Sudaužytos širdies sindromas pasireiškia tuomet, kai širdies kairysis skilvelis – pagrindinė kraujo pumpavimo kamera – pakeičia savo formą ir padidėja, taip susilpnindamas širdies raumenį ir pakenkdamas jo gebėjimui pumpuoti kraują.

Kai taip nutinka, kairiajame skilvelyje susidaro siauras kaklelis ir apvalus dugnas – savo forma jis tampa panašus į aštuonkojų gaudyklę.

Tyrimai rodo, kad sudaužytos širdies sindromas dažniau ištinka moteris, o ne vyrus, ir daugiau kaip 90 proc. užregistruotų atvejų pasireiškė 58–75 metų amžiaus moterims.

Anot Harvardo Medicinos fakulteto, tyrimai rodo, kad iki penkių procentų moterų, kurioms įtariamas širdies infarktas, iš tikrųjų ištinka takutsubo kardiomiopatija.

Stresą, susijusį su šiuo sindromu, gali sukelti artimojo netektis, tragiškas nelaimingas atsitikimas, tokia stichinė nelaimė kaip žemės drebėjimas ar staigi liga.

Mokslininkai mano, kad itin sunkaus sielvarto metu organizmas išskiria itin daug streso hormonų, pavyzdžiui, adrenalino, kurių kiekis „pritrenkia“ širdį, dėl to pakinta širdies raumens ląstelės ar vainikinės kraujagyslės, arba ir viena, ir kita.

Dėl šių pokyčių kairysis širdies skilvelis nebegali veiksmingai susitraukti, todėl kraujas nebepumpuojamas taip gerai, kaip turėtų.

Tačiau takutsubo kardiomiopatijos simptomus yra labai sunku atskirti nuo širdies infarkto, todėl žmonės dažniausiai pagalvoja, kad juos ištiko pastaroji, o ne pirmoji būklė.

Pagrindiniai „sudaužytos širdies“ simptomai yra staigus, intensyvus krūtinės skausmas ir dusulys. Anot Britų širdies fondo, kai kurie žmonės gali jausti ir kitus simptomus, pavyzdžiui, stiprų širdies plakimą, prastą savijautą ar pykinimą.

Ši būklė diagnozuojama tuomet, kai medicininiais tyrimais atmetamas širdies infarktas ir su širdimi nesusijusios problemos, ir jei pasikeičia kairiojo skilvelio forma, dėl kurios širdies raumuo atrodo susilpnėjęs ar nebegalintis tinkamai pumpuoti kraujo.

Takutsubo kardiomiopatija paprastai yra laikina būklė, ir per kelias savaites širdis grįžta prie normalios būsenos. Tačiau gydytojai paprastai palieka tokį pacientą ligoninėje, kol jis pradeda sveikti.

Tačiau Mayo klinika teigia, kad retais atvejais sudaužytos širdies sindromas gali baigtis mirtimi. Kiti spėlioja, kad „sudaužyta širdis“ netekus mylimo žmogaus arba gavus blogą žinią tik prisideda prie žmogaus mirties.

Vienas garsus pavyzdys – Holivudo ikona Debbie Reynolds, kuri mirė 2016 metais, sulaukusi 84 metų.

Vos po dienos, kai nuo širdies infarkto mirė jos dukra Carrie Fisher, ją ištiko mirtinas insultas.

Prieš savo mirtį D. Reynolds savo sūnui Toddui Fisheriui pasakė, kad nori „būti kartu su Carrie“.

2003 metais plačiai buvo rašoma, kad sielvartas taip pat prisidėjo prie muzikos legendos Johnny Casho mirties.

J. Cashas mirė po keturių mėnesių, kai 2003 metų gegužę nuo širdies operacijos komplikacijų mirė jo žmona June Carter.

Nors oficiali J. Casho mirties priežastis buvo diabeto komplikacijos, pora buvo susituokusi 35 metus, ir po žmonos mirties muzikantas sakė, kad „skausmas dėl jos išėjimo yra didesnis, nei jis gali ištverti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją