Kitados intymūs santykiai iki vestuvių buvo rečiausiai pasitaikantis, jei apskritai kada įvykdavęs, dalykas, o apie seksą dar tik mezgantis romanui niekas nedrįsdavo nė pagalvoti. Visgi laikai pasikeitė, pasikeitė ir papročiai, taigi, dabar dažniausiai žmonės pirmą kartą pasimyli dar anaiptol nesusisaistę priesaikomis nei žiedais.

Visgi kada jau padoru pasimylėti? Kiek pasimatymų turi įvykti iki intymių santykių pradžios? Atsakymą galbūt pasufleruos leidinio „Women‘s Health“ kalbinta ekspertė.

Ar galima pasimylėti per patį pirmą pasimatymą?


Sprendimas pasimylėti, nesvarbu, kada jis būtų priimtas, savaime jau nelaikomas gėdingu, tačiau jeigu jums norisi, kad santykiai įgautų rimtą pobūdį, galvoti apie seksą turite strategiškai.

„Jei sekso per pirmą pasimatymą idėja abiem žmonėms atrodo priimtina ir jei jie jaučiasi galį laisvai ją įgyvendinti, tada pirmyn – galite mėgautis. Tačiau jei žinote, kad kitą dieną apniks ne kokios mintys, šokti į lovą pažinčiai tik užsimezgus, ko gero, nederėtų“, – sako Havajuose (JAV) dirbanti klinikinė psichologė ir sertifikuota seksologė Lori Lawrenz.

Galų gale, juntamas geismas, kuris kiek tramdomas palaipsniui auga, yra šioks toks garantas, kad meilės aktas padovanos ne tiktai malonių, bet ir gilius jausmus užgriebiančių akimirkų.

„Jei žmonių tikslas – ilgalaikė partnerystė, seksas per patį pirmą pasimatymą gali pasunkinti bendrų emocinių taškų radimąsi ir aktualizuoti fizinį santykių aspektą, na, o per stipriai ir per greitai to įvykti neturėtų“, – aiškina seksologė.

Sveikų, visaverčių santykių pamatas – sutampantys partnerių norai ir intencijos.

„Jei vienas iš partnerių abejoja dėl reikšmingo žingsnio, o kitas demonstruoja ryžtą, su intymumu geriau palaukti. Įvykusio seksualinio kontakto, deja, nebeatšauksite – laiko nesugrąžinsite“, – sako L. Lawrenz ir taip pasufleruoja, kad jeigu kyla abejonių, reikia elgtis apdairiai.

Kaip seksas per pirmą pasimatymą atsiliepia santykių patvarumui, vienareikšmiškos nuomonės nėra, bet, remiantis žurnale „Journal of Sex Research“ 2014 m. paskelbtomis vieno tyrimo išvadomis, susilaikymas nuo intymumo romantiškos bičiulystės pradžioje dažniau nei nekantrumas duoda džiuginančių vaisių.

„Tyrimas rodo, kad iki intymumo fazės rodomas dėmesys vienas kitam, t. y. sekso pavėlinimas, dažniausiai garantuoja pozityvų rezultatą“, – sako L. Lawrenz.

Aišku, jei ilgalaikė partnerystė neaktuali, apie strategijas ir skrupulus galima negalvoti. Jeigu sukyla geismas, kuris, akivaizdu, abipusis, galima elgtis vien tik pagal norą.

Flirtas

Šiaip jau nėra vienodų situacijų ir aplinkybių, todėl nėra griežtų taisyklių, diktuojančių, kada jau metas seksui. Į lovą per patį pirmą pasimatymą gali pastūmėti įvairios priežastys, lygiai kaip dėl galybės sumetimų žmogus gali būti linkęs palūkėti. Vadinasi, elgtis reikėtų taip, kad žengus žingsnį netektų gailėtis.

Ar trijų pasimatymų taisyklė pagrįsta?


Yra viena taisyklė, kuri sako, kad eiti prie sekso galima po trijų pasimatymų. Esą, tada nekyla rizikos, kad koks nors simpatingas vyras su jumis permiegojęs jus paliks. Deja, tas trečias pasimatymas nieko negarantuoja, todėl vargu ar verta strateguoti seksualinį gyvenimą pagal štai tokias taisykles.

„Tokios taisyklės kaip „trys pasimatymai ir tik tada – seksas“ gali trikdyti natūralų tarp žmonių besimezgantį ryšį. Jei norisi kurti pasitikėjimu ir bendravimu paremtus santykius, intymaus suartėjimo akimirką turėtų lemti abiejų žmonių norai ir troškimai“, – aiškina L. Lawrenz.

Vadinasi, konkretaus iki sekso privalomų pasimatymų skaičiaus nurodyti neįmanoma.

„Idealiausias skaičius yra tas, kuris atitinka santykių pobūdį ir žmonių pažiūras bei vertybes, – tvirtina L. Lawrenz. – Galbūt vieniems užteks ir vieno pasimatymo, tačiau kitiems prireiks net viso šimto, ir tai puiku, jei tiktai tenkina abi puses.“

Gal domina statistika – smalsu, kaip ilgai poros delsia, kol pereina prie sekso? Pavyzdžiui, 2017 m. „Groupon“ apklausa parodė, kad pasimatymų vidurkis – aštuoni. Tik vėlgi: šitas skaičius – anaiptol ne etalonas.

Kaip vis dėlto suprasti, kada pasimylėti?


Atsakymas – spręskite vien tik savo nuožiūra.

„Seksualinis išsilaisvinimas ir abipusis malonumas yra gražus santykių stiprinimo būdas. Jei gerai žinote, kad žmogus, su kuriuo gulatės į lovą, yra tas, kurio konkrečiu momentu geidžiate, seksas veikiausiai nenuvils, jo poveikis bus teigiamas“, – sako L. Lawrenz ir primena, kad viena iš būtinųjų su intymiais santykiais siejamų sąlygų yra abiejų pusių sutikimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją