Vyrai, pasirodo, leidžia savo partnerėms laimėti ir šitaip elgiasi ne šiaip sau, o vedini motyvo „laiminga žmona – laimingas gyvenimas“, teigiama atlikto tyrimo išvadose.

Moterų atveju ryžtas laimėti ir susitelkimas yra didesni, kai priešininkas – nepažįstamas asmuo, tačiau dažniau laimėti joms pavyksta žaidžiant prieš partnerį, teigia Kinijos mokslininkai.

Nustatytus dėsningumus mokslininkai sieja su partnerio išsaugojimo strategija, kuria vadovaujasi vyrai, kad žmonos būtų geros nuotaikos ir jokie nesklandumai nekenktų jų seksualiniam gyvenimui, rašo „The Sun“.

Mokslininkų komandai vadovavusi Shuya Jia iš Šiaurės Kinijos universiteto konstatavo štai ką: „Nors moterų nusiteikimas laimėti yra didesnis, kai priešininkas – nepažįstamas asmuo, lengviau laimėti joms sekasi tada, kai varžovas – partneris.“

„Partneriai vyrai veikiausiai vadovaujasi nuostata „laiminga žmona – laimingas gyvenimas“ ir leidžia partnerėms laimėti, kad tik nekiltų kokių nors konfliktų“, – pridūrė ji.

Tyrimui, kuriuo buvo siekta išsiaiškinti, kaip kinta vyrų ir moterų kovinio ryžto laipsnis, priklausomai nuo to, kas yra jų priešininkas, skirta publikacija buvo paskelbta „Elsevier“ leidžiamame žurnale „Neuroscience“.

Tyrime dalyvavo 52 studentės, kurių amžius – 18–25 metai. Joms žaidžiant žaidimus mokslininkai stebėjo reakcijas į priešininko veiksmus.

Viena dalyvių grupė turėjo žaisti prieš nepažįstamus priešingos lyties asmenis, o kitos priešininkais buvo partneriai.

Nedideli jutikliai, pritvirtinti prie dalyvių galvos odos, leido stebėti jų smegenų aktyvumą, konkrečiai – už koncentraciją, dėmesingumą ir nusiteikimą kovoti atsakingose galvos smegenų srityse vykstančius procesus.

Nors visų tyrimo dalyvių reakcijų greitis buvo beveik vienodas, daugiau laimėtojų pavyko suskaičiuoti prieš partnerius žaidusių moterų grupėje.

Vyrų kovinis ryžtas žaidžiant prieš partneres buvo pastebimai žemesnio lygio nei žaidžiant prieš nepažįstamus varžovus.

„Didesnį prieš partnerius žaidusių moterų pergalių procentą galėjo lemti jų vyrų polinkis vykdyti partnerio išsaugojimo strategiją, t. y. elgtis taip, kad partnerė nesupyktų ir nenukentėtų romantiški santykiai“, – aiškina mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją