Žiūrovė klausia: „Su antrąja puse esu jau penkerius metus. Buitis ima viršų ir aistros pastaruoju metu sumažėjo. Vyras pasiūlė išbandyti atvirus santykius, kai tiek vienas, tiek kitas gali atvirai sukti į kairę. Ar tai normalu?“

„Nežinau, ar tai yra normalu, nes normos keičiasi, bet ar stiprina santykį, galiu pakomentuoti. Su tokia atvirų santykių mada man tenka susidurti tarp savo klientų. Galiu pasakyti, kad labai retai tai padeda ilgoje perspektyvoje. Trumpoje – kartais taip, atgaivina santykius, bet paskui dar labiau prasideda atšalimas, nusivylimas ir konfliktai lygioje vietoje. Todėl jei kalbame apie ilgalaikę perspektyvą, tyrimai rodo, kad vis tiek pasąmonėje nebūsi patenkintas, pavydėsi. Kad pats eini į kairę, gal ir būsi laikinai patenkintas, ypač jei susirasi gražų ir savimeilę tenkinantį meilužį, bet tu vis tiek pavydėsi partnerio. Ilgoje perspektyvoje tie nepasitenkinimai kaupsis ir iššaus“, – svarstė D. Ražauskas.

Tai kokiu būdu jis pats siūlo atgaivinti aistrą? „Alternatyvų yra daug. Gali abu lankytis pas psichologą ir kalbėtis, nes dažnai mums trūksta psichologinių įgūdžių, kaip bendrauti apie sunkumus. Esame per daug artimi, kad partneriui išsakytume viską jo neužgaudami. Psichologo konsultacijos labai padeda išgirsti vienas kitą. Toliau – skaityti knygas ir bandyti vienas kitą labiau suprasti. Abiem pusėms patariu kuo daugiau investuoti į minkštuosius santykius: pasimatymai, laikas kartu, gėlytės, apkabinimai, sąmoningai sau priminti ir kuo dažniau tą daryti. Natūraliai po 5–10 metų jau niekas nevyksta. Reikia atsiminti ir tą padaryti. Juk ir gėlių natūraliai neiname laistyti. Ilgainiui santykius pradedame suprasti kaip savaime suprantamą dalyką, bet į juos reikia investuoti. Reikia suprasti savo partnerio meilės kalbą, kaip jis supranta meilę, ir pradėti kalbėti jo kalba. Nėra vienos technikos, kuri tiktų visiems“, – sakė santykių ekspertas.

Anot jo, sukti į kairę yra bandymas ieškoti panacėjos, kuri neegzistuoja, nes pavydas, kad partneris miegojo su kita, pasąmonėje susijaukia ir ilgalaikėje perspektyvoje niekuo nepadės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)