Kaip atidarant renginį sakėDelfidirektorius Vytautas Benokraitis,(Ne)matomiiniciatyvą pradėjome vos prieš keturis mėnesius, o šiandien, simboliškai minint keturis projekto mėnesius, jau esame tokių svarbių renginių, kaip paramos kino vakaro „Lietaus žmogus“, partneriai.

Siekėme, kad tai būtų informacinis tiltas tarp žmonių su negalia, jų organizacijų ir visuomenės. Rezultatai, kurių sulaukėme, labai aiškiai rodo, kad šiDelfiiniciatyva be galo reikalinga mūsų visuomenėje ir valstybėje. Prie(Ne)matomųper tokį trumpą laiką prisijungė net 27 įvairios organizacijos, vienijančios žmones su negalia, viena pirmųjų – Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“. Tačiau tai ne tik skaičiai, bet ir konkretūs pokyčiai. Mūsų straipsniai ir tyrimai atkreipia institucijų dėmesį, pavyzdžiui, sprendžia infrastruktūros klausimus. Šiandien paviešinome vilniečio istoriją, kuris nesulaukė pagalbos ir buvo institucijų ignoruojamos dėl asmeninio asistento pagalbos jo sūnui. Tačiau „Delfi“ pradėjus tyrimą – situacija pasikeitė. Kai mes iškeliame problemą, esame drąsūs kalbėti, įvyksta realūs pokyčiai“, – sakė V. Benokraitis.


Laikinai švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas perėmusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė dideliam būriui susirinkusių sakė, kad filmas, kurio susirinko žiūrėti, yra apie kelionę, kurioje daug vingių ir nežinomybės:Autizmo spektro žmonių kasdienybėje taip pat niekada nežinai, kokia bus kita diena, kokia kelionė laukia. Džiaugiuosi matydama šią bendrystę, galime geriau pažinti vieni kitus, mažinti stigmas, priimti ir suprasti kitą.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė

Filmas – vienas pirmųjų apie autizmo spektrą



Filmas dažnai tituluojamas kaip vienas pirmųjų, atskleidęs autizmo tematiką ir sugrąžintas vienam kartui į kino ekraną minint autizmo supratimo mėnesį.

„Esame dėkingi visiems, kurie galėjo ateiti į kino vakarą, ir tiems, kurie jau visą mėnesį reiškia palaikymą socialiniuose tinkluose, dalindamiesi mūsų informacija bei patys įsitraukdami į veiklas, skirtas autizmo mėnesiui paminėti. Filmo „Lietaus žmogus“ parodymas kino teatro ekrane yra labai simboliškas. Būtent jis įkvėpė Lietuvos autizmo asociaciją pavadinti „Lietaus vaikai“. Filmo pagrindinis herojus gali padėti suprasti, kaip kai kurie autistiški asmenys jaučiasi, tačiau svarbu atsiminti, kad nėra vienodų autistiškų žmonių, todėl filme vaizduojamas herojus negali atspindėti viso spektro“, – sako Lina Sasnauskienė, asociacijos vadovė.


Pasak L. Sasnauskienės, labai vertinama, kad filmui vienam kartui į ekranus sugrįžti padėjo „Multikino“ kino teatras ir PPC „Ozas“, būtent šiame prekybos centre dar pernai buvo atkreiptas dėmesys į nematomą negalią turinčius asmenis ir įvestas tylos laikas apsipirkti, kuris aktualus sensorinių iššūkių patiriantiems asmenims: „Tikime pokyčius kuriančia verslo ir nevyriausybinių organizacijų partneryste. Toks stiprus verslo bendruomenės palaikymas išties prisideda prie pokyčio kūrimo jautriomis socialinėmis temomis. Tad labai džiaugiamės, kad į filmą atėjo ir įvairių įmonių komandos bei taip išreiškė palaikymą.“
PPC „Ozas“ vadovė Ina Augulienė renginyje sakė, kad šis filmo seansas yra tęstinumas bendrystės su „Lietaus vaikais“: „Pernai, kai pirmieji paskelbėme tylos laiką prekybos centre, aš nesupratau, kas yra autizmo spektro sutrikimas. <...> Tačiau dabar suvokiu, kad autizmo spektras, kaip ir mes visi, yra labai įvairus ir skirtingas. Turime būti pagarbūs, supratingi, jei norime kurti visuomenę, kurioje gera visiems.“

„Prisidėdami prie šio kino vakaro, atėjome ne tik pasimėgauti geru filmu, bet ir siekiame paskatinti prasmingus pokalbius apie neuroįvairovę, jos priėmimą visuomenėje. Kadangi esame sveikatos priežiūros kompanija, manome, kad mūsų įsitraukimas į tokias iniciatyvas svariai prisideda prie sveikesnės ateities kūrimo, užtikrinant įtrauktį ir supratingumą“, – dalijasi Aurelija Kuodzevičienė, paslaugų centro Lietuvoje „Cencora“ socialinių projektų vadovė, į paramos kino vakarą atėjusi su daugiau nei dvidešimt darbuotojų.

Visos lėšos – autistiškų vaikų tėvams

Visos surinktos lėšos už įsigytus bilietus bus skirtos emocinei paramai tėvams, kurių vaikams ką tik patvirtinta autizmo diagnozė. „Bendruomenės vardu dėkojame visiems prisidėjusiems. Dažnai koncentruojamasi į pagalbą vaikams, tačiau mes norime atkreipti dėmesį, kad pirmiausia turime padėti tėvams, kurių vaikui ką tik patvirtinta autizmo diagnozė. Desperatiškas noras kuo greičiau padėti vaikui tėvus veda į emocinį ir fizinį išsekimą, psichologines problemas ir didelius lūžius gyvenime. Suprasdami, kaip svarbu, kad tėvai nebūtų palikti vieni, tiesiame pagalbos ranką jiems“, – dalijasi L. Sasnauskienė.

Ji paaiškina, kad šiuo metu asociacija teikia ankstyvosios pagalbos konsultacijas pagal Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros projektą, tačiau jau matoma, kad poreikis toks didelis, jog numatytos apimties neužteks, norint suteikti pagalbą. Taigi paramos kino vakaro metu surinktos lėšos padės skirti papildomų konsultacijų didesniam žmonių skaičiui.

„Ne veltui kino vakarui susitikome 18 d. 18 val. – aštuonetai renginio datoje simbolizuoja begalybės ženklą ∞, jis yra autizmo simbolis. Mūsų kvietimu, visą balandžio mėnesį įvairios viešosios įstaigos, valstybinės institucijos, verslų atstovai sustoja bendrai begalybės nuotraukai, išreikšdami palaikymą, ir dalijasi ja socialiniuose tinkluose. Pasibaigus autizmo mėnesiui pasidalinsime su jumis begalybėmis, kurių nuolat sulaukiame iš visos Lietuvos“, – džiaugiasi L. Sasnauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją