„Dažnas žmogus gali neatlaikyti per stipraus prisirišimo ir ims bėgti nuo tokių santykių. Per stiprus prisirišimas pasitaiko dėl kelių priežasčių, dažniausiai dėl traumų, dėl to, kaip jus augino tėvai. Galime sureikšminti, sudievinti kitą žmogų, per daug į jį įsisiurbti psichologiškai ir tai prie gero neprives“, – pasakojo specialistas. Jis pateikė 13 žingsnių, kurie padės išvengti šios problemos.

Turėti asmeninių tikslų

„Dažnai žmonės taip pasineria į savo meilės objektą, kad pradeda gyventi jo ar jos gyvenimą. Tai nėra blogai, jei trunka mėnesį ar du, bet jei taip ir toliau, pamirštame savo tikslus, o tai jau nėra gerai. Jei leidžiame savo smegenims galvoti tik apie partnerį, svajoti tik apie jį, visas kortas pastatome ant vieno žmogaus. Tai yra formulė, kuri ateityje pridarys problemų. Todėl reikia turėti asmeninių tikslų“, – sakė D. Ražauskas.

Leisti partneriui laiką leisti su savo lyties asmenimis

„Vyrui reikia draugų vyrų, moteriai – moterų. Skatink jį, kad jis išvyktų, pabūtų su jais ir pati pabūk su draugėmis. Be abejo, kompanijos turi būti adekvačios, be žalingų įpročių. Jei tokių draugų aplink nėra, reiks įdėti pastangų. Bet laikas su savo lyties draugais, leidžia suprasti, kad gyvenime yra ne tik partneris“, – teigė specialistas.

Ieškoti savo hobių

„Jei juos jau turite, atsiradus antrai pusei, neužmirškite, neapleiskite jų. Pats blogiausias dalykas laisvalaikį praleisti prie soc.tinklų, žydrųjų ekranų. Vienas tyrimas parodė, kad paaugliams, kurie praleidžia daug laiko prie televizoriaus, kartais net dvigubai lėčiau vystosi smegenys. Jei nerandi kuo savęs užimti, o laisvo laiko turi ir įsikabini į partnerį, bus blogai. Reikia ieškoti savo hobių“, – patarimais dalijosi pašnekovas.

Darius Ražauskas

Valdyti stresą

„Stresas turi tiesioginį ryšį su per stipriu prisirišimu prie partnerio. Kuo žmogus ramesnis, tuo tikimybė, kad jis prisiriš prie partnerio, tampa mažesnė, todėl išmokti valdyti stresą labai apsimoka. Vienas būdas – sportas. Kitas – proto raminimo technikos. Tai gali būti ir malda, meditacija, mantra. kiti panašūs dalykai“, – sakė D. Ražauskas.

Auginti savo savivertę

„Jei dirbate su savimi, skaitote, tobulėjate, sportuojate, jūsų savivertė bus aukštesnė ir didelė tikimybė, kad per stipriai neprisirišite prie partnerio. Tik daugelis painioja savivertę su „pasikėlimu“. Tikroji savivertė nėra vaikščiojimas užrietus nosį, tai gebėjimas priimti save tokį, koks esi, su visais privalumais ir trūkumais“, – teigė ekspertas.

Turėti savo lyties draugų

„Anot kai kurių specialistų, labai gerai, jei tas draugų ratas ne tik linksmina, bet ir įkvepia, pakrauna. Tai padeda mažinti per stiprų prisirišimą“, – sakė specialistas.

Nereikalauti viso laiko sau ar šeimai

„Duokite partneriui laiko sau. Atskirai nuo vaikų, vyro ar žmonos. Idealiausiu atveju, kad tą laiką jis ar ji praleistų su savo lyties atstovais, kad neužsimegztų simpatijos ir romanai. Rekomenduoju privengti mišrių grupių“, – teigė pašnekovas.

Nesitikėti per daug, nekurti per didelių lūkesčių

„Įsimylėjimas visada praeina, o per dideli lūkesčiai išlieka. Vienas jų, kad partneris privalo padaryti jus laimingą. Žmogus nėra visagalis, vieną dieną jis galės, kitą – ne. Todėl nereikia reikalauti iš kito laimės. Visi žmonės klysta ir visi būna kartais netobuli“, – sakė D. Ražauskas.

Nekaltinti savęs

„Kai kurie per stipriai prisirišę prie partnerių, pradeda bambėti ir galiausiai patys ima jausti, kad užknisa kitą. Tada puola kaltinti save. Nereikia to daryti, reikia ramiai pasakyti, kad per stipriai prisirišau. Reikia ieškoti sau hobių, sportuoti ir pan.“, – patarimais dalijosi santykių ekspertas.

Niekada neatmesti terapijos galimybės, jei finansai ir laikas leidžia

„Jei patinka terapeutas, yra didesnė tikimybė, kad terapija bus efektyvesnė. Jei einate į terapiją, eikite pas savo lyties terapeutą. Turėjau atvejų, kai sutuoktinis pradeda vaikščioti pas moterį psichologę ir užsimezga romanas. Išbandykite terapiją, nes per stipriai prisirišame dėl neišgydytų kokių nors traumų ir pan.“, – sakė specialistas.

Skirti laiko giminėms ir draugams

„Į kiekvieną giminių susitikimą nebūtina tempti partnerio, galima ir vienam ar vienai ten nuvykti. Tai irgi padeda pajausti, kad partneris nėra Dievas ir jis tėra tik dalelė jūsų gyvenimo“, – teigė D. Ražauskas.

Reguliari, kasdienė dvasinė praktika

„Jei sugebi Dievą pastatyti proto centre, visi blogi prisirišimai silpsta. Daugeliui, kurie bando kovoti su priklausomybėmis, išlipti iš to liūno padeda būtent tikėjimas“, – sakė specialistas.

Tarnauti kitiems

„Pasidomėkite savanoryste, pagalba kitiems. Kai pamatai kitų bėdas, kančias, per stiprus prisirišimas prie partnerio gali praeiti“, – teigė ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)