Iniciatyva svarbi, nors ne visiems patogi

Portalo Delfi iniciatyva „(Ne)matomi“ į viešumą kelia ne tik problemas, su kuriomis susiduria žmonės su negalia, tačiau ir laužo ilgamečius stereotipus apie negalios paliestus asmenis bei skatina jų įtrauktį darbo rinkoje ir socialiniame gyvenime. Į iniciatyvos palaikytojų gretas įsitraukia ne tik verslo atstovai, bet ir eilė asmenis su negalia vienijančių organizacijų: Lietuvos negalios organizacijų forumas, Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“, VšĮ „Draugiški autizmui“, socialinė darbo agentūra „Sopa“, Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacija, Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, nevyriausybinė organizacija „Socialinis taksi“, Lietuvos dirbančių neįgaliųjų asociacija, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“, Lietuvos triračių sporto asociacija, Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“, asociacija „Savarankiškas gyvenimas“.

„Tokios iniciatyvos yra labai svarbios, tik, deja, ne visiems „patogios“. Labai džiaugiuosi, kad Delfi žengė tą žingsnį, ypač svarbų visai mūsų visuomenei. Esant tokioms iniciatyvoms mes visi drauge „augame“, tobuliname savo žinias, įgūdžius ir nuostatas, nusistovėjusias daugybę metų. Žmonės su negalia yra pilnateisiai mūsų visuomenės nariai – jie gyvena su mumis ir tarp mūsų. Nesimaišykite – jiems nereikia gailesčio, juos tereikia priimti ir palaikyti, visuomenei primenant ir parodant, kad jie yra su mumis, jie gyvena, atranda, keliauja, nori ir gali dirbti bei, žinoma, jau dirba“, – kalba Dirbančiųjų neįgaliųjų asociacijos vadovė Simona Kunigonytė.

Simona Kunigonytė

Anot S. Kunigonytės, ne mažiau svarbu tą priminti ir darbdaviams: „Kalbėkite ir rodykite savo įmonės vertybes, kuo daugiau šios vertybės bus žinomos visuomenei – tuo daugiau žmonių su negalia padrąsinsite kandidatuoti į jūsų siūlomas darbo pozicijas. Kodėl Dirbančių neįgaliųjų asociacija prisijungė? Atsakymas labai aiškus: tik visi drauge galime padaryti pokytį, apimantį mūsų visuomenėje įsigalėjusių stereotipų laužymą, žmonių su negalia padrąsinimą nebijoti pačių savęs, priimant save su visais privalumais ir trūkumais. Tikiuosi, kad pasitelkę šią iniciatyvą, išgirdę ją, darbdaviai ne tik suklus, bet ir imsis veiksmų – į darbo rinką, į savo kolektyvą įtraukti žmones su negalia, ypač pasižyminčius lojalumu. O tai, sutikite, vienas vertingiausių dalykų įmonei“, – įsitikinusi Dirbančių neįgaliųjų asociacijos vadovė.

Proga formuoti stereotipais neapipintą požiūrį

Pasitelkiant iniciatyvą „(Ne)matomi“, Dirbančių neįgaliųjų asociacijos nuomone, pirmiausia galima padidinti žmonių su negalia įtrauktį į darbo rinką, sustiprinti jų motyvaciją, mažinti patyčias bei pakeisti nusistovėjusius stereotipus apie žmones su negalia.

S. Kunigonytei antrina ir kitos organizacijos, Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacijos, projektų vadovė Marta Lenkaitė: „Nė vienas žmogus nežino visko tiesiog savaime. Mūsų patirtis, domėjimasis suformuoja požiūrius į daugelį dalykų. Kokį požiūrį į neįgaliuosius gali turėti žmogus, kuriam gyvenime neteko susidurti su tuo tiesiogiai, kuris niekada neieškojo informacijos? Dažnu atveju tokius žmones pasiekia tik nuogirdos ir mitai. Tokių iniciatyvų dėka mes turime galimybę visuomenę supažindinti su įvairiomis negaliomis, įvairių žmonių istorijomis ir formuoti stereotipais neapipintą požiūrį. Todėl nedvejodami sutikome prisijungti, nes tai yra galimybė prisidėti prie plataus visuomenės švietimo, kurio tikrai trūksta“.

Marta Lenkaitė

M. Lenkaitė sako tikinti, jog tai bus teigiamo poveikio žingsnis į priekį: „Nesugriausime visų mitų per naktį, tačiau, kiekvienas pasiektas žmogus, kuriam padėsime formuoti teisingą požiūrį, mums yra didžiulė vertybė, nes tai yra mažas žingsnis į priekį – toliau nuo socialinės atskirties, arčiau tolerantiškesnės visuomenės“.

Pasaulinė statistika kviečia suklusti: ką žinome apie nematomas negalias

Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ pirmininkė Lina Sasnauskienė įsitikinusi, jog būtent žiniasklaida gali ne tik atkreipti dėmesį į egzistuojančias problemas, tačiau ir tikslingai informuodama keisti visuomenės nuomonę, požiūrį ir kurti pokytį, o iniciatyva „(Ne)matomi“ ir yra apie pokyčio kūrimą itin svarbioje srityje:

„Apie matomas negalias tarsi informacijos netrūksta, tačiau tikrai didžioji dalis visuomenės neįsivaizduoja kaip žmonės, turėdami, pavyzdžiui, judėjimo ar regos negalią, keliauja po miestą, apsiperka, ar jiems pakankamai pritaikyta aplinka, su kokiais iššūkiais susiduria, o Delfi dabar tai labai puikiai atskleidžia. Kita vertus, apie nematomas negalias žinoma dar mažiau. Teigiama, kad pasaulyje 1 iš 6 iš asmenų turi negalią, ir, manoma, kad iki 80 proc. iš jų turi nematomą negalią, o tai yra daugiau kaip 1 milijardas žmonių, apie pastarąsias informacijos ir suvokimo trūksta kur kas daugiau nei apie matomą negalią. Autizmas – viena iš nematomos negalios formų. Vyrauja daug gajų mitų visuomenėje, tokių kaip autistiški vaikai genijai, autizmas išaugamas arba autizmas – tai kai sėdima ir linguojama ir kt. Tačiau mažai kas žino, kad autizmas – tai visas spektras ir jei teko susipažinti su vienu autistišku asmeniu, tai visiškai nereiškia, kad ir kitas sutiktas autistiškas asmuo bus toks pat.

Lina Sasnauskienė

Nepaprastai vertiname partnerystę su Delfi ir galimybę savo įžvalgomis dalintis „(Ne)matomi“ rubrikoje, nes tokiu būdu prisidedame prie visuomenės supratimo apie autizmą didinimo, atskleidžiame, su kokiais iššūkiais susiduria tėvai, auginantys autistiškus vaikus, kartais pasidžiaugiame laimėjimais, o kartais keliame skaudžias temas, reikalaujančias dėmesio ir sprendimų, tokias kaip kas pasirūpins autistišku vaiku, kai tėvai to padaryti jau nebegalės ir kt.“

Tikimasi informacijos virsmo į pokyčius

L. Sasnauskienės nuomone, iniciatyva „(Ne)matomi“ tampa platforma, kur bus sukaupta aktuali ir vertinga informacija apie asmenis su negalia: nuo iššūkių iki sprendimų, nuo problemų iki pagalbos: „Tokio pobūdžio iniciatyva, tikime, padarys poveikį per visus pagrindinius sluoksnius: didės visuomenės supratimas, kad mes visi gyvename kartu, o ne „jie tarp mūsų“, augs tolerancija asmenims, turintiems negalią; valdžios atstovai bus labiau inspiruoti spręsti problemines situacijas; verslo atstovai ieškos būdų, kaip pritaikyti darbo vietas asmenims, turintiems negalią. Šiuo atveju manome, kad gali būti taip, jog tikslinga informacijos sklaida pereis į konkrečius veiksmus ir pokyčius“.

Projektas jau anksčiau sulaukė verslo atstovų palaikymo – dar pernai gruodį prie „(Ne)matomi“ rėmėjų prisijungė didžiausia šalies telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“, o vasarį rėmėjais tapo ir vienas didžiausių trąšų gamintojų pasaulyje „Yara“.