Tyrime dalyvavo 40 tiriamųjų asmenų. Jo metu nustatyta, kad daugelis būdų, kuriais jie riejosi būdami vaikais ar suaugę, buvo naudingi: jie išmoko numalšinti nesutarimus ir pakovoti už save.

Konkurencija tarp brolių ir seserų mums yra naudinga net ir užaugus, mano V. Hilkevitch Bedford, nes pasibaigus vaikystei, mes nenustojame keistis.

„Žinome, kad vaikystėje broliai ir seserys padeda mums kurti savo asmenybę. Bet suaugę mes vis dar bandome išsiaiškinti, kas esame, o santykiai su broliais ir seserimis šiame procese yra labai svarbūs“, - sakė mokslininkė.

Ji įspėja, kad tyrimo rezultatai nėra priežastis skatinti konkurenciją tarp brolių ir seserų – šiuo darbu tik paaiškinama, kokie yra konkurencijos rezultatai: „Mums reikia išsiaiškinti, kam ir kokiomis aplinkybėmis konfliktas yra naudingas“.

Su vaikais atlikti tyrimai rodo, kad brolių ir seserų konkurencijos privalumai didžiausi tuomet, kai konfliktas nėra ypač stiprus, kai šeima sugeba aptarti emocijas ir kai santykiuose yra ne tik įtampa, bet ir šiluma.

Tačiau V.Hilkevitch Bedford tyrimas su suaugusiais nurodė ir kitą, tamsesnį veiksnį: tie, kurie iš konkurencijos gavo daugiausiai, buvo ypatingai sveiki, turtingi, išsilavinę, bet jų brolių ir seserų gyvenimas buvo santykinai nesėkmingas. Matyt, net ir užaugus vienas šeimos narys nori būti viršesnis už savo brolius ir seseris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją