Dalyvių gausa pranoko lūkesčius

Pats projektas „2000 žingsnelių sveikatos ir tvarumo link“ truko šešias savaites. Jo esmė, atrodytų, paprasta, tačiau labai svarbi: kiekvienas dalyvis stengiasi kasdien nueiti per 2000 žingsnelių. Kartu rinkdamas iš pakelių, pamiškių, pievų šiukšles. Pernai, pirmaisiais projekto metais dalyvavo tik Skemų socialinės globos namų bendruomenė, o šiemet sugalvota pasikviesti bendraminčių. Projekto iniciatorė ir koordinatorė, įstaigos socialinė darbuotoja Vaida Žemaitienė atviravo, kad tokio entuziazmo nesitikėjo. „Manėme, kad tiesiog iš mandagumo prisijungs vieni ar kiti globos namai, bendruomenės. O prisijungė net 19-ka dalyvių“, – pasakojo ji. Žingsnius skaičiavo ir gamtą švarino: Aukštelkės, Prūdiškių, Leliūnų (Anykščių r.), Kalvarijos, Veisiejų, Zarasų, Strėvininkų, Nijolės Genytės socialinės globos namų bendruomenės, ir, žinoma, patys skemiškiai bei Grupinių gyvenimo namų Sėlių ir Kęstučio g. žmonės. Projekte labai aktyvūs buvo ir Obelių senjorų klubo, Žiobiškio kaimo bendruomenės, Rokiškio profesinio mokymo centro, Rokiškio visuomenės sveikatos biuro, Raudonojo kryžiaus draugijos Rokiškio skyriaus, Rokiškio pagrindinės mokyklos, Rokiškio socialinės paramos centro Obelių savarankiško gyvenimo namų bei Jūžintų socialinės globos namų žmonės.

„Mes gyvenome tuo: kasdieną žingsniavome patys, rinkome kitų dalyvių atsiųstus vaizdo įrašus, nuotraukas“, – pasakojo projekto iniciatorė ir koordinatorė, Skemų socialinės globos namų socialinė darbuotoja Vaida Žemaitienė. Projekto dalyviai, rodos, nė nepastebėjo, kaip žiemišką peizažą keitė pavasaris. Nei dargana, nei projekto pabaigoje netikėtai grįžusi žiema nesutrukdė kasdien keliauti sveikatos ir švaresnės gamtos link.

Tvarus ne tik projektas, bet ir įgytos žinios bei patirtys

Šiemetinio projekto startas – kovo 13-ąją, o pabaigtuvės – balandžio 24-ąją. Tačiau rengtis jam pradėta gerokai anksčiau. Jau pernykščio projekto, kuriame dalyvavo tik Skemų socialinės globos namų gyventojai, metu išmokta daug. Pirmiausia – ištiesti pagalbos ranką draugui. Judėjimo negalia netapo kliūtimi keliauti sveikatos ir tvarumo link: neįgaliojo vežimėliuose sėdintys žmonės projekte dalyvavo su stipresniais bičiuliais. Ir šiemet sveikesnieji tiesė pagalbos ranką silpnesniems. Taigi, draugystė ir bendrystė, pagalba vienas kitam yra nebe siekiamybė, o kasdienybė.

Jau pernai mokytasi rūšiuoti šiukšles. Ir šios žinios nuolatos atnaujinamos. Atrodytų, tai nėra taip sudėtinga. Ar tikrai? Juk pakelėse, pamiškėse randama gausybė įvairiausių šiukšlių: nuo senų padangų, maisto pakuočių iki nuorūkų. Skemų socialinės globos namų bendruomenė puikiai žino, kad, pavyzdžiui, šventę puošęs balionėlis keliaus į du konteinerius: jo plastikinis kotelis – į plastmasės atliekų, o pats balionėlis – į bendrųjų buitinių atliekų konteinerį. Ir 41,6 konteinerio surinktų šiukšlių – irgi ne galutiniai šių metų projekto rezultatai. Mat į juos nepateko dalis miškuose, pakelėse rastų šiukšlių: padangos, metalinės automobilių detalės. Ir pasibaigus šiemetiniam projektui, jo dalyviai tikrai nepraeis pro pakelėje numestą šiukšlę, nemes atliekų į bet kurį konteinerį.

Ne mažiau svarbūs ir kiti įgūdžiai. Projekto dalyviai jau antrus metus ryškiai matomi dėl spalvingos atributikos: specialių marškinėlių, kepuraičių, ženklelių, lipdukų. Tačiau niekas nepasikliovė nuostata, kad jei vairuotojai mato, vadinasi, apvažiuos: laikytis kelių eismo taisyklių – labai svarbu. Todėl projekto dalyviai nesuklys paklausti, ką reiškia „Stop“ ženklas ar kodėl einant per nereguliuojamą geležinkelio pervažą labai svarbu sustoti ir apsidairyti.

Šiame projekte pritaikytos ir kito Skemų socialinės globos namuose, socialinės darbuotojos Vaidos Žemaitienės vadovaujamame skyriuje, įgyvendinamo projekto, skirto pažinti duonos kelią nuo rugio grūdo link kvapnios riekės, patirtys. Kiekviena prie „2000 žingsnelių sveikatos ir tvarumo link“ prisidėjusi įstaiga ar bendruomenė gavo šio skyriaus gyventojų iškeptos duonos kepalėlį, jų rankomis dekoruotą rėmėjo dovanotą medų.

Judėti reiškia mokytis, bendrauti, pažinti

Socialinės globos namuose gyvenančių žmonių integracija į visuomenę yra siekiamybė. Įgyti reikiamus įgūdžius – kasdienė šių namų gyventojų pastanga. To siekti padeda Skemų socialinės globos namų specialistų komanda. Šių namų gyventojams svarbu, kad jų pastangos kurtų gražesnę, švaresnę, jaukesnę aplinką, tiestų tiltus į visuomenę. Kad ji priimtų ir vertintų šiuos ypatingus žmones, kad bendradarbiautų ir veiktų kartu. Ir šis projektas – puikus to pavyzdys.

Skemų socialinės globos namų direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Greta Žilėnienė pasakojo, kad ilgą laiką buvo manoma, jog reikia daug ką daryti už šiuos žmones. Laimė, požiūris pasikeitė: daroma kartu, mokoma, ugdoma. Vietoj globojančios rankos – ugdomas savarankiškumas. Ir pastangos ugdyti jį duoda puikių rezultatų. Žmonės juda, keičia aplinką, įgyja reikiamų žinių, įgūdžių. Kai kurie, kaip, pavyzdžiui, Skemų socialinės globos namų gyventojas Ruslanas, taip įsitraukė į projektą, kad aplinką švarino savarankiškai.

Šiemetiniai rezultatai džiugina: kelių kilometrų spinduliu apie Skemų socialinės globos namus vargiai berastum šiukšlę. O jei kas ir numeta, tai ji ilgiau neužsibūna. Žingsniavimo entuziastai išvalė jau ir kelio Rokiškis – Skemai nemenką dalį pakelių. Neliko be švarintojų dėmesio ir Obeliai – Rokiškis kelias: ir čia pakelėse, miškeliuose išrinktos šiukšlės. „Užregistravome projektą į respublikinę akciją „Darom“. Kiek matėme žemėlapyje, Rokiškio rajone esame bene aktyviausi švarintojai“, – sakė G. Žilėnienė.

Jautrus rūpestis

Projekto partneriai tvarkė ir Žiobiškio, Obelių apylinkes, Rokiškio rajono ligoninės teritoriją. Nepamirštos ir Sniegių bei Kalneliškių kapinės, kur Amžinojo poilsio atgulę Skemų socialinės globos namų gyventojai.

Kiekviena bendruomenė ne tik mynė žingsnelius bei rinko šiukšles, bet kasdien siuntė nuotraukas, vaizdo siužetus apie nueitus kilometrus, nuveiktus darbus. Ši bendrystė liks ne tik žygiavusiųjų atmintyje, bet ir jų bendruomenių dienoraščiuose, albumuose. Projekto koordinatorė V. Žemaitienė mano, kad ateityje iš šių siužetų, nuotraukų gims filmas. Kuriant jo kadrus įgyta ir filmavimo, ir fotografavimo, ir montavimo patirties. Atsiųstos nuotraukos žavi įdomiais kadrais ir siužetais. Visa tai – kūrybiškumo, naujų žinių liudijimai.

Tikisi, kad augs sąmoningumas

Projektas įgauna pagreitį, ir jau net neabejojama, kad ir kitąmet įstaigos, bendruomenės žingsniuos „2000 žingsnelių sveikatos ir tvarumo link“. Galbūt bus pagerintas šiandieninis rezultatas – 2356,93 km (tai reiškia, kad dalyviai pėsčiomis apėjo Lietuvos kontūrą ir dar nužingsniavo nuo Skemų iki Klaipėdos ir nuo Skemų iki Kalvarijos). Tikimasi, kad kitąmet prisijungs dar daugiau bendruomenių, įstaigų. Galbūt įsitrauks visi Lietuvos regionai. Ir netgi užsienio valstybėse (kaip šiemet – Portugalijoje ir Egipte) bus minami žingsneliai sveikatos ir tvarumo link.

Svarbiausia, kaip linkėjo viena projekto sumanytojų – individualiosios priežiūros darbuotoja Aušra Pitrėnienė, kad augtų visuomenės sąmoningumas: pakelėse ir palaukėse nebeliktų šiukšlių. Kad žingsniavimas teiktų judėjimo ir bendrystės džiaugsmą.

Kad, kaip sveikindamas projekto dalyvius, sakė Skemų socialinės globos namų direktorius Gintaras Girštautas, šių namų gyventojų rūpestis sveikata, mus supančia aplinka būtų įkvepiantis pavyzdys kiekvienam.

Už pagalbą ir dėmesį šiam projektui Skemų socialinės globos namai dėkingi: UAB „Rokmedis“, Adrianos Šedienės ūkiui, bitininkui Juozui Purtuliui, MARCOlab, Neįgaliųjų ir draugų sporto klubui „Saulės rankos“, J. Simonaitienės IĮ, informaciniams rėmėjams: „Gimtajam Rokiškiui“ ir „Rokiškio Sirenai“.