Skaitytoja klausia: „Man 30 metų. Mėgstu neįpareigojančius santykius, bet daugelis sako, kad tai yra blogai. Kodėl?“

Anot eksperto, duomenų yra įvairių, bet kad ir kaip bežiūrėsi, minusų tokie santykiai turi daugiau nei pliusų. „Visų pirma, rizikuojate savo sveikata. Šiais laikais yra pačių įvairiausių ligų, plintančių lytiniu keliu. Jei partneriai vis kiti, rizika užsikrėsti auga. Kita rizika yra subtilesnė – psichologinė. Kai kurie tyrinėtojai pastebi, kad elgesys, kai dažnai keičiami partneriai, yra mūsų gynybinė reakcija. Mes tarsi įsitikinę, kad ilgalaikiai santykiai yra lygu skausmui, skyryboms ir pan. Tokie įsitikinimai dažniausiai kyla iš pirmų santykių arba vaikystės, gal tėvai išsiskyrė. Bet tokia gynyba prie nieko gero nepriveda. Priveda prie vidinio sutrikimo ir išsibalansavimo. Iš kiekvieno partnerio imame norėti vis daugiau ir daugiau. O kai galų gale ateina noras kurti šeimą, o toks noras vis tiek ateina anksčiau ar vėliau, to padaryti nebepavyksta. Todėl kai manęs klientai klausia, ar taip daryti, ar ne, aš sakau, jei gali, tai keisk partnerius kuo rečiau ir orientuokis į ilgalaikius santykius“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, kuo daugiau partnerių pakeisi, tuo labiau abejosi ir nepasitikėsi tuo, su kuriuo norėsi kurti ilgalaikius santykius. „Be to, įrodyta, kad kuo toliau, tuo greičiau praeis įsimylėjimas. Turėjau klientą, kuris labai dažnai mėgdavo keisti partneres. Pirmiau jo įsimylėjimas galėdavo tęstis ir porą metų. Paskui tai trumpėjo, kol pasiekė vos 2 savaites, o galiausiai – 2 dienas. Jis suprato, kad tai jį veda į depresiją, nusivylimą gyvenimu. Jam gyvenimas nebeteikė džiaugsmo. Maža to, nuolatinis partnerių keitimas stumia į priklausomybę. Galima tapti priklausomam nuo tokio gyvenimo būdo, nes kiekvienas naujas įsimylėjimas mumyse išskiria tokį pliūpsnį legalių „narkotikų“, todėl imame norėti tą kartoti, bet kuo toliau, tuo trumpesnis yra poveikis, o tai reiškia, kad tuo dažniau reikia keisti partnerius, kad vėl pajustum įsimylėjimą. Todėl aš nepatariu taip žaisti, nes ilgoje perspektyvoje tai niekur neveda. Dažnas partnerių keitimas rodo, kad neatrandate savęs, turite praeities traumų, o apie tai reikia kalbėtis su specialistais“, – sakė D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)