Rasti norimą darbą lengva nebuvo

Šiandien Genutė džiaugiasi, kad kiekviena darbo diena prasideda nuo apskaitininkės pareigų. Tačiau kelias iki to nebuvo lengvas. Iš namų dirbanti moteris pasakojo, kad darbo ieškojo ne vienerius metus, o pradėjusi jo paieškas greitai suprato, kad teorinių apskaitos žinių nepakanka, darbdaviai linkę rinktis darbo patirties jau turinčius kandidatus. Be to, ne visi darbdaviai galėjo pasiūlyti darbo vietą, pritaikytą judantiems vežimėliu.

„Nuo avarijos prabėgo jau 18 metų. Dvejus metus buvau Užimtumo tarnyboje, tačiau jų siūlomi darbai – pavyzdžiui, valytojos, kiemsargio, nėra tinkami žmogui, sėdinčiam vežimėlyje. Buvo tikrai sunku, pati ieškojau darbų įvairiose interneto svetainėse, siunčiau savo CV, bet laikas, kurį nedirbau, jau buvo gana ilgas, matyt, dėl to tie mano CV ir neužkibdavo. Kartais ir pati pasiskambindavau, bet iškart išgirsdavau, kad patirties neturiu, to darbo nesu dirbusi“, – apie apskaitininkės darbo paieškas pasakojo Genutė.

Genutė (SOPA vaizdo įrašo stop kadras)

Džiaugiasi atradusi pagalbą

Apie socialinę įdarbinimo agentūrą SOPA moteris sužinojo iš Užimtumo tarnybos tarpininkės. Kreipėsi norėdama pagalbos surandant darbą pagal apskaitininkės specialybę. Agentūroje Genutei buvo suorganizuotos kelios darbo pokalbių imitacijos, į kurias įsitraukė ir Lietuvos oro uostų personalo vadovė.

„Jie man padėjo susikurti naują gyvenimo aprašymą, mokė, kaip save pristatyti, kokias stipriąsias savo savybes išryškinti. Man tikrai labai patiko su jais bendradarbiauti, jaučiuosi labai laiminga“, – sakė Genutė.

Genutės gyvenimo aprašymą gavo daugiau kaip 20 įmonių, tačiau nė viena negalėjo pasiūlyti darbo vietos – tarptautinėms įmonėms užkliuvo, kad ji nemoka anglų kalbos, valstybinėms įmonėms netiko tai, kad neturi aukštojo išsilavinimo. Nepaisant to, Genutė aktyviai dalyvavo kassavaitiniuose susitikimuose su darbdaviais, per kuriuos suprato – pasiūlymų rinkoje yra, tik reikia rasti sau tinkamiausią.

Genutė (SOPA vaizdo įrašo stop kadras)

Turėjo progą susipažinti su įvairiomis darbo pozicijomis

Giliau pažinti norimą apskaitininkės profesiją Genutė gavo progą per darbo šešėliavimo iniciatyvą „DUOday“, kurią SOPA organizuoja jau ketverius metus. Tai diena, kai įmonės ir organizacijos atveria duris žmonėms su negalia, taigi per „DUOday“ moteris turėjo progą gyvai susipažinti su skirtingomis organizacijomis ir įvairiomis darbo pozicijomis.

Praleidusi dieną įmonių grupėje „Girteka“ ji daug sužinojo apie vyr. buhalterio pavaduotojos darbą, tarptautinėje „McKesson“ įmonėje susipažino su talentų paieškos ir atrankos darbuotojo veikla, o „Yara Lietuva“ išbandė jaunesniojo apskaitos specialisto profesiją. Trys dienos, praleistos skirtingose įmonėse, padėjo Genutei suprasti, su kuo praktiškai susiduria apskaitos darbuotojai ir kokius įgūdžius pati dar turėtų patobulinti.

Pradėjo labiau savimi tikėti

Karantino laikotarpiu daugybė įmonių darbuotojų išmoko dirbti ir samdyti darbuotojus nuotoliniu būdu. Darbdaviai ėmė mąstyti, kad darbas nuotoliu atveria duris taip pat ir žmonėms su judėjimo negalia, net, jei įmonė nėra pritaikyta. Toks buvo ir būsimasis Genutės darbdavys – elektronine prekyba užsiimančios įmonės vadovas, kuris kreipėsi, norėdamas pasiūlyti duomenų suvedimo darbą negalią turintiems žmonėms, kurie norėtų dirbti iš namų.

Genutė (SOPA vaizdo įrašo stop kadras)

Tada sekė tolimesni žingsniai: darbdavio susitikimas su darbo ieškančiais negalią turinčiais asmenimis, pozicijos pristatymas, supažindinimas su darbo pobūdžiu, darbo pokalbis. Pamažu darbdavys atsirinko du potencialius darbuotojus, tarp kurių buvo ir Genutė. Per pokalbį išryškėjo, kad įmonei reikalingas ir apskaitos tvarkymas.

Šiuo metu Genutė jaučiasi labai laiminga galėdama dirbti darbą, apie kurį svajojo. Jos namai yra jos darbo vieta. Kasdien sutartu laiku ji prisijungia prie kompiuterio ir patikrina el. paštu gaunamas užduotis. „Pradėjusi dirbti ėmiau labiau savimi tikėti ir pasitikėti, kad aš galiu. Tikrai esu labai patenkinta, kad turiu užsiėmimą, galiu dirbti, o ne tik šiaip namie praleisti laiką“, – sakė Genutė.

Norite papasakoti savo istoriją? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt