– Pradėkime nuo apibrėžimo: kas yra narcisistinė asmenybė?

– Narcisistinė asmenybė pasižymi įsitikinimu savo išskirtinumu, pranašumu ir didybe. Kas reiškiasi tiek fantazijose (apie neribotą sėkmę, galią, talentą, grožį ar idealią meilę), tiek elgesyje. Ši asmenybė jaučia nuolatinį poreikį būti dėmesio centre, kuriuo visi kiti žmonės žavisi. Taip pat narcisistinei asmenybei trūksta empatijos – gebėjimo suprasti ir atjausti kitą žmogų. Narcisistinės asmenybės tiki savo privilegijuotumu į išskirtines sąlygas, yra išnaudotojiški. Gali būti labai pavydūs ir manantys, kad kiti žmonės jiems labai pavydi sėkmės, darbo, santykių. Kas gali lemti arogantišką ir pasipūtėlišką elgesį su aplinkiniais ir artimaisiais.

– Daug kur galima rasti informacijos, kad moterų narcizių yra daug mažiau nei vyrų. Kodėl?

– Tikrai taip, vyrų narcizų yra daugiau nei moterų. Tokį skirtumą lemia ilgą laiką visuomenėje egzistavusi žemesnė moters padėtis nei vyro. Net ir šiandien moterys kovoja už lygias teises ir už galimybę į vienodai mokamą atlyginimą. Daugiau visuomenių yra patriarchalinės, kur iš vyro tikimasi didesnio atlyginimo, gebėjimo pasirūpinti visa šeima. Be abejo, tai turi įtakos ir mergaičių auklėjimui šeimoje. Moters paskirtis visuomenėje mylėti, rūpintis kitais, priešingu atveju gali greitai būti apšaukta egoiste, savanaude. Keičiantis moters padėčiai, visuomenėje tikrai gali susilyginti vyrų ir moterų narcizų skaičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)