Persekioja stabdantys stereotipai ir įsitikinimai

Laidoje „Delfi diena“ iniciatyvos ambasadorius, ergoterapeutas Lukas Kamarauskas pasakojo, kad visuomenėje vis dar sklando daug neigiamos potekstės įsitikinimų, kurie trukdo žmonių su negalia kasdienybei ir visapusiškai įtraukčiai. Pavyzdžiui, dažnai vis dar galvojama, kad tai, kas apibūdina vieną žmogų su negalia, tiks ir kitiems – jei vienas kažko negali ir nemoka, būtinai nemokės ir kiti. Vis dėlto, kaip teigia jis, „Visi mes esame labai skirtingi ir visi mes galime būti labai individualūs“. Netrūksta ne tik įsitikinimų – iki šiol itin gajūs ir įvairiausi stereotipai.

„Pavyzdžiui, kalbant apie autizmo spektro sutrikimą, visi galvoja, kad autistiškas vaikas tikrai demonstruos nepageidaujamą elgesį, norės visada būti vienas, nenorės bendrauti arba dirbs IT srityje. Kalbant apie kitus stereotipus, pavyzdžiui, (aut. past. galvojama), kad asmuo turintis regos negalią būtinai turės gerai išvystytus kitus pojūčius ir būtinai bus masažistas arba operos solistas Andrea Bocelli. Tikrai tų stereotipų yra labai įvairių“, – pasakojo L. Kamarauskas.

Kaip aiškino iniciatyvos „(Ne)matomi“ ambasadorius, kad visuomenėje žinių šia tema netrūktų, o stereotipai ir įsitikinimai pamažu imtų blėsti, nuo šiol skaitytojai portale ras pačių įvairiausių rubrikų, kuriose į žmonių su negalia kasdienybę ir juos lydinčias problemas bus žvelgiama iš įvairiausių perspektyvų. Netrūks pasakojimų apie kylančius iššūkius ir laimėjimus randant darbą bei kuriant verslus, asmeninių sėkmės ir nesėkmės istorijų ir daug kitų temų. Turinys bus prieinamas tiek straipsnių, tiek vaizdo reportažų ir laidų formatais, o sau aktualaus turinio ras kiekvienas skaitytojas.

Lukas Kamarauskas

Verslas turi rodyti pavyzdį

Telia“ įvairovės ir įtraukties partnerė Julija Markeliūnė pasakoja, kad organizacijos norą apskritai kalbėti šia tema ir imtis pokyčių žmonių su negalia įtraukties klausimais diktavo aukščiausių vadovų užsispyrimas ir noras keisti visuomenę, kurioje gyvename.

„Tikriausiai kaip ir visos įtraukties ir įvairovės temos, ši tema – žmonių su negalia gerovė – lygiai taip pat labai priklauso nuo aukščiausių vadovų įsitraukimo ir tikėjimo tema. Ne paslaptis, kad atėjus Giedrei Kaminskaitei-Salters, mūsų dabartinei CEO, šiai temai buvo parodyta dar daugiau dėmesio. [...] Tad pirmiausiai pradėjome nuo galvojimo, kaip padidinti mūsų organizacijoje dirbančių žmonių su negalia skaičių, nes tendencija yra liūdinanti – kaip žinome, tik 29 procentai darbingo amžiaus žmonių, kurie turi negalią, iš tiesų dirba“, – pastebėjo J. Markeliūnė.

Todėl įmonė nieko nelaukusi ėmėsi edukuoti darbuotojus ir vadovus apie negalią ir jos formas, vykdė darbuotojų apklausas apie tai, kiek jiems pažįstama ši tema, kad organizacija taptų prieinama ne tik infrastruktūriškai: „Aš jau tą esu sakiusi, bet pasikartosiu – galima apsistatyti labiausiai pritaikytais pastatais pasaulyje, bet jeigu juose dirbs žmonės neprisitaikę ir nenorintys, nepripažįstantys, pilni tokių stereotipų, apie kuriuos pasakojo Lukas, tai mes nežengsime svarbiausio žingsnio ir to skaičiaus nepradėsime keisti“.

Asociatyvioji nuotr.

Sieks šviesti visuomenę ir rodyti jai pavyzdį

Veiksmų organizacija ėmėsi ne tik įmonės viduje, bet ir išorėje. Veikiausiai daugeliui teko pastebėti ir naują iniciatyvos mecenatės kalėdinę kampaniją, kurioje pasakojama apie žmonių su regos negalia kasdienybę. Tai, kaip sako J. Markeliūnė, tik pradžia. O noras rodyti pavyzdį kitiems, padiktavo ir interesą jungtis prie iniciatyvos.

„Esame viena iš didžiausių telekomunikacijų kompanijų ir suprantame, kad žmonėms su negalia technologijos yra svarbesnės negu žmonėms be negalios. Ir visada tą žinojome, o mūsų pagrindinė, tikriausiai viena iš pagrindinių paslaugų, internetas – atrakina absoliučiai visas galimybes: mokytis, dirbti, bendrauti, nepriklausomai nuo fizinių ypatumų.

Kad mes esame teisingame kelyje, ir kaip tai yra svarbu, labiausiai parodė tai, kad praėjusį penktadienį Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos rengtoje konferencijoje „Technologijų galia“ žmonės dalijosi, kaip technologijos padeda žmonėms su regos negalia, kaip padeda gyventi, ir vienas iš dalyvių pasidalijo tokia citata: „Technologijos tiesiog įgalina žmogų gyventi, kai jis turi regos negalią“.

Tai tikriausiai dėl to mes labai norime daryti tą pokytį, padėti ir pradėti nuo savęs. Bet labai tikime tuo, kad nėra nei per mažo, nei per didelio verslo ir visi turėtume eiti į tą pokytį, nes kiekvienas pokytis prasideda individualiai – nuo manęs, kaip žmogaus, ir nuo manes, kaip verslo. Todėl norime kviesti visus prisijungti prie iniciatyvos“, – teigė įmonės įvairovės ir įtraukties partnerė.

Julija Markeliūnė

Be abejonės, pradėjus dirbti šioje srityje, telekomunikacijų bendrovė neišvengė iššūkių. Kaip laidoje teigė J. Markeliūnė, pagrindinė kliūtis – žinių trūkumas.

„Labai daug atsiranda baimių, kai tu nežinai, nes tu bijai ne taip padėti, nežinai, ar apskritai reikia pagelbėti žmogui, savo kolegai, kuris turi negalią, nenori įžeisti, nenori per daug pasakyti. Tų žinių labai labai reikia ir mums reikia jų visiems, kaip visuomenei“, – sakė pašnekovė.

Tad laidoje abu pašnekovai vieningai sutiko, kad siekiant pokyčių turi veikti ne tik verslai ir įvairios šalies institucijos, bet ir visa visuomenė – nuo žmonių, turinčių negalią, bet nedrįstančių garsiai dalintis sopuliais ir laimėjimais, iki žmonių, neturinčių negalios ir menkai įsitraukusių į šią temą. Kai imsime kalbėtis – trūkstamų žinių, noro pažinti ir bendradarbiauti tarpusavyje bus daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją