„Džiaugiuosi, kad šeštųjų Užupio Respublikos nepriklausomybės metinių proga pakvietimą į Europos Sąjungą pavyko išsiderėti ne tik Lietuvai, bet ir Užupio Respublikai“,- sakė Europos Komiteto prie LRV generalinis direktorius bei laikinasis Užupio Respublikos Europoje patikėtinis Petras Auštrevičius. Pasak jo, nepriklausomai Užupio Respublikai, kaip ir kiekvienai pakvietimą į ES gavusiai šaliai, nuo šiol atsivers išskirtinės galimybės dar labiau stiebtis į viršų bei įgyvendinti savo siekius.

Atidarius muitinės postus prie Užupio, Malūnų ir Paplavų tiltų, žygiuoti Europos link pasirengę Užupio gyventojai jau apie 15 val. ėmė būriuotis į eiseną. Nuotaikingai atsisveikinę su senaisiais namais, užupiečiai pagrindinėmis Užupio gatvėmis patraukė į Europą – Angelo aikštę.

Čia pirmą kartą Respublikos istorijoje įvyko neeilinė Užupio gyventojų sueiga, kurioje užupiečiai išsakė savo europietišką „UŽ“. Šiam istoriniam įvykiui prisiminti buvo išleistas ir piniginis „EuroUž“ ženklas, padengtas Europos Sąjungos materialinėmis vertybėmis. „Nors ir gyvendami nepriklausomoje Užupio Respublikoje, jaučiamės neatsiejama Lietuvos dalimi, kuriai taip pat rūpi, kad Lietuva klestėtų, augtų ir kartu su Užupiu tvirtai žengtų Europos keliu“,- sakė Užupio Respublikos premjeras Sakalas Gorodeckis.

Pasak jo, pirmieji iš Lietuvos kaimynų į Europą atžygiavę Užupio gyventojai – tai puikus pavyzdys ir už Užupio sienų pasilikusiems Lietuvos žmonėms, norintiems gyventi ir svajoti nepriklausomoje bei turtingoje šalyje. „Vis tik daugeliui stokojančių politinės valios, neretai trūksta ir gero jumoro jausmo. Išdrįskime parodyti savo ryžtą ir tikruosiuos europietiškus jausmus ne tik dabar ir čia, bet ir realiame mūsų krašto gyvenime“,- teigė S.Gorodeckis.

Pasibaigus gyventojų, balandžio 1-ąją Užupyje įvyks ir daugiau nuotaikingų Respublikos nepriklausomybės šventės minėjimo renginių. Galerijose vyks meno darbų parodos, koncertavo šalies džiazo ir roko grupės, Angelo aikštėje buvo demonstruojamas filmas.

Nepriklausomybės šventės programą vainikavo uždaras Europoje savo vietą turinčių Krivių separatistų vinilinis vakarėlis.

Šalies gyventojai savo nuomonę dėl šalies stojimo į ES pareikš privalomajame referendume, kuris vyks šių metų gegužės 10 – 11 dienomis. Lietuva ketina tapti visateise organizacijos nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną. Vasario mėnesio pabaigos sociologinių tyrimų duomenimis, Lietuvos narystę ES palaiko apie 68 proc. šalies gyventojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją