Nuo tylos nukenčia visi

Šiuo metu programėlėje galima nemokamai klausyti 5 istorijų – apie autizmą, Dauno sindromą, disleksiją, regos bei klausos negalias. Programėlės kūrėjos žada dar šį pavasarį plėsti temų ratą ir pristatyti istorijas vaikams apie aktyvumo ir dėmesio sutrikimą, cukrinį diabetą bei judėjimo negalią.

Iš viso Lietuvoje yra daugiau kaip 14 tūkstančių vaikų su negalia. Per 8 tūkst. jų mokosi bendrojo lavinimo mokyklose, o daugiau kaip 3 tūkst. – specialiosiose mokyklose.

Esu mama, auginu du sūnus, vieną su sunkia negalia, autizmu, o kitą – įprastos raidos vaiką. Iš patirties žinau, kad su visais vaikais labai svarbu kalbėti apie negalias nuo mažens – jie auga laisvoje Lietuvoje, kur žmonės su negalia nebėra slepiami uždarose įstaigose, bet gyvena visuomenėje. Galbūt darželio grupės draugas, klasiokas, kursiokas ar kolega darbe bus su negalia. ” – pasakoja istorijų autorė ir įgarsintoja Barbora Suisse, Draugiški autizmui” įkūrėja. – Dažnai suaugę nežinome, kaip kalbėti, todėl temą tiesiog ignoruojame. O nuo tylos, nepažinimo nukenčia ne tik vaikai su negalia, jų broliai ir sesės, bet ir visi vaikai. Šiomis istorijomis norime Jus paskatinti ir padėti pradėti pokalbį. Ramiai, pozityviai, negėdinant ir atsakant į visus, net galbūt juoką ar nepatogumus keliančius vaikiškus klausimus.”

Naudoja ir šeimos, ir pedagogai

Auginu tris įprastos raidos vaikus ir ugdymo įstaigose jie turi draugų, klasiokų su skirtingais iššūkiais. Ypatingai jiems sunku suprasti nematomas negalias – pavyzdžiui, autizmą. Juk autistiški vaikai išorėje atrodo kaip visi, jų iššūkiai nėra matomi, ir vaikams tampa neaišku, kodėl lyg ir tokiam pačiam vaikui kartais mokytoja teikia papildomą pagalbą arba prašo kitų grupės vaikų supratimo. Dažnai pritrūksta to aiškinančio pokalbio, pozityviai pateikiamos informacijos, vietoj to – nukertant klausimus trumpu „Jis/ji - kitoks“. Arba tai paliekama vaiko su negalia tėvų atsakomybei. O aš pati nesu tikra, ar pati teisingai vaikams paaiškinsiu, todėl nusprendėme pradėti rengti tokį turinį,“ – pranešime spaudai sako programėlės bendraautorė Dr. Eglė Karmazienė.

Jau daugiau nei 2000 Lietuvos šeimų, auginančių vaikus, bei pedagogų parsisiuntė programėlę „Burbulai“, kuri kurta atsižvelgiant į skirtingų neurotipų vaikų individualius poreikius. Šį lietuvišką produktą sukūrė ramybės programėlės vaikams „Mybe“ autorė Dr. Eglė Karmazienė ir „Draugiški autizmui“ įkūrėja Barbora Suisse, bendradarbiaudamos su gausiu būriu garso turinio kūrėjų. Programėlėje „Burbulai“ rasite raminančių praktikų vaikams, garsų veikloms arba nusiraminimui, pozityvių istorijų apie vaikų gyvenime pasitaikančius iššūkius bei lietuviškų pasakų.

Programėlę galite nemokamai atsisiųsti tiek „Apple“ (App Store), tiek ‚Android“ (Google Play) įrenginiams ir savaitę naudoti visą joje esantį turinį. Švietimo bei ugdymo įstaigoms (mokykloms, dienos centrams ir pan.) suteikiama neribota nemokama prieiga prie viso programėlės turinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją