Paaugliai geria stabiliai

2006 m. iš 16,4 tūkst. socialinės rizikos šeimų, kuriose augo 36,5 tūkst. vaikų, 63 proc. šeimų į socialinės rizikos šeimų sąrašą įtrauktos dėl girtavimo.

45 proc. jaunuolių nuo 20 iki 24 metų alkoholinius gėrimus vartoja bent kartą per savaitę. Taip pat bent kartą per savaitę alkoholį vartoja 26 proc. 15-mečių berniukų ir 20 proc. tokio pat amžiaus mergaičių. 15-16 metų amžiaus grupėje vos 2,1 proc. paauglių būna išlikę abstinentais.

„Tyrimai Lietuvoje rodo, kad vaikai pradeda gerti ir daugiausiai geria alų, vyną, sidrus ir kitus silpnus bei ,,skanius” gėrimus, kurie daugiausiai reklamuojami ir, mokslininkų nuomone, „atkelia vartus“ stipriems gėrimams bei priklausomybės nuo alkoholio atsiradimui.

Vyresnėse klasėse mokiniai geria tokius pačius gėrimus ir panašiais kiekiais kaip ir suaugę. Taryba disponuoja moksliškai pagrįstais įrodymais apie reklamos ir alkoholio vartojimo sąsajas, todėl reklamos uždraudimą laiko viena veiksmingiausių ir svarbiausių alkoholio vartojimą mažinančių priemonių“, - teigiama ataskaitoje.

Įteisintų draudimų nesilaikoma

Pastebėta, kad nesumažinus alkoholio vartojimo, Lietuvoje nesumažės traumų. Dėl įvairių nelaimingų atsitikimų, apsinuodijimų, traumų, patirto smurto, bandymų nusižudyti mūsų šalyje į sveikatos priežiūros įstaigas kasmet kreipiasi apie 400 tūkst. žmonių ir daugiau kaip 5 tūkst. miršta. Du trečdaliai vyrų ir trečdalis moterų yra jauno, darbingo amžiaus – nuo 15 iki 44 metų.

Per paskutiniuosius 5 metus dėl neblaivių eismo dalyvių kaltės eismo įvykiuose žuvo 489 ir buvo sužeista 6411 žmonių. 44 proc. vyrų ir 37 proc. moterų per paskutiniuosius 12 mėnesių pastebėjo savo draugus sėdant už vairo išgėrus. Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai prognozuoja, kad 2020 m. tarp pasaulio sveikatos problemų priežasčių kelių eismo įvykiai užims trečią vietą.

Anot ekspertų, esminės prielaidos visuotiniam girtavimui atsirado dėl to, kad nuolatos liberalizuojamas alkoholio kontrolės įstatymas, neužtikrinamas ir jau esamų nuostatų vykdymas. Tai gali patvirtinti ir paauglių tėvai.

Kaip DELFI pasakojo 37 metų vilnietė, septintokai netoli jos sūnaus mokyklos esančiame prekybos centre sidro įsigyja be problemų. Jiems netgi nereikia prašyti suaugusiųjų pagalbos – čekį išmuša kasininkė.

Todėl Nacionalinė sveikatos taryba siūlo visiškai uždrausti tiesioginę ir netiesioginę alkoholio gaminių reklamą ir rėmimą, griežčiau riboti alkoholinių gėrimų pardavimo laiką, vietą ir vartotojų amžių, uždrausti ne tik parduoti, bet ir vartoti alkoholinius gėrimus nepilnamečiams, o už alkoholio prekybos taisyklių pažeidimus naikinti prekybos licenzijų galiojimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją