Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, kad visuomenės teisė žinoti nėra absoliuti. Visgi, turime suprasti, kad tai yra susiję su mūsų veikla ir tam tikrų metodų ar informacijos atskleidimas gali stipriai pakenkti tiek VSD reputacijai, tiek apskritai valstybės reputacijai. Kitas dalykas, tai gali labai rimtai paralyžiuoti žvalgybos darbą“, – ketvirtadienį žurnalistams prie Prezidentūros teigė D. Jauniškis.

VSD vadovas pabrėžė, kad departamentas turi teisę neatskleisti su žvalgybos metodais susijusių duomenų. Pasak jo, VSD šiuo metu vertina galimybes išslaptinti dalį komisijos surinktos medžiagos ir pateikti ją visuomenei.

„Pagal įstatymus VSD turi pilną teisę persižiūrėti tos informacijos galimybę išslaptinti, tam yra numatytos atitinkamos procedūros, kurios dabar yra procese. Yra įvertinama visa informacija, tad kiek bus galima išslaptinti, tiek bus pateikta visuomenei“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Trečiadienį Seimo laikinosios VSD komisijos pirmininkas Vytautas Bakas Eltai teigė, jog jau kreiptąsi į specialiąsias tarnybas, prašant išslaptinti dalį surinktos medžiagos ir pateikti kriminalinės žvalgybos metu surinktus duomenis: dokumentus, nuotraukas, garso įrašus, filmuotą medžiagą ir kitus duomenis, tiesiogiai susijusius su komisijos atliekamu tyrimu.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją.

Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento G. Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui turėjo pateikti iki kovo 10 d., tačiau prasidėjus pavasario sesijai komisijos darbas pratęstas iki kovo 26 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)