Arepa
(ah-ray-pah; kirčiuojamas vidurinis skiemuo) – tai kukurūzų pyragėliai, kuriuos pradėjo gaminti Kolumbijos ir Venesuelos indėnai. Daugelį metų neturtingi Kolumbijos ir Venesuelos žmonės naudojo
arepas
kaip pigų ir lengvai paruošiamą patiekalą. Dabar
arepos
mėgiamos tiek neturtingų, tiek ir turtingų žmonių, ir simbolizuoja paprastumą, tradiciją ir gerą skonį.

“Šio patiekalo receptą atsivežiau iš savo gimtinės Kolumbijos, kur kiekvienoje šeimoje gaminamų arepų receptas yra savitas. Labai mėgstu gaminti, todėl tęsiu šią kulinarinę tradiciją ir Lietuvoje”, – taip šio ketvirtadienio vakaro recepto pasirinkimą pristato Lietuvoje gyvenantis InCulto lyderis Jurgis Didžiulis.

Populiaraus Pietų Amerikos patiekalo pavadinimas kilo iš keramikinių plokštelių, ant kurių indėnai kepdavo jau paruoštus pyragėlius, pavadinimo "aripos".

Tradiciškai arepos buvo gaminamos iš sudžiovintų kukurūzų grūdų, kurie per naktį yra mirkomi vandenyje su citrinų rūgštimi, kad galima būtų nuimti luobelę, tada išverdami, išdžiovinami ir sumalami. Taip gaunama pyragėlių tešla “masa”. Norint greitai pasigaminti arepas namuose, “masa” galima pasidaryti tiesiog kukurūzų miltus (baltus arba geltonus) sumaišant su druska ir pilant tiek vandens, kad tešla pasidarytų tiršta.

Arepa galima skanauti su įvairiais įdarais: smulkintu sūriu; plonyčiais mėsos gabalėliais, virtais prieskonių prisodrintame vandenyje; vištiena su avokado salotomis, kiaušiniene su žaliaisiais pipirais ir svogūnais; kubeliais supjaustyta dešra ir daugybe kitų priedų. Tačiau pačios populiariausios yra arepos, įdarytos sūriu.

Įvairiai paruošiamos arepos puikiai įrodo, kad nepretenzingas maistas gali ne tik numalšinti alkį, bet ir būti labai skanus.

Arepos gali būti gaminamos trim būdais: verdamos vandenyje, kepamos orkaitėje, kepamos karštame aliejuje. Dažniausiai jos yra apskrudinamos keptuvėje ir vėliau paliekamos kepti 15 min, 175 laipsnių karštumo orkaitėje. Svarbu nepamiršti, kad pats kepimo procesas reikalingas tam, jog arepos būtų karštos ir apskrudusios.

Vėliau arepa perpjaunama per pusę, minkštoji vidaus dalis yra išskobiama ir užpildoma įdaru.

Arepos gali būti patiekiamos pusryčiaujant arba bet kokiu dienos metu kaip užkandis, pirmasis patiekalas ar valgomos vietoje duonos kartu su pagrindiniu patiekalu.

Populiari kolumbietiška užkanda – tai arepa, patiekiama su šviežiu sūriu ir pakepintu chorizo padažu. Kolumbiečiai, panaudodami šviežią “masa” tešlą arba arepų likučius, gamina skanias sriubas. O švelniosios arepos gali tapti puikiu desertu.

Panaudojant arepos pyragėlio receptą, galima susikurti ir savo originalią arepą, naudojant vis kitokį įdarą.

KAIP PARUOŠTI AREPAS

Vienam arepa blyneliui pagaminti reikia vienos stiklinės kukurūzų miltų, tiek pat vandens, truputį druskos ir šaukšto aliejaus. Jei norite pikantiškesnio skonio, į arepos tešlą galima įdėti pusę stiklinės smulkinto sūrio.

Maišykite šią masę, kol ji pavirsta tešla.

Paimkite gabalėlį tešlos ir kočiokite jį tol, kol pavirs delno dydžio plokščiu apskritimu. Jis turėtų būti 1 cm storio.

Užkaiskite keptuvę su aliejumi ant silpnos ugnies. Kai keptuvė pakankamai įkais, sudėkite arepas ir laikykite tol, kol jos apskrus iš abiejų pusių. Apskrudusias arepas įdėkite į orkaitę ir kepkite 15 min.

Arepos įdarui gali būti naudojamas smulkintas sūris, smulkiai supjaustyta ar malta mėsa, daržovės. Arepa pyragėlių įdaras su mėsa (apskaičiuota 10 pyragėlių):

200 g maltos ar smulkiai supjaustytos jautienos;
2 valgomųjų šauktų aliejaus;
1 susmulkinto svogūno;
1 skiltelės smulkiai supjaustyto česnako;
1 žaliojo supjaustyto čili pipiro;
2 nuluptų supjaustytų pomidorų be sėklų;
1 arbatinio šaukštelio druskos;

Keletą minučių pakaitinus aliejų, sudėkite mėsą, svogūnus, česnaką, pomidorus, čili pipirą ir druską. Kepkite nuolat maišydami 20 minučių, kol pomidorai pavirs tiršta mase.

Taip paruošiamas įdaras. Bandelė įpjaunama išilgai ir užpildoma paruoštu įdaru. Jūsų arepa paruošta. Skanaus.

Pernai pradėtas įgyvendinti projektas „Žvaigždės virtuvė“ tapo gera restorano „Terra El Dorado“ tradicija. Viešbutyje „Holiday Inn“ įsikūrusiame restorane „Žvaigždės virtuvės“ vakarai rengiami kiekvieno mėnesio pirmąjį ketvirtadienį. Vakarai, kurių metu virtuvėje ir scenoje karaliauja žinomi muzikantai ar dainininkai ir nemokamai vaišina restorano lankytojus originaliais patiekalais, tapo labai populiarūs - be išankstinės rezervacijos į juos sunku patekti. Vakaras nesibaigia vaišėmis – vakarienės šeimininkas savo svečiams surengia gyvos muzikos koncertą.

Vasario mėnesio „Terra El Dorado“ svečio InCulto lyderio Jurgio pagaminta vakarienė - tai jau trečiasis projekto „Žvaigždės virtuvė“ vakaras. Pirmąkart prieš porą mėnesių „Terra El Dorado“ virtuvėje šeimininkavo estrados žvaigždė Neda, o prieš mėnesį „Terra El Dorado“ lankytojai gardžiavosi Lotynų Amerikos šokių pradininko Lietuvoje, tango ir salsa mokytojo bei dainininko Juano Eduardo Gimenezo Šlekio pagamintu jautienos kepsniu asado. „Žvaigždės virtuvės“ vakarienes planuojama rengti kiekvieną mėnesį iki vasaros pradžios. Įžymybės mėgstamiausias patiekalas mėnesiui įtraukiamas į restorano „Terra Eldorado“ nuolatinį meniu. Akcijai pasibaigus, visi žvaigždžių pagaminti patiekalai bus įtraukti į specialų meniu ir siūlomi restorano svečiams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją