Sėkmingai įveikė atranką

Šiandien Martynas dirba „Swedbank“ skaitmeninės informacijos prieinamumo testuotoju ir yra bene svarbiausias su paslaugų prieinamumo projektu dirbančios komandos žmogus. Judėjimo ir regos negalią turintis Martynas pasakoja, kad banke įsidarbinti nesitikėjo.

Kai bankas ieškojo darbuotojo, išmanančio informacines technologijas, mokančio anglų kalbą ir galinčio dirbti Prieinamumo projekte, Martynas buvo pakviestas į atranką ir negalėjo atsidžiaugti sužinojęs, kad ją sėkmingai įveikė.

„Mano įsidarbinimo istorija yra labai paprasta. „Swedbank“ aš įsidarbinau „DUOday“ dienos dėka. Tada išsiskyrėme dar nežinodami, ar tikrai čia man bus to darbo, ar man jį duos. Viskas truko maždaug pusę metų iki sausio 2 dienos (pašnekovas kalba apie pernai metus – „Delfi“ pastaba). O sausio 2 dieną oficialiai jau pradėjau dirbti“, – prisimena Martynas.

Įprastą darbo dieną jis testuoja skaitmenines banko paslaugas, tikrina, ar interneto bankas prieinamas žmonėms, turintiems negalią. Pastebėjęs trūkumų, Martynas teikia pasiūlymus, kaip pagerinti banko paslaugų prieinamumą neįgaliesiems.

„Papildomai šviečiu kolegas ir visą kolektyvą apie negalią, apie tam tikrus negalios klausimus. Tvarkome tiek banko išorines paslaugas, tiek vidinius procesus tam, kad jeigu ateitų įsidarbinti daugiau negalią turinčių žmonių, jiems būtų lengviau“, – sako Martynas.

Negalia netrukdo gyventi visavertiško gyvenimo

Vyras dėkingas „DUOday“ iniciatyvai už naujas gyvenimo galimybes, nes šio projekto dėka atrado darbą banke. Dalyvaudamas šiame projekte 2022 metais, jis turėjo progą praleisti visą darbo dieną banke su mentore.

„Kai kuriems žmonėms tai būna pirma galimybė pasibandyti sau norimą darbo poziciją ir įsivertinti, ar aš tikrai esu pajėgus dirbti toje darbo pozicijoje, įgauti naujos patirties, išbandyti save ir atkleisti įmonėms savo kompetencijas, potencialą ir galbūt būsimą lojalumą, jeigu įmonė pasiryš įdarbinti žmogų, turintį negalią. Ir pačiai įmonei tai yra naudinga, nes tokiu būdu ji gali prisiliesti prie negalios ir tapti socialiai atsakinga“, – teigia Martynas.

Be įprastų darbų vyras randa laiko ir kitoms veikloms. Jis dalyvauja konferencijose, skaito pranešimus apie žmonių su negalia integraciją į darbo rinką, keliauja po Lietuvą ir užsienį, užsiima šviečiamąja veikla. Jis pažymi, kad negalia jam netrukdo gyventi visavertiško gyvenimo.

„Kol yra energijos, tol varai. Aš tiesiog nenoriu sėdėti tarp keturių sienų. Negalia tikrai nėra rodiklis tam sėdėjimui tarp keturių sienų. Noriu gyventi gyvenimą pilnai: taip, kaip visi, kaip kiekvienas gyvename. Ir kurtis jį tokį, kokio noriu. Negalia tikrai nėra kliūtis tam daryti“, – įsitikinęs Martynas.