Rekordiniai metai

Lietuvos kurtieji sportininkai 2023 metus užbaigė rekordiškai – iš Europos ir Pasaulio čempionatų grįžo su gausybe medalių.

„Lietuvos kurtieji sportininkai iškovojo 17 medalių. Jie dalyvavo Europos, Pasaulio čempionatuose 7 įvairiose sporto šakose, tai vyrų krepšinis, badmintonas, lengvoji atletika, orientavimosi sportas, graikų ir romėnų imtynės, kur dalyvavo mūsų jaunieji talentai. Šie metai mūsų sportininkams tikrai buvo įspūdingi“, – pasakoja Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto vadovas Edvinas Kriūnas.

Aktyviai sportuojantys kurtieji renkasi įvairias sporto šakas. Anot E. Kriūno, šiais metais tik paplūdimio tinklinio ir moterų krepšinio komandos iš varžybų grįžo be medalių. Statistika rodo, kad Lietuvoje gyvena apie 40 tūkstančių žmonių, turinčių klausos negalią, o kurčiųjų yra apie 4 tūkstančius.

Unikalia socialine iniciatyva „Už skambias pergales!“ siekiama garsinti žinią apie kurčiuosius sportininkus, o prisidėti prie šios iniciatyvos gali kiekvienas norintis.

„Kaip matote, esu su džemperiu „Lietuva“. Kiekviena raidė turi gestų kalbos simbolį. Tokių džemperių galima įsigyti skambiospergales.lt arba per Lietuvos kurčiųjų sporto komitetą. Surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos komiteto veiklai, taip pat prisidėsite prie jaunųjų sportininkų sėkmės – jų pasirengimo, pasiruošimo, kad turėtume dar daugiau medalių“, – sako Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto vadovas.

Pasigenda didesnio savivaldybių indėlio

Nors kurtieji sporte pasiekė išties daug, E. Kriūnas sako, kad vis dar norėtųsi daugiau iniciatyvos ir pagalbos iš savivaldybių.

„Kalbant apie institucijas, prie neįgaliųjų sporto populiarinimo daugiausia galėtų prisidėti savivaldybės. Jos yra pagrindų pagrindas. Šią minutę tai didžiausia problema. Iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Nacionalinės sporto agentūros sulaukiama didelio dėmesio, jis skiriamas aukšto meistriškumo sportininkams, kurie atstovauja Europos, Pasaulio, Kurčiųjų žaidynėse. Labai reikalingas dėmesys iš savivaldybių“, – įvardija pašnekovas.

Kurtieji, anot pašnekovo, mėgsta tas pačias sporto sritis kaip ir girdintieji – populiariausia sporto šaka yra krepšinis. Jį žaidžia ir vyrų, ir moterų komandos. Populiarus ir badmintonas, kurtieji turi graikų ir romėnų imtynių pasaulio čempioną. E. Kriūnas vardija, kad Europos ir pasaulio rekordus kurtieji lietuviai gerina ir lengvosios atletikos srityje.

Norintieji prisidėti prie kurčiųjų pergalių ar tiesiog sužinoti daugiau apie šiuos sportininkus, informacijos ras skambiospergales.lt ir socialiniuose tinkluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją