„Women’s Health“ paprašė sekso terapeutės, sertifikuotos seksologės Glorios Brame bei įvairių netipinių atvejų eksperčių Stefani Goerlich ir Braelin A atsakyti į visus rūpimus klausimus ir papasakoti apie šį nemonogaminį santykių modelį.

Kuo pasižymi svingerių gyvenimas?

Paprastai tariant, svingeriais vadinami žmonės, dažniausiai – poros, kurie turi vienkartinių seksualinių santykių, dalyvauja grupiniame sekse ar keičiasi partneriais su keliais žmonėmis. Pasak S. Goerlich, svingeriai gali ieškoti seksualinių nuotykių vieni ar drauge su savo partneriais, sutuoktiniais.

Svingerių bendruomenė yra gana plati, joje egzistuoja daug įvairių vaidmenų. Pavyzdžiui, kai kurie svingeriai ieško vadinamojo vienaragio, t. y. žmogaus (dažniausiai – partnerio neturinčios moters), kuri seksualinių žaidimų metu dalyvautų kaip trečias asmuo. S. Goerlich teigimu, daugelyje populiarių pažinčių svetainių poros ieško būtent trečio asmens savo seksualiniams žaidimams. Tokia taktika turi pavadinimą – „vienaragių medžioklė“. Tokiu būdu pažinčių ieško ir svingeriai naujokai, ir save vienaragiais traktuojantys asmenys.

Poros ir vieniši asmenys renkasi tokio stiliaus santykius dėl daugybės priežasčių. Vis dėlto, pasak Braelin A, viena iš dažniausių priežasčių – žmonės nori vienais ar kitais būdais patyrinėti savo seksualumą. Tokiu būdu įgyvendinamos seksualinės fantazijos, patiriama seksualinio gyvenimo įvairovė, išreiškiama asmeninė laisvė, įvyksta seksualinis išsilaisvinimas.

„Kai kuriems žmonėms stiprų seksualinį susijaudinimą teikia matymas, kaip jų partneris patiria malonumą su naujais partneriais, – aiškino G. Brame. – Tai – saugus, abipusiu susitarimu grįstas būdas porai turėti seksualinių partnerių, kartu gerbiant savo santykius.“

Svingerių bendruomenėje poros susikeičia tarpusavyje partneriais; šie susikeitimai skirstomi į švelnesnio ir stipresnio pobūdžio susikeitimus. Švelnesnio pobūdžio susikeitimas reiškia, kad galima mėgautis įvairiausiomis glamonėmis, išskyrus penetracinį seksą su kitos poros partneriu, aiškino G. Brame. Tokio apsikeitimo metu leistinas oralinis seksas, seksualinis jaudrinimas rankomis, bučiniai, kūno glamonės. Sutarus dėl vadinamojo stipresnio pobūdžio susikeitimo, seksualinio intymumo su atsitiktiniais partneriais neriboja jokie draudimai.

Kuo skiriasi atviri santykiai ir svingerių gyvensena?

Svingerių santykiai ir poliamoriniai santykiai bei atviri santykiai priskiriami etinės nemonogamijos sąvokai. Tik reikėtų žinoti, kad svingerių santykiai, poliamoriniai santykiai ir atviri santykiai nėra tas pats.

„Etinės nemonogamijos formų skirtumus paprasčiausia suvokti, atsižvelgiant į kiekvieno santykių stiliaus emocinio įsitraukimo laipsnį“, – teigia S. Goerlich. Įprastai svingeriai nesitiki emocinio ar romantinio ryšio iš žmonių, su kuriais turi seksualinių santykių, nuotykių. Svingerių tikslas – seksualinės patirtys, o ne ilgalaikių santykių mezgimas. Vadinamieji atviri santykiai labiau susiję su emociniu ar romantiniu ryšiu už santuokos ar partnerystės ribų, kai abu partneriai gali susitikinėti ir turėti intymių santykių su žmonėmis.

Egzistuoja ir poliamorija – ši sąvoka „apima meilę ir romantiką, ne tik seksą, arba ir tvirtą draugystę, labai dažnai poliamorijoje figūruoja trys asmenys“, aiškina G. Brame. Pasak jos, poliamoriją pasirinkę asmenys turi pagrindinį partnerį, pavyzdžiui, žmogų, su kuriuo gyvena, ir dar vieną asmenį gyvenime, su kuriuo dažnai matosi; gali turėti net ir trečią žmogų, su kuriuo matosi rečiau, ir t. t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją