Tiesa, gydytojo Babako Ashrafi teigimu, žiemą mūsų libido silpnėja dėl kelių veiksnių.

Portale „Superdrug Online Doctor“ konsultuojantis B. Ashrafi teigia, kad trumpesnės dienos, mažiau saulės ne tik slopina žmonių nuotaiką. Prieššventinis stresas, makšties sausumas žiemą ir kiti veiksniai lemia tai, kad žmonių seksualinis potraukis žiemą susilpnėja ir poros mylisi rečiau, nei įprastai.

1. Makšties sausumas žiemą

Ar žinote, kad egzistuoja apibūdinimas „žieminis penis“? Taip sakoma, norint pabrėžti, kad nuo šalčio penis susitraukė. Pasirodo, egzistuoja ir „žieminė makštis“.

B. Ashrafi teigė: „Atvėsus orams, esant minusinei temperatūrai, oda ir plaukai pasausėja, jiems trūksta drėgmės. Nedaugelis žino, kad temperatūrų pokyčiai lygiai taip pat veikia ir makštį. Makštis ir lytinės lūpos pasausėja, dėl šių sričių niežėjimo, sudirgimo seksas tampa diskomfortiškas.“

Laimė, yra sprendimų. Naudokite lubrikantą – jis sudrėkins makštį, o seksas bus komfortiškesnis. Be abejo, jei problema įsisenėjusi ir neduoda ramybės, pasikonsultuokite su gydytoju.

2. Šventinio laikotarpio stresas

Stresas gali užklupti bet kokiu metų laiku, vis dėlto šventiniu laikotarpiu įtampa kartais pasidaro labai intensyvi.

B. Ashrafi paaiškino: „Savaitė iki Kalėdų – vienas labiausiai įtemptų metų laikotarpių, nes ruošiamasi šventėms, paskutinėmis dienomis perkamos dovanos. Stresas, nerimastavimas mažina seksualinį potraukį, turi poveikį visoms gyvenimo sritims, todėl labai svarbu rasti būdų, kaip suvaldyti stresą.“

Suvaldyti Kalėdų laikotarpio karštligę padės ramybės akimirkos – sąmoningai skirkite laiko sau, jeigu jaučiate, kad nebesusitvarkote su įtampa, atidėkite visus planus, skubėjimą ir ramiai pabūkite.

3. Sezoninis afektinis sutrikimas

Daugelis neabejotinai pastebėjo, kad sutrumpėjusios dienos šiuo metų laiku turi įtakos mūsų žvalumui.

B. Ashrafi teigė: „Dienos šviesos trūkumas, trumpesnės dienos kai kuriems žmonėms gali sukelti prislėgtą nuotaiką ir sezoninį afektinį sutrikimą (angl. SAD), savaime suprantama, tai turės įtakos ir libido. Kai mažiau saulės, organizmas gamina mažiau serotonino, kuris yra natūralus nuotaikos stabilizatorius, tad serotonino trūkumas gali veikti nuotaiką.“

SAD, arba žiemos depresijos simptomai:

  • nuolat juntama prislėgta nuotaika,
  • kasdienės veiklos nebeteikia malonumo ar nebedžiugina,
  • dirglumas,
  • nevilties, kaltės, menkos savivertės pojūtis,
  • mieguistumas dieną,
  • miegate ilgiau nei įprastai, bet rytais sunku keltis,
  • norisi angliavandenių, didėja svoris,
  • sunku susikaupti,
  • sumažėjęs seksualinis potraukis.

Jei jaučiate šiuos simptomus, pasitarkite su gydytoju. Pabūkite saulės šviesoje, apsilankykite soliariume, nuotaika turėtų pagerėti.

Nuotaiką gerina ir sportas ar tiesiog nuoširdus pokalbis su artimu draugu.

4. Sezoninis nuovargis

Gydytojas B. Ashrafi teigė: „Lauke – mažiau saulės, daugiau laiko leidžiame viduje, dėl to gali trūkti vitaminų ir jaustis nuovargis žiemos mėnesiais.“

Baigiantis metams daugelis jaučiasi išsekę, perdegę, norisi poilsio ir laiko sau.

Kad ir kokia sezoninio nuovargio priežastis, dėl energijos trūkumo seksualinis potraukis tikrai nesustiprės. Kita vertus, B. Ashrafi skatina nepasiduoti, nes „yra daug būdų“, kaip sustiprinti libido. Ir, žinoma, jei jaučiate stiprų nerimą, pasitarkite su kvalifikuotais medikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją