Tai numatančią Rinkliavų įstatymo pataisą antradienį parlamentui ketina pateikti Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė.

Anot jos, tai leistų sudaryti galimybę savivaldybėms automatizuoti vietinės rinkliavos rinkimo kontrolę ir užkirsti galimiems piktnaudžiavimams. Šiuo metu vietinė rinkliava netaikoma automobiliams, pažymėtiems neįgalių asmenų automobilių statymo kortele.

„Bet šios kortelės yra popierinės formos, kortelėje nenurodomas automobilio valstybinis numeris, o tik jos galiojimo data ir numeris, o kitoje pusėje, nematomoje kontrolieriui, asmens, kuriam išduota kortelė, vardas ir pavardė. Tad ši kortelė gali būti padėta bet kuriame automobilyje“,- sako M. Ošmianskienė.

Kalbėdama apie piktnaudžiavimus M. Ošmianskienė pastebi, kad dažnai neįgaliųjų statymo kortele naudojasi ne tie asmenys, kuriems išduota kortelė, tačiau sunku nustatyti ir įrodyti tokius atvejus.

„Dažniausiai vietinės rinkliavos rinkimo kontrolė atliekama automobilio vairuotojui nedalyvaujant, todėl sunku nustatyti ar automobilis buvo pažymėtas neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pagrįstai. Dažnai pasitaiko atvejų kai kortelė vienu metu paliekama ant kelių automobilių nesumokant vietinės rinkliavos, o kartais nustatomi atvejai, kai ji yra suklastojama. Nustatyti ar tai dublikatas, ar klastotė dažnai yra sudėtinga, kadangi kontrolierius tikrina kortelę pro automobilio stiklą ir negalima aiškiai įžiūrėti padėto dokumento“,- sako parlamentarė.

Jos duomenimis, daugelyje Europos miestų tokios vietinės rinkliavos rinkimo kontrolė automatizuota, t. y., ant kontrolės automobilio sumontuota įranga automatiškai nuskanuoja stovinčių automobilių valstybinius numerius ir patikrina už kuriuos automobilius nesumokėta vietinė rinkliava. Taip pat duomenų bazėse patikrinami automobiliai, kuriems nustatytos lengvatos ar išimtys (pvz., lengvatiniai leidimai gyventojams, taip pat ir leidimai neįgaliesiems).

„Lietuvoje negalima automatizuota vietinės rinkliavos rinkimo kontrolė, kadangi pagal dabartinį teisinį reglamentavimą neįgalių asmenų automobilių statymo kortelė yra popierinė. Ji turi būti paliekama už priekinio stiklo, tad dažnu atveju (...) negalima užfiksuoti šių duomenų automatiškai arba ir užfiksavus jų atvaizdo raiška bus nepakankama kortelės duomenims nustatyti. O kadangi neįgalių asmenų automobilių statymo kortelėje nėra duomenų apie automobilį, kuriam ji priskirta, negalima atlikti paiešką ir įstaigos, kuri išduoda tokias korteles duomenų bazėje“,- dokumento aiškinamajame rašte sako M. Ošmianskienė.

Pasak jos, atsižvelgiant į užsienio valstybių praktiką, naudojantis automatizuota kontrole per tą patį laikotarpį patikrinama 8 kartus daugiau automobilių nei įprastu būdu.

M. Ošmianskienės teigimu, įstatymo pakeitimu siekiama leisti savivaldybėms pasirinkti jiems priimtiną automatinį kontrolės būdą ar likti prie dabartinės sistemos, kai kontrolieriai tikrina automobilyje paliktas neįgalių asmenų automobilių statymo korteles.

Jeigu Seimas pritartų, Rinkliavų įstatyme būtų numatyta, kad „savivaldybės tarybos vietinės rinkliavos nuostatuose gali nustatyti, kad vietinės rinkliavos išimtis taikoma ne automobiliams, pažymėtiems neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, o asmeniui, kuriam išduota neįgalių asmenų automobilių statymo kortelė, ir nustatyti sąlygas ir apribojimus, kaip šia teise asmuo gali pasinaudoti“.

Siūloma, kad parlamentarės M. Ošmianskienės parengta, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos inicijuota, įstatymo pataisa įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)