„Mes protestuojame prieš už uždarų durų Ūkio ministerijoje vykdomas derybas dėl JAV kompanijos "Monsanto" atėjimo į Lietuvą išskirtinėmis sąlygomis. Ką tai gali reikšti Lietuvai? Masinį genetiškai modifikuotų augalų sėklų ir specialiai jiems sukurtų pesticidų platinimą visoje šalyje", - teigiama žaliųjų išplatintame pranešime.

Jų teigimu, eksperimentinį genetiškai modifikuotų kukurūzų NK 603 auginimą prieš dvejus metus užblokavo Lietuvos visuomeninės organizacijos ir Seimo Aplinkos apsaugos bei Sveikatos apsaugos komitetai. Pažymima, kad pasikeitus valdžiai šiuos genetiškai modifikuotus kukurūzus vėl bandoma "prastumti" Lietuvoje.

Pranešime žalieji taip pat kritikuoja pačią konferenciją, aiškindami, kad joje esą nebus nei vieno bent kiek skeptiškai GMO vertinančių pranešėjų.

"Nors Lietuvoje yra ir kitaip apie GMO manančių mokslininkų, tačiau jų nuomonė visada ignoruojama. Todėl tokie renginiai griauna visuomenės pasitikėjimą mokslininkais (...) Mes žinome, kad Lietuva patiria didžiulį spaudimą pakeisti savo griežtą poziciją GMO atžvilgiu, todėl raginame Lietuvos valdžios atstovus labiau paisyti savo piliečių interesų, o ne tarnauti užsienio biotechnologijų gigantų verslo įgeidžiams, kurie pastato į pavojų tiek Lietuvos gamtinę aplinką, tiek ir žmonių sveikatą", - teigia žalieji.

Antradienį ir trečiadienį Vilniuje vyksiančią konferenciją organizuoja Lietuvos biotechnologų asociacija kartu su Aplinkos ministerija ir Biotechnologijos institutu bei Pasaulio aplinkos fondo ir Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos vykdomu projektu "Biosaugos sistemos įgyvendinimas Lietuvoje".

"Šios konferencijos tikslas - pateikti Lietuvos visuomenei objektyvią informaciją apie galimybes saugiai vystyti biotechnologiją mūsų šalyje ir sudaryti galimybes Lietuvos mokslininkams pasidalinti savo žiniomis su visuomene", - Aplinkos ministerijos (AM) pranešime cituojamas sakė AM Gamtos apsaugos departamento Genetiškai modifikuotų organizmų skyriaus vedėjas Danius Lygis.

Pasak AM, konferencijoje bus aptartas "biotechnologijos panaudojimas nacionaliniams interesams: objektyvus biotechnologijos vystymo įvertinimas, saugus biotechnologijos vystymas ir šios technologijos poveikis žmonių sveikatai ir gamtai. Taip pat etiniai biotechnologijos vystymo aspektai ir jų samprata Lietuvoje, Lietuvos mokslininkų ir valstybės institucijų indėlis sprendžiant biotechnologijos vystymo keliamus iššūkius".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją