas jokių sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta. Prašome žmonių nepanikuoti, elgtis ramiai, vykdyti pareigūnų nurodymus“, – informuoja policija.

Grasinimai ir Panevėžyje


Masiniai grasinimai susprogdinti šalies ugdymo įstaigas vėl kartojasi. Tarp maždaug 1500 mokyklų ir darželių grasinimų sulaukė ir veikiantys Panevėžyje. Lopšelio-darželio „Vaikystė“ auklėtinių tėvus pirmadienio rytą įstaigos administracija informavo, jog naktį buvo gautas elektroninis laiškas apie sprogmenis darželyje. Apie laišką informuota policija ir miesto Švietimo skyrius.

Darželio teritoriją patikrinę patys darbuotojai nieko įtartino neaptiko. Visgi nuspręsta saugumo sumetimais bent iki 13 val. ugdymą organizuoti lauke. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė patvirtino, kad ir šiandien ryte iš įvairių švietimo įstaigų gauta pranešimų apie padėtus sprogmenis. Policija tikrina informaciją. Policijos departamento duomenimis, spalio 16-osios naktį policijoje gauti 3 elektroniniai laiškai, jų tekstas identiškas. Laiškuose teigiama, kad įvairiuose objektuose padėti sprogmenys, kurie sprogs šiandien, 12.12 val.