„Mokslininkai rimtai tyrinėja amžiaus skirtumą porose. Yra atlikta labai daug tyrimų, bet vienareikšmiškų išvadų nėra. Pastebimos tik tam tikros tendencijos: kuo didesnis amžiaus skirtumas poroje, tuo labiau tikėtina, kad ateityje gali atsirasti problemų. 10 metų jau yra reikšmingas skirtumas. Laikui bėgant gali išryškėti labai skirtingas požiūris į tuos pačius dalykus, todėl skyrybų rizika ateityje išauga. Bet jei yra ryšys, geras santykis, suderinamumas, nusiteikimas dirbti, tikėtina, kad viskas bus gerai. Tik tą reikia įsivardinti: „Žiūrėk, gali būti, kad dėl amžiaus skirtumo mūsų poroje ateityje gali kilti kokių nors neaiškumų, ginčų, konfliktų, ar mes esame pasiruošę dėl to dirbti, skaityti literatūrą, daryti įvairias praktikas, eiti pas specialistą, jei prireiks?“ Apie tą reikia kalbėti iš anksto. Jei abu partneriai yra už gilinimąsi ir darbą, amžius nebus kliūtis“, – sakė ekspertas.

Anot jo, svarbiausia yra darbas, lūkesčiai ir nusiteikimas. „Bet kurioje poroje anksčiau ar vėliau kils ginčų ir šlifavimosi periodas, bet jei partneriai bus tam nusiteikę ir pasiruošę, jie žinos, ką daryti: ieškos žinių literatūroje, eis konsultuotis ir pan. Todėl tikimybė, kad tas skirtumas išskirs, tampa labai maža. Svarbiausia, ar abu pasiruošę dirbti“, – tvirtino pašnekovas.

Paklaustas, ar svarbu, kuris iš partnerių vyresnis, santykių ekspertas sakė, kad tyrėjai dėl šio klausimo neturi vieningos nuomonės. „Kai kurie sako, kad dėl tam tikrų psichologinių momentų palankiau, kai vyras yra truputį vyresnis. Tos šeimos, anot jų, kartu išlieka šiek tiek ilgiau. Kai vyresnė yra moteris, viskas priklauso nuo darbo. Tokia šeima gali puikiai gyventi kartu, nepaisant to, kad statistiškai tai mažiau palanku nei atvirkštinis variantas. Bet, kaip jau sakiau, svarbiausia yra darbas. Visi kiti faktoriai – amžius, socialinis sluoksnis – jie reikšmingi, bet tik truputį. Daug svarbiau, ar žmogus pasiruošęs dirbti, lipti per savo ego, ieškoti pagalbos, keisti savo gyvenimą“, – teigė D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)